You are currently viewing Újabb Miután-film készült, a szerzővel, Anna Todd írónővel beszélgettünk

Újabb Miután-film készült, a szerzővel, Anna Todd írónővel beszélgettünk

Szeptember 3-án mutatják be a legújabb Miután-filmet, Miután összecsaptunk címmel. A sorozat könyvben hatalmas siker volt hazánkban is, a belőle készült filmváltozatot szintén nagyon szerették a rajongók.

Interjút készítettünk a szerzővel, Anna Todd-dal, aki örömmel válaszolt az új filmmel kapcsolatos kérdéseinkre, mesélt az előző forgatásról, a karanténidőszakról és szeretett olvasóival való kapcsolatáról is.

Gabo Kiadó: Legutóbb öt éve beszélgettünk, akkor a Miután-sorozat már az egész világon, köztük Magyarországon is, hihetetlenül sikeres volt. Azóta az első könyvből film is készült és már producerként dolgozol a következőkön. Elképzelted a történetedet valaha a vásznon?

Anna Todd: Egyáltalán nem! Nem sejtettem, mit tartogat számomra a jövő. Mindig is rengeteget olvastam, de erről nem is álmodhattam volna! Azt végképp nem tudtam elképzelni, hogy a teljes sorozat producere leszek. Minden percét imádom, és rengeteget tanulok közben.

GK: Mennyire vettél részt az első, illetve a második film készítésében?

AT: A második filmnél jobban bevontak, mint az elsőnél. Az elsőnél úgy hittem, még többet is beleszóltam, mint kellene, de utóbb rájöttem, hogy valójában kevés szerepem volt benne. A másodiknál már tudatosabban bevonódtam, és a teljes folyamatban részt vettem. Minden reggel már korán a helyszínen voltam, elmondtam a véleményemet a szereplők külsejéről, a helyszínről vagy a napi menetrendről/beosztásról. Biztosra akartam menni, hogy minden, amit az első filmből tanultam, és amit a rajongói visszajelzésekből kaptam, bekerüljön a második filmbe.

GK: Milyen érzés volt látni a szereplőidet életre kelni?

AT: Különös. Furcsa. Izgalmas. Soha nem gondoltam volna, hogy látom őket megelevenedni. Annyira jó stábunk volt, megtiszteltetés volt olyan legendákkal dolgozni, mint Selma Blair vagy olyan tehetséges fiatalokkal, mint Josephin és Hero. (Josephin Langford és Hero Fiennes – a szerk.)

GK: Szerinted mitől jó egy adaptáció?

AT: Korábban úgy gondoltam, hogy ragaszkodni kell az eredeti könyvhöz, de ha őszinték akarunk lenni, ez nehezen kivitelezhető.

Meg kell találni az egyensúlyt a könyv lényegi mondandója és aközött, amiért az olvasók szeretik,

és közben igyekezni egy jó filmet (is) készíteni.

Láttam már olyan feldolgozásokat, ahol jobb lett volna, ha változtatnak a könyvön, hogy jobb film készülhessen. Tisztelem az olvasóimat és a könyveket, amiket szeretnek, de mérlegelni kell.

GK: Szoros kapcsolatban állsz az olvasóiddal. Hogy tetszett nekik az első film? Ahogy említetted is, néha nehéz megtalálni az egyensúlyt a film és a könyv között. Az igazi rajongók pedig kritikusabbak.

AT: Tényleg imádom az olvasóimat és szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen jó kapcsolatom van velük. Nem zavarnak a kritikus visszajelzéseik, mert miattuk kezdtük megalkotni a filmeket. Szerintem a visszajelzéseik fontos részét képezik a filmnek. Néha nehéz, mert van, hogy mérgesek lesznek, és nem magyarázhatom el nekik a döntések hátterét; az okokat, amiért nem válaszolhatok nekik vagy, hogy mibe került egy olyan dolgot megvalósítani, amihez ragaszkodtak. Filmet készíteni egy nagyon összetett és sok lépcsős folyamat még egy olyan egyszerűnek tűnő dolog esetében is, hogy valamit tweetelünk-e vagy sem, és mikor. Más írókhoz képest jobban belefolyok a munkálatokba, és néha nehezen értik meg a rajongók, hogy egy egész csapat döntéshozó van mellettem.

