You are currently viewing „Mindig tudtam, hogy van bennem valami… valami különleges.” – Ralph Fiennes, a híres Voldemort

„Mindig tudtam, hogy van bennem valami… valami különleges.” – Ralph Fiennes, a híres Voldemort

  • Olvasási idő:olvasási idő: 7 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Akármennyire is jelentős film A vörös sárkány, A felolvasó vagy A napfény íze, Ralph Fiennes leghíresebb és legismertebb szerepe valószínűleg mindig is Voldemort lesz.

A Harry Potter filmek főgonoszaként végleg beírta magát a történelembe a brit színész.

Angliában, a Suffolk megyei Ipswich városában született a híres színész, 1962. december 22-én.

Édesapja Mark Fiennes fényképész, édesanyja Jennifer Lash regényíró volt, akivel sokáig otthon tanultak. Gyerekkorukban sokat költözött a család, de Ralph szerint a sok utazás és az új barátok jó hatással voltak rá és felkészítették a színészi pályára.

Ő a legidősebb a hat testvér közül, de meg kell hagyni, igencsak tehetséges a Fiennes család, mivel a testvérek közül is szinte mindenki színészként, rendezőként, producerként vagy zenészként tevékenykedik a szórakoztatóiparban.

Eredetileg festészettel kívánt foglalkozni a középiskola után, de nem fejezte be a tanulmányait és inkább 1983-ban a királyi akadémiára jelentkezett, hogy színészetet tanuljon. Az iskola elvégzését követően 1987-ben a Királyi Nemzeti Színház, majd rá egy évvel később pedig a Shakespeare-társulat tagja lett.

Színpadi színészként is sikeres volt, ugyan bár több mint egy tucat színész játszotta „Hamlet” szerepét a Broadway-n, Fiennes tartja a rekordot, mivel ő volt az első színész, aki valaha is Tony-díjat kapott a szerepért.

1991-ben egy tv-sorozat hozta meg számára az ismertséget, majd az első mozifilm, amiben feltűnt és ért el átütő sikert, az az Üvöltő szelek, 1992-ben. Ezután szerepelt a Schindler listájában 1993-ban, aminek révén végleg kitörölhetetlenné vált, mind az emberi emlékezetből, mind pedig a filmtörténelemből.

Hasonlóképpen 1996-ban, Az angol beteg című filmben nyújtott alakítása mély nyomot hagyott a mozi-és történelemkedvelőkben, melyben Almássy László grófot játszotta.

Egyébként többnyire baljós, gonosz, sötét atmoszférájú karaktereket játszik, ami igencsak jól megy neki!

Persze sokak szerint igazán halhatatlanná Voldemort szerepe tette. Pedig majdnem lemaradt erről a lehetőségről, ugyanis az első három Harry Potter film megtekintése után kis híján visszautasította a szerepet. Egyszerűen nem jött át neki a Harry Potter film „érzése”. Azonban a családja és rendezője, Mike Newell meggyőzte az ellenkezőjéről.

Aztán tessék, olyannyira megtalálta magát a filmben, hogy utána még Fiennes volt az, aki rávette a „Harry Potter és a félvér herceg” producereit, hogy Tom Riddle szerepét hadd játssza az unokaöccse: Hero Fiennes-Tiffin.

Ami a magánéletét illeti, még a királyi akadémián ismerte meg a későbbi feleségét, Alex Kingstont, aki a Vészhelyzet c. sorozatból lehet ismerős. 10 év után összeházasodtak 1993-ban, de rá négy évre el is váltak.

Fiennes nem hevert sokáig parlagon, már 1995-ben összejött a 17 évvel idősebb Francesca Annisszal. Ez a románc sem bizonyult tartósnak, miután a pletykalapok szerint Fiennes megcsalta Cornelia Crisan román énekesnővel. De megint csak nem kellett sokáig nélkülöznie a női társaságot, mivel a hírek szerint 2006 végén Ellen Barkin amerikai színésznővel randevúzott.

2007-ben viszont egy igen kínos helyzetbe sikerült belekevernie saját magát. Februárban meggyanúsították és el is bocsátották a Qantas légitársaság utaskísérőjét, Lisa Robertsont mivel kiderült, hogy januárban egy Darwinból Mumbaiba tartó járaton munkaidejében szexelt Fiennesszel a mosdóban, majd románcot egy mumbai szállodájában folytatták.

A színész nem tagadta le a történteket. Nem mellesleg pont az eset előtt pár nappal ejtette őt barátnője, Sirin Lewenden ír lakberendező, a férfi folyamatos szexéhsége miatt.

Ezek után nem meglepő, hogy sikeresen leplezi magánéletét, mivel alapból utálja, ha közszájon forog. Fiennes eleve nem bírja azt, hogyha gazdag háttere alapján próbálják meg beskatulyázni és erre fogni a képzettségét. Itt meg is kell említeni, hogy Ralph Fiennes Károly herceg 8. unokatestvére.  Egyszóval az önérzetes színész hisz abban, hogy a saját erőfeszítéseinek köszönheti a sikereit, és hogy a jó színészt nem az anyagi háttere vagy a képzettsége határozza meg.

Tény, hogy kivételesen tehetséges színész és hihetetlenül sikeres, de ugyanolyan ember, mint bárki más.

Többször jelölték már Oscar- és Golden Globe-díjra, de eddig egyik emlékezetes alakításáért sem kapta meg az elismeréseket. De reméljük, ezek sem váratnak sokáig magukra.

Ralph Fiennes néhány elgondolkodtató mondását osztjuk meg zárásként:

„Ha egy nővel találkozol, sose csinálj úgy, mintha valami olyasmi lennél, ami valójában nem vagy.”

„A díjak olyanok, mint a taps – és minden színész szeret tapsot hallani.”

És egy Voldemort bölcsesség:

„Mindig tudtam, hogy más vagyok, mint a többiek.

Mindig tudtam, hogy van bennem valami… valami különleges.”

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek forrása: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?