You are currently viewing Pataky Attila és az Edda Művek, akikkel mindig a kör közepén állunk

Pataky Attila és az Edda Művek, akikkel mindig a kör közepén állunk

  • Olvasási idő:olvasási idő: 3 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Pataky Attilát és az Edda Műveket egészen biztosan senkinek sem kell bemutatnunk, aki a 60-as, 70-es vagy a 80-as években született.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a miskolci egyetemisták által alapított zenekar 1974-83-ig működött, aztán feloszlott. Majd Pataky Attila ismét életre keltette 1985-ben. És milyen jól tette!

Az együttesben elég sokan cseréltek helyet a kezdeti években, többen külföldre mentek a zenészek közül.

Meghatározó korszak volt a 90-es évek, Kun Péter gitáros érkezésével pedig a hangzás is keményebb rockos lett. A hatalmas rajongótábornak pedig minden nyáron Edda-tábort is szerveztek a fiúk.

Sajnos azonban Peti 1993. július 10-én tisztázatlan körülmények között, közúti balesetben vesztette életét, éppen a hagyományos agárdi Edda-tábor alatt. Éppen az új motorját próbálta, de hiába hívta fel rá Attila a figyelmét, hogy ne száguldozzon, mégis bekövetkezett a tragédia. Először el sem merték mondani a táborlakóknak, aztán erőt vettek magukon és nagyon fegyelmezetten együtt gyászolták.

Temetése után a zenekar romokban hevert, a folytatás is kétségessé vált a gyász miatt. Végül Alapi István visszatérésével újra stabilizálódott a zenekar. Kun Peti emlékére íródott a csak rendkívüli alkalmakkor felcsendülő „Lelkünkből”. 

A zenekar és Pataky Attila a mai napig aktív, bár volt némi kilengés a frontember dáridós szólókarrierje miatt.

A 2000-es évektől a zenekar hangzásában hangsúlyos motívum lett a magyarságtudat, illetve az ősök tisztelete, ezt a 2003-as „Örökség”, illetve a 2005-ös „Isten az úton” is mutatja. És innentől kezdve lett erősebb Pataky Attila politikai szerepvállalása is, majd később a földönkívüliekkel való kapcsolatáról, spirituális életéről is sokat cikkeztek.

Mindezek elég megosztóvá tették az embereket, de sokan a mai napig kitartóan rajonganak a zenekarért.

Most felidézünk pár olyan számot a zenekar fénykorából, amik ha felcsendülnek,

akkor az a bizonyos korosztály a mai napig libabőrös lesz:

 

https://www.youtube.com/watch?v=SkZqCv9dYHU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kellemes emlékezést kívánunk mindenkinek!

(kezdőkép forrása: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?