Szuperintelligens gyerekből lett életműdíjas színésznő – Jodie Foster, a sokoldalú tehetség

Jodie Foster nem egy tucatszínésznő. Ugyan a magánéletét mindig is féltve őrizte, de mégsem ez a magyarázat titokzatosságára, hanem visszafogott jelleme az, ami bűvkörébe vonja az embereket.

Hazánkban főleg A bárányok hallgatnak és a Pánikszoba tette ismerté a nevét. Hollywood egyik legtermékenyebb színésznője és egyúttal rendezője, aki kirívó intelligenciájáról is híres, nem beszélve a 2013-as coming outolásáról.

Alicia Christian “Jodie” Foster 1962. november 19-én látta meg a napvilágot. Los Angelesben született Evelyn Ella és Lucius Fisher Foster legkisebb gyermekeként. Szülei házassága a születése előtt véget ért, így soha nem volt minőségi kapcsolata az apjával. Bár a filmcsillagot hivatalosan Aliciának hívták, három idősebb testvére “Jodie”-nak kezdte szólítani, és a név rajta ragadt.

A kis Jodie tehetséges gyerek volt, aki kétévesen megtanult olvasni. Egy francia nyelvű előkészítő iskolába járt és folyékony francia nyelvtudása lehetővé tette számára, hogy később francia filmekben szerepeljen.

Karrierje egy televíziós reklámban való megjelenéssel kezdődött 1965-ben, amikor hároméves volt. Onnantól kezdve több mint 50 televíziós műsorban szerepelt, ez idő alatt ő és bátyja lettek a család eltartói.

Foster édesanyja aggódott amiatt, hogy lánya karrierje véget ér, mire kinő a gyerekszerepekből, és úgy döntött: lányának felnőtt közönségnek szóló filmekben is el kell kezdenie játszani. Így jött a képbe Scorsese filmje, az 1976-os Taxisofőr. Jodie 14 évesen egy gyermekprostituáltat játszott és ez meghozta neki az első Oscar-jelölését, mint legjobb mellékszereplő.

Nemcsak fiatal, feltörekvő színésznő volt, hanem egyetemista is, aki Yale-re járt. Egyetemi évei alatt több kellemetlen incidens is érte. John W. Hinckley a megszállottja lett azután, hogy látta a Taxisofőrben. Megpróbálta felvenni vele a kapcsolatot levélben és telefonon, de nem járt sikerrel, ezért 1981. március 30-án megkísérelte meggyilkolni Ronald Reagan amerikai elnököt.

Megsebesítette őt és három másik embert, azt állítva: az volt az indítéka, hogy lenyűgözze Fostert, akit ártatlannak ítéltek az ügyben, hiszen akaratlanul „hálózta be” a férfit. Amíg a Yale-en tanult, más üldözője is akadt, köztük egy férfi, aki meg akarta ölni, de meggondolta magát, miután megnézte az iskolai darabban.

Az ifjú zseni 1985-ben végzett a Yale-en és lediplomázott angol irodalomból, de nehezen talált további színészi munkát. Ugyan kapott szerepeket, de egyik sem volt kirívóan sikeres. Ám az 1988-as A vádlottak megtörte a negatív szériát, amiért Oscar-díjat kapott, hát még az utána következő A bárányok hallgatnak, ami egyenesen kasszasiker lett, és újabb aranyszobor landolt a polcán.

Az egyik soron következő filmje, a Sommersby forgatásán ismerte meg Cydney Bernard producert, akivel 1993-tól egészen 2008-ig volt kapcsolatban. Ez idő alatt két közös fiuk született. De nemcsak a szerelmi életében történtek jelentős változások, hanem a karrierjében is, mivel úgy döntött, hogy rendezőként is kipróbálja magát és megalapította a saját produkciós cégét, az Egg Pictures-t. 1994 decemberében kiadta első produkcióját, a Nell, a remetelányt, amiért Oscar-jelölést kapott.

A következő nagy kiugró filmje az a 2002-es Pánikszoba volt. Addigra sikerült meglelnie a neki való műfajt, ugyanis az esetek többségében ekkor már thrillerekben szerepelt, ami hihetetlenül jól állt neki.

Akárcsak az, hogy elképesztően bátor és példamutató dolgot vitt véghez 2013-ban a Golden Globe-díjátadón: nyilvánosan felvállalta leszbikusságát. Így senkit sem lepett meg, hogy 2014 áprilisában Foster egy év randevúzást követően feleségül vette Alexandra Hedison színésznőt és fotóst.

Az elkövetkezendő években rendezőként is egyre sikeresebb lett. Ilyen a negyedik rendezése a 2016-os Pénzes cápa és a napjainkban is népszerű sorozat, a Black Mirror, melynek egyik részét, az Arkangyalt is ő rendezte.

Utoljára 2021-ben a The Mauritanian című jogi drámában szerepelt, amiért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat és ebben az évben óriási megtiszteltetésben részesült: Aranypálma díjat kapott az életművéért.

Nem csoda, hiszen elképesztően aktív, sokoldalú és inspiráló személyiség! Reméljük, még sok csodálatos alkotásra számíthatunk tőle színészként és rendezőként is.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük