You are currently viewing Sokkoló videoklipek és kirívói ruhák – Lady Gaga, a legextrémebb popkirálynő

Sokkoló videoklipek és kirívói ruhák – Lady Gaga, a legextrémebb popkirálynő

  • Olvasási idő:olvasási idő: 8 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Lady Gaga nevéről olyan nagysikerű számok jutnak az eszünkbe, mint a Pokerface, a Bad Romance vagy a Telephone. Ezzel együtt pedig felidéződnek bennünk a vad és látványos videói is.

A sok észbontó ruhaköltemény és a provokatív látványelemek miatt sokak szerint klipjei inkább kisfilmek. De a díva jóval több egy énekesnőnél és divatdiktátornál, hiszen az utóbbi időben rendre elkápráztat bennünket színészi tehetségével is.

Stefani Joanne Angelina Germanotta 1986. március 28-án született New Yorkban. Mindkét szülőjének olasz felmenői vannak. Édesanyja Cynthia Louise üzletvezető, édesapja Joseph Germanotta internetes vállalkozó. Tizenegy éves korától a Szent Szív Kolostorba járt, egy leányokból álló római katolikus magániskolába, ahol egyből kitűnt, mivel iskolatársai túl provokatívnak és különcnek tartották.

Négyévesen kezdett zongorázni, amikor édesanyja ragaszkodott ahhoz, hogy “kulturált fiatal nő legyen”. 2003-ban, 17 évesen, felvételt nyert a New York-i Egyetemre, ahol zenét tanult. Két év múlva otthagyta az iskolát, hogy zenei karrierjére összpontosítson.

2021-ben Oprah Winfrey műsorában elmesélte, hogy 19 évesen megerőszakolta egy zenei producer, aki hónapokig bántalmazta, végül terhesen magára hagyta. Hosszú ideig szenvedett a történtektől és olyan mértékben megromlott a mentális egészsége, hogy vagdosni kezdte magát. Két és fél évig tartott, de szerencsére felépült a traumából.

Miután sikerült talpra állnia, SGBand néven zenekart alapított néhány barátjával. Majd 2006-ban egy tehetségkutató beajánlotta Rob Fusari zenei producernek. De nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is egymásra találtak és randizni kezdtek. Ha minden igaz, ő nevezte el Lady Gagának a Queen Radio Ga Ga című dala után. Kapcsolatuk 2007 januárjáig tartott.

Ez idő tájt már több fellépése is volt, méghozzá Lady Starlight DJ és zenei előadóművésszel együtt, aki segített megformálni színpadi személyiségét. Időközben a Sony/ATV Music Publishing-nek kezdett dolgozni dalszövegíróként, itt figyelt fel rá Akon R&B énekes, aki segített neki leszerződni 2007-ben.

2008-ban jelent meg első albuma, a The Fame, amely hamar bejárta a világot és óriási népszerűségnek örvendett. A következő Grammy-díjátadón a The Fame és a Poker Face már be is söpörte a jól megérdemelt díjakat. Rá egy évre ugyanilyen nagy durranásnak bizonyult a Bad Romance és az Alejandro kislemeze is. Mindkét szám bejutott a legjobb öt közé az Egyesült Államokban.

Újabb kimagasló eredményt ért el 2011-ben, amikor előrukkolt a Born This Way című számmal. A dal öt napon belül több mint egymillió példányban kelt el, amivel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

Következő kislemeze, a Judas majd az The Edge of Glory is bejutott a Billboard Hot 100-as lista első tíz helyére az Egyesült Államokban, illetve az Egyesült Királyságban.

2015-ben debütált színésznőként is egy népszerű sorozatban, az Amerikai Horror Story-ban melyben egy hoteltulajdonos vámpírnőt alakított. Ezért az alakításáért Golden Globe-díjat is kapott. A sorozat folytatásában, a Roanoke-ban pedig boszorkányként tért vissza.

A 2015-ös év egyébként számos sikert hozott neki. Elnyerte a Billboard Év nője és a Kortárs Ikon díjat a Dalszerző Hírességek Csarnokának díjátadóján. Továbbá eljegyezte őt Taylor Kinney, – akivel 2011 óta voltak együtt – igaz, csak évig jártak jegyben, ugyanis a díva karrierjére hivatkozva elváltak útjaik.

A 2017-es és 2018-as évben arra kényszerült, hogy lemondja európai turnéját súlyos fizikai fájdalom miatt, amely befolyásolta teljesítményét. Ekkor derült ki, hogy az énekesnő fibromyalgiában szenved, amely széles körben elterjedt fájdalmat okoz. Amint jobban lett, 2018-ban ismét megvillantotta színészi tehetségét a Csillag születik című filmben, amelyben egy feltörekvő énekesnőt játszik Bradley Cooper oldalán.

A film és a benne közösen énekelt dal, a Shallow meghódította az egész világ szívét, és meg is ajándékozták érte. A legjobb eredeti betétdal után járó Oscar-díjat, és mellé egy a Golden Globe-díjat is zsebre vágott.

Ez év októberében Gaga bejelentette eljegyzését Christian Carino tehetségügynökkel, akivel 2017 elején ismerkedett meg, de 2019 februárjában ez az eljegyzés is szakítással végződött. De nem maradt sokáig szingli, mivel 2020 óta együtt van Michael Polansky vállalkozó és befektetővel.

Az új partner mellett kiadta hatodik stúdióalbumát a Chromatica-t, amit két kislemez előzött meg, a Stupid Love és a Rain on Me. Ennek köszönhetően Gaga a harmadik személy lett, aki a 2000-es, 2010-es és 2020-as években az Egyesült Államok toplistájának élére került.

Így nem meglepő, hogy 2021-ben ő énekelte az ország himnuszát Joe Biden, elnök beiktatásakor. Közben megjelentette hetedik albumát, a Love for Sale-t és újfent hangos volt a sajtó a színészi képességeitől, miután a férjét megölető Patrizia Reggianit alakította a Gucci-ház című filmben. Természetesen egy halom díjjal jutalmazták tehetségét.

Az évek során Gaga nemcsak az öltözködésével, hanem jótékonykodásával is kivívta mások elismerését. A  2010-es haiti és 2011-es tóhokui földrengés, illetve a 2012-es Sandy hurrikán károsultjait is megsegítette. Támogatta az AIDS-fertőzötteket és a betegségre felhívó programokat. Emellett biszexuálisként kiáll az LMBT jogok mellett.  2011-ben édesanyjával létrehozták a Born This Way Alapítványt, amely támogatja, és védi a fiatalokat, akárcsak a melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat, transzneműeket.

Sőt, mikor kitört a járvány, virtuális koncertet adott más sztárokkal, hogy a bevétellel segítsék a koronavírus elleni küzdelmet. Mindez pedig egy újabb ok arra, miért szeretik annyira a rajongói.

Ha a ruhái vagy a videói nem is nyerik el mindenki tetszését, a dalai és az embersége egyértelműen szerethetővé teszik!

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?