You are currently viewing Stevie Wonder, az aranytorkú vak énekes, akinek dalait az egész világ dúdolja

Stevie Wonder, az aranytorkú vak énekes, akinek dalait az egész világ dúdolja

  • Olvasási idő:olvasási idő: 4 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Stevie Wonder (születési neve: Steveland Hardaway Judkins Morris) 1950. május 13-án született a Michigan állambeli Saginaw-ban.

A többszörös Grammy-díjas és Oscar-díjas amerikai énekes, zongorista, zeneszerző röviddel születése után megvakult, feltehetően zöldhályog miatt.

Iskolai tanulmányait a Michigani Vakok Intézetében végezte, Detroitban. Nyolcévesen már remekül zongorázott és 11 évesen, 1961-ben a detroiti Motown kiadóhoz szerződött.

1962-ben Little Stevie Wonder néven elkészítette első lemezfelvételét. Bár vakon született, a zenei tehetsége olyan kimagasló volt, hogy hamar mindenki felfigyelt rá.

Első sikere az élőben felvett Fingertips, amelyen rézfúvós kísérettel énekelt és szájharmonika szólózott:

Ezek után a hatvanas évek közepétől világslágerek egész sorát készítette, melyek legnagyobb részét ő maga írta.

1970-ben a Black Bull Music Publishing Rt. elnöke lett és ugyanebben az évben a legjobb soul-előadó díját is megkapta. Az 1980-as évek közepére több, mint 300 platina és gyémántlemezt adott ki és az egyik legkeresettebb szerző lett.

A legtöbbször díjazott művészek közé tartozik, 1974 és 1998 között 14 Grammy díjat, 1985-ben pedig a The Woman in Red című film zenéjéért Oscar-díjat kapott.

Együtt dolgozott a szakma legnagyobb nevű előadóival, 1989-ben bejutott a Rock Dicsőség Csarnokába.

Stevie Wonder és Aretha Franklin

A nyolcvanas években töretlenül az élvonalban volt, sok dala a toplisták élére került. A kilencvenes évek már kevesebb sikert tartogattak számára, lemezei már nem fogytak olyan példányszámban, ahogyan korábban. De azért továbbra is az egész világon játszották dalait, ő pedig folyamatosan koncertezett.

https://www.youtube.com/watch?v=NiRj5m63oig

1999-ben Polar Zenei Díjat és a Kennedy-központ életműdíjat kapott.

Elképesztően sok albuma jelent meg, a legutolsó 2007-ben, #1s címen.

Háromszor is házasodott. Első feleségével Syreeta Wrighttal csupán 2 évig, 1970-1972-ig voltak együtt, második felesége pedig Kai Millard volt 2001-2012-ig. Tomeeka Robynnal 2012 óta van együtt és 2017-ben össze is házasodtak.

Stevie és felesége Tomeeka Robyn Bracy

Kapcsolataiból Stevie-nek összesen kilenc gyermeke született.

A vegán életmódú zenész mindig is az emberi jogok elkötelezett harcosa volt, Oscar-díját például Nelson Mandelának ajánlotta, ami miatt ki is tiltották Dél-Afrikából.

Stevie Wonder és Nelson Mandela

Nagy szerepe volt abban is, hogy Martin Luther King születésnapja nemzeti ünnep lett az Egyesült Államokban, a kampány részeként írta a slágerlistán 2. helyet elérő Happy Birthday című dalt is.

A vak zenész a fogyatékossággal élők helyzetének javításáért is dolgozik, 2009-ben az ENSZ béke nagykövetnek is kinevezte.

2014-ben Barack Obama elnöktől (aki nagy rajongója) a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet.

2020-ban pedig ő is részese volt annak a globális online jótékonysági koncertnek,

ahol sztárok a házi karanténból zenélve pénzt gyűjtöttek a koronavírus elleni küzdelemhez.

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?