GK: Van kedvenc emléked a Miután forgatásáról?

AT: Nehéz egy kedvencet választani. Nagyon jó élményeim vannak a forgatásról és a forgatáson kívül töltött időről is. Szerencsés vagyok, hogy olyan stábbal dolgozhattam, akikkel jól ki lehet jönni. A távoli helyszíneken történő forgatások során sokat vagyunk együtt és szinte családtagokká válunk. Candace King A Vámpírnaplók forgatásakor Atlantában lakott, örültem, hogy ott volt és az idegenvezetőnk volt. Nemcsak a legkedvesebb ember, hanem tervezésben és szervezésben is a legjobb. Úgy mutatta meg nekünk Atlantát, mint senki más.

GK: Mit árulhatsz el a második filmről?

AT: Azt, hogy izgatott vagyok a megjelenés miatt.

Büszke vagyok arra, amit létrehoztunk, és készen állok, hogy az egész világ lássa.

GK: Melyik a kedvenc filmed? Melyiket nézted meg ezerszer?

AT: Hm, a kedvenc „újranézős” filmem A szerelem hálójában. Tom Hanks és Meg Ryan között hihetetlenül működik a kémia és egy fantasztikus film. A második talán a Holtodiglan, látszik, mindenevő vagyok.

GK: Hogyan telt a karantén időszaka? A művészeknek lehetőséget adhat egy új projektekre koncentrálni. Volt időd írni? Most min dolgozol?

AT: Igazából nagyon szerencsés voltam a karanténnal, önzőnek tűnhetek, mert jól jött. Sok időt tudtam együtt tölteni a fiammal és a férjemmel otthon, és ez nagyon jó volt. Sokat írtam és más új projekteken is dolgoztam, így nagyon elfoglalt és hatékony voltam.

GK: Hiányzik az utazás? Hová mennél először a COVID-19 korlátozások után?

AT: Nagyon hiányzik az utazás. Olyan helyekre mennék, ahol még nem jártam, például Thaiföld, India és Dél-Korea.

GK: Mi az előnye és mi a hátránya annak, hogy író vagy? Hogyan kezeled a rossz kritikát és a gyűlölködőket a közösségi médiában?

AT: (Nevet) Nem panaszkodhatom… Őszintén annyira hihetetlen szerencsés életem van, hogy ez erőt ad ahhoz, hogy ki tudjam zárni a bántó szavakat és a trollkodást. Régen nagyon foglalkoztatott, főleg, ha a saját rajongóimról volt szó, de most már könnyebb figyelmen kívül hagynom. Inkább legyenek mérgesek, mint érdektelenek. Azoknak az embereknek, akik nem a rajongóim vagy támogatóim, nem igazán érdekel a véleménye, vagyis egyáltalán nem érdekel.

GK: Mik a terveid a nyárra? Remélhetőleg a második film miatt elég elfoglalt leszel…

AT: Igen, nagyon elfoglalt vagyok a film és más teendőim miatt. Nemrég voltunk a családdal kempingezni, és nagyon kellemes volt a természetben, mindentől elzárva lenni, távol a hírektől, az internettől. Hihetetlen volt és már tervezem a következő utat.

GK: Köszönjük a beszélgetést. Kíváncsian várjuk a filmet!

Az írónő könyvei elérhetők a gabo.hu oldalon, és nemsokára előrendelhetővé válik a Miután összecsaptunk filmes borítójú kiadása.

(képek: annatodd.com, port.hu, GABO Kiadó)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?