You are currently viewing !Oscar Wilde! – one man show – Ősbemutató a Játékszínben

!Oscar Wilde! – one man show – Ősbemutató a Játékszínben

  • Olvasási idő:olvasási idő: 3 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

!Oscar Wilde! – one Oscar Wilde előtt tiszteleg Szirtes Balázs egyszemélyes színdarabja, melynek ősbemutatója a Játékszín Bock Színpadán lesz január 30-án. 

Oscar Wilde neve már ismert volt, mielőtt kortársai megismerhették volna művészetét. Ha úgy tetszik, ő volt az egyik első „celeb”, aki persze munkáival később jócskán igazolta ezt a megelőlegezett figyelmet. Költő, író, kritikus, esztéta, esszéista, filozófus, színműíró, sziporkázó társasági szellem, az élet császára, botrányhős, bukott ember, rab, hontalan, és volt még sok minden más…

Ő maga azt vallotta, hogy „az élete a fő műve, mert ebbe tette a zsenijét, írásaiba csupán a tehetségét”.

És ez elég is volt ahhoz, hogy amit írt, az a mai napig élő irodalom, színdarabjai ma is szinte biztos színházi sikernek számítanak, izgalmas személyisége pedig újra és újra témája lesz könyveknek, filmeknek és színházi produkcióknak. Ez esetben is így van ez: részletek hangoznak majd el Oscar Wilde világhírű műveiből. A teljesség igénye nélkül: Dorian Gray, Bunbury, A readingi fegyház balladája, De Profundis, Salomé, Az ideális férj. Ezen kívül levelek, anekdoták, aranyköpések, pikáns sztorik és megható jelenetek színesítik az előadást Wilde-tól és Wilde-ról.

Ez az egyszemélyes színdarab, amellett, hogy bravúrral idézi fel Wilde személyiségét, utánozhatatlan írás- és életművészetét, egy olyan felfedezésre váró alkotói sorsot és életmodellt ábrázol, amely különcségeiben és emberi drámájában egyszerre szórakoztató és megrendítő. Wilde – valaha magyar színpadokon is sokat játszott életműve – az utóbbi években kissé háttérbe szorult nálunk, ez a számos darabra ügyesen reflektáló alkotás tehát e hiányt is pótolhatja, az ír szerző igen sajátos, a drámatörténetben egyedülálló alakjára irányítva újra a figyelmet.

Szirtes Balázs évek óta behatóan foglalkozik az egyszemélyes színház műfajával, a témában doktori értekezést is írt. Amellett, hogy számos produkcióban játszik, az utóbbi években sorra mutatja be egyszemélyes előadásait: A kis herceg, a Szépkisnap, majd a Lady Bracknell és a lazac mosolya színrevitele után most Micheál macLíammóirThe Importance of Being Oscar című színdarabjának, valamint magyar szépírók fordításainak felhasználásával készítette az !Oscar Wilde! – one man show-t.

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?