You are currently viewing Valentin-nap kicsit másként

Valentin-nap kicsit másként

  • Olvasási idő:olvasási idő: 3 perc
  • Bejegyzés kategória:#egyésmás / #kult
  • Ezen hozzászólások közzététele: 0 hozzászólás

Szent Bálint napja van ma.

Igen, unom már a Valentin-napi szívecske esőt, virágáradatot. Szóval elhatároztam, hogy Szent Bálintról fogok nektek írni. Kezdeném azzal, hogy alig tudunk róla valamit, de azt a keveset megpróbáltam összeszedni.

A 3. században élt, és tevékenykedett. Akkoriban rájárt a rúd Jézus követőire a Római Birodalomban, ezt biztosan tudjuk. Börtönbe zárták őket a hitük miatt, és különféle kínzásoknak vetették alá őket, egészen addig, amíg meg nem tagadták a hitvallásukat. Olvastátok ti is Sienkiewicz Quo vadis című könyvét.

Ez történt Szent Bálinttal is. Azért nem maradt fent semmi az életéről, mert akkoriban nem csak magukat az embereket akarták megsemmisíteni, hanem minden írásos emléket is, így lett volna sikeres a keresztény vallás elfojtása…

Szent Bálint az umbriai Terniben volt püspök, itt találhatóak az ereklyéi. Itt minden év február 14-én fogadják az oda zarándokló olasz szerelmes párokat, akik Terniben ünneplik jegyességüket.

De hogy is jön ide a szerelem?

Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmeseket, ugyanis akkoriban törvény írta elő, hogy a férfiak katonai szolgálatuk előtt nem nősülhettek.

Soha nem fordított hátat a pogányoknak, nem zárkózott el senki kérése elől, ő volt az első, aki egy pogány férfit és egy keresztény nőt összeadott.

Mindig is a szerelmeseket védte, az ő oldalukon állt, és segítette őket. Halála után pedig a védőszentjük lett.

Kratón, pogány filozófus hívására érkezett Rómába, aki kérte őt, lebénult gyermekét gyógyítsa meg. Bálint püspök teljesítette a kérését. Kratón megtért egész családjával és tanítványaival együtt, de Bálint püspököt a város prefektusa elfogatta, börtönbe vetette. Majd Kr. u. 269-ben kivégeztette II. Claudius római császár.

Gondoljunk ma Szent Bálintra is, és ha nem is vagyunk szerelmesek, azért szeressük azokat, akik viszont igen! Merítsünk a szerelmükből, örüljünk egymás boldogságának!

Ha pedig szerelmesek vagyunk, mutassuk meg a világnak, hogy boldognak lenni jó!

Tomkó Bori

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?