You are currently viewing Rezsicsökkentés függönyökkel

Rezsicsökkentés függönyökkel

Akár újépítésű, akár régi a ház, amelyben élsz: a takarékoskodás valószínűleg neked is egyre többször eszedbe jut. Nem csak az alacsonyabb rezsiköltség, de a bolygó védelme érdekében is nagyon fontos, hogy megtedd, amit tudsz.

Főleg, ha csak olyan kicsin múlik a dolog, mint a megfelelő függöny kiválasztása.

Talán eddig még eszedbe sem jutott, hogy egy olyan egyszerű dologgal, mint egy függöny, pénzt is megtakaríthatnál. Pedig így van.

Ha kevésbé korszerűek a nyílászáróid, és nem futja a cserére, akkor egyelőre a függönyöddel is sokat javíthatsz a helyzeten. A megfelelő függöny kiválasztása ugyanis nem csak esztétikai szempontból fontos. Segíthet, hogy télen bent maradjon a meleg a szobában.

Nyáron pedig egy jó függönnyel kizárhatod a forróságot, hogy odabent kellemesen hűsölhess. Minden évszakban rengeteget spórolhatsz vele. És most elárulom, hogy milyen függönyökkel érheted el ezt a csodás hatást!

A black out és a dim out függönyök titka

A híres-neves black out és dim out függönyökkel bizony mindez lehetséges. Hogy miért épp ezzel, és miért nem jó erre a régi függönyöd? Mindjárt elmagyarázom.

Az úgynevezett black out és dim out függönyök különleges szövésüknek köszönhetően, a nevüknek megfelelően, teljesen vagy szinte teljesen kizárják a fényt. Ezt kétféle technikával érik el:

1.Két színes között egy fekete

Gyakran az anyag színét meghatározó szálak közé egy fekete szálat szőnek, így érve el az extrém sűrűséget és a sötétítő hatást. Ezt a típust nevezik dim out-nak. Természetesebb anyagösszetételű és lágyabb esésű anyagot eredményez. Finoman átszűrődik rajta valamennyi fény.

2.Kémiai fényzáróréteg

Ebben az esetben a kész függöny egyik oldalát egy különleges bevonattal látják el, többnyire műanyaggal. Kevésbé természetes, de tökéletesen kizárja a fényt. Ezt a típust szokás black out névvel illetni.

Mire jó?

Ezekkel a függönyökkel a hagyományos társaiknál sokkal hatékonyabban kizárhatod az utcáról beáramló fényt. Barátságosabban mutatnak, mint a redőny, ám hasonló funkciót tölthetnek be. Azonban a fény kint tartásán kívül még akad néhány igen hasznos tulajdonságuk.

A sűrű szövésnek köszönhetően az utcáról beszűrődő zajok ellen is jól védenek. Oké, ha a helyi halászléfesztivál konkrétan az ablakod alatt kerül megrendezésre, akkor a haknizenekar hangjai ellen a black out függöny sem lesz elegendő. De az autók forgalmát és a járókelők zaját nagyon szépen távol tarthatod velük az otthonod békéjétől.

Spórolás szempontjából azonban mindenképpen a lakás hőháztartására gyakorolt áldásos hatásai miatt érdemes hangsúlyt fektetni rá. Télen és nyáron is vigyáz rá, hogy a benti hőmérsékletet ne befolyásolja a kinti időjárás. A téli hónapokban a nyílászárók körüli hőveszteség csökkenthető.

Könnyed és légies

Amiben ez a modern függönytípus mindenképpen lekörözi a régi, hagyományos függönyöket, az a könnyedség. Régen is lehetett találni olyan anyagokat, amelyek már egész jól kiszűrték a fényt és a hőszigetelésbe is besegítettek. Ezek azonban jellemzően nagyon vastag, robosztus anyagok voltak.

A dim out függönyök azonban légiesek, szép esésűek. Sokkal kevésbé hajlamosak a porosodásra, így az egészségre is kevésbé károsak, mint a régebbi, vaskos sötétítőfüggönyök. Ráadásul ugyanahhoz a sötétítő hatáshoz nagyjából feleannyi anyagra lesz csak szükséged, mint hagyományos függönyből.

Óriási kínálat

Ezekből a modern függönyökből már gyakorlatilag mindenféle színűt és mintájút találhatsz, ami passzol a lakásod berendezéséhez.

A Rosemaring Webáruházában számos gyönyörű, hőszigetelés szempontjából jól hasznosítható függönyből válogathatsz. Nézd meg a kínálatukat ide kattintva!

(képek: Rosemaring Webáruház)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?