Ágyún balettozni tilos

Sosem felejtem el a pillanatot, amikor ezt a táblát fotóztam és elneveztem „ágyún balettozni tilos”-nak. És sosem fogom elfelejteni azt a rákövetkező öt percet, amikor valaki a tiltás ellenére mégis megpróbálta.

De lépten-nyomon döbbenet ér, hogy az ember – így, csupa kisbetűvel – mire képes és kész, ha nyaralni megy.

A legdurvább élményeim között szerepel egy közeli ország mesébe illő kis szigetének kellős közepén álló templomocska kívánságharagja, ami mellé öt nyelven ki volt írva, hogy „csak 3 kongatás személyenként”. Ehhez képest volt, aki úgy lengett a kötelén, mint Tarzan. Egyértelműen más földrészről érkezett az illető, de sokkolt, hogy mennyire nem tiszteli a helyi vallást és kultúrát.

Sokáig csak nevettem azokon a táblákon is, melyek arra kérik a turistákat, hogy ne vigyenek el emlékbe darabokat a több ezer éves építményekből vagy ne faragják bele a nevüket. De ma már a modern kor embere annyi kárt okozott sok helyen, hogy pár évvel később összekaristolt plexi mögött tekinthettem meg a korábban szabadon álló templomokat vagy extra őrizet alatt például a Colosseumot.

A múzeumokban kihelyezett „vakuval ne fotózz” táblák sorát rengetegen figyelmen kívül hagyják. Pedig ez