You are currently viewing Szobanövények, amik szinte mindent túlélnek

Szobanövények, amik szinte mindent túlélnek

szobanövények nevelése egyre népszerűbb és ennek egyszerű oka van. A növények megnyugtatják a lelket, és gyönyörködtetik a szemet – amennyiben virágoznak.

Ha te is szeretnél növényt nevelni, de nem tudod, melyik lesz boldog az otthonodban, íme néhány tipp a Bonami.hu kertészétől, melyek azok a szobanövények, amelyekkel nem lesz nehéz dolgod!

Tillandsia

A tillandsiák olyan broméliák, amik a természetben a fák kérgére tapadnak, és talaj nélkül, csak a levegő nedvességéből élnek. Amennyiben egy szokatlan, dekoratív növényt keresel, akkor kezdetnek kipróbálhatod ezt a növényt.

A közvetlen napsütést és a szórt fényt is elviseli, az öntözés gyakoriságát ezekhez a körülményekhez kell igazítanod. Száraz, napos lakásban jó ötlet, ha aeráriumba tesszük, vagy legalábbis más növények közé helyezzük, ahol a páratartalom könnyen fenntartható. Egyébként nincsenek igényei és ritkán esik kártevők áldozatául.

Bonami-tipp: A Tillandsia valódi dísze lehet otthonodnak. Válassz egy megfelelő „állványt”, amire helyezheted – mint például ez a kerámia Dakls Posture aromaterápiás lámpa.

Rákvirág

Nem mindannyiunknak van olyan gyönyörűen megvilágított otthona, ami tökéletes lenne egy városi dzsungel számára. Ez az Ázsiában őshonos növény pedig az igénytelenebb fajok közé tartozik, amik jól tűrik a védettebb élőhelyeket. A leggyakoribb faj az Aglaonema commutatum és annak színes változatai.

A rákvirágok szeretik a jó légáramlást, de a huzatot nem. Értékelni fogják a bőségesebb öntözést, de túlélik az aljzat enyhe kiszáradását. A leveleket különösen a forró nyári napokon érdemes öntözni. Ahogy a szár nő, sok faj fokozatosan lehullajtja alsó leveleit, de ne aggódj, ez nem gondozási hiba.

Könnyezőpálma

A Monstera, más néven könnyezőpálma az egyik legikonikusabb szobanövény, így semmiképp nem hiányozhat a listánkról. Ez egy olyan lián, ami nem ágazik el, de amennyiben visszavágunk belőle, nem okoz számára gondot a növekedés.
Az utóbbi években e növény változatos formái szintén egyre népszerűbbek és értékesebbek. Ezek viszont annál igényesebbek lehetnek a gondozás szempontjából.

Bár a könnyezőpálma a részleges árnyékban is megél, a legjobban a közvetlen napfény nélküli, szórt fényben érzi magát. A szár deformálódásának megakadályozása érdekében gondoskodj a megfelelő alátámasztásról! A léggyökereket a talajba ágyazhatod, ez jobb tápanyagellátást biztosít a növénynek, így felgyorsíthatod a növekedést. Válassz a palántánál valamivel nagyobb kaspót  és óvakodj a túlöntözéstől – különösen télen.

Ruellia (Dipteracanthus)

A Ruellia Amerika trópusi részein őshonos, ahol aljnövényként, gyakran talajtakaróként, dekoratív lombozatú növényként nő. Még nem terjedt el széles körben, de ez fokozatosan változik, mivel könnyen szaporodik.
A legszebbek közé tartozik a Dipteracanthus devosianus (Ruellia makoyana) faj, ami gyakran mély rózsaszínű virágokat hoz.

A normál szobahőmérséklet és a szórt fény, ami nem égeti meg a szirmokat, elegendő a boldogságához.

Öntözd rendszeresen, hogy az aljzat ideális esetben mindig enyhén nedves maradjon. Amikor a növény levelei hervadni kezdenek, eljött az öntözés ideje. Az idő előrehaladtával a szárai fásodni kezdenek, de vágással nyugodtan formázhatod őket. A friss (nem fás) dugványokból gyorsan új növény fejlődik, csupán mártogasd őket vízbe.

Ruellia lógó növényként is termeszthető, de nagyon szépen mutat egy dekoratív cserépben is, ami kiemeli ennek az egyébként visszafogott növénynek a szépségét.

Viaszvirág (Hoya)

viaszvirág nagymamáink ablakpárkányán mindig jól érezte magát, anélkül, hogy túl sok törődést kapott volna. Különösen Valentin-nap táján a boltokban a Hoya Kerrii cserepeit láthatjuk, amikből kis kövér, szív alakú szirmok bújnak ki a földből. Aranyos, de a legtöbb esetben nem fog teljesen kifejlődni.

Amennyiben ilyen növényt vásárolsz egy kereskedelmi termelőtől, először ellenőrizd a gyökeret! Általában szorosan lekötözik vagy más módon korlátozzák a növekedését, és a gyökeret meg kell lazítani, a növényt pedig át kell ültetni.

Ez a növénytípus nem mérgező az állatokra. Öntözd óvatosan addig, amíg az aljzat ki nem szárad! A nyár folyamán enyhén harmatosíthatod a leveleket. Sok más zamatos növénnyel ellentétben a viaszvirág nem szereti a közvetlen napsütést; állhat ablak mellett, de nyáron gondolj az árnyékolásra! Amennyiben rendesen fejlődik, gazdag csillag alakú virágokkal fog megajándékozni.

Filodendron 

filodendronnak több száz faja létezik. Közülük sok olyan egyed található, amik nagyobb tapasztalatot igényelnek, azonban léteznek olyan fajok is, amikkel egyszerűbb dolgod lesz. Próbáld meg például a scandens, red smaragd, hastatum, birkin, xanadu növényeket keresni.

A filodendronnak általában szórt, közvetett fényre van szüksége, ami befolyásolja a levelek méretét és színének telítettségét. Legtöbbjük értékelni fogja a támasztékot is.

A növények olyan helyen érzik jól magukat, ahol megtartják a nedvességet, és a legtöbbjük értékeli a folyamatos öntözést. Akkor öntözd, ha az aljzat száraz! Óvakodj a túlöntözéstől, különösen télen! Néhány faj feltűnés mentességét ellensúlyozza egy szép, jellegzetes edény és kaspó.

 Papagájvirág

 

papagájvirág egy banánszerű növény, és körülbelül ötéves kora után a legszebb, megfelelő körülmények között szokatlanul színes virágokat hozhat. Ehhez azonban főleg télen hűvös (5-12 fokos) fényben való nyári pihenésre és nyugalomra van szüksége. Gyökerei nagyon erősek, és képesek deformálni a burkolatot, ezért ajánlatos évente egyszer rendszeresen átültetni, különösen a fiatal növényeket. Öntözd úgy a növényt, mint a többi közönséges szobanövényt, az évszaktól függően hetente vagy kéthetente egyszer.

Ezután gyakorlatilag egyáltalán nem igényel majd gondozást a nyár folyamán, ha már a szabadban lévő nyári élőhelyére költöztetted. Ha már alkalmazkodott a részleges árnyékhoz, helyezd át teljes napfényre.

További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért, inspirációért

látogass el a Bonami.hu oldalára vagy nézz be budapesti üzletünkbe az Aréna Mallba!

(képek: Bonami.hu)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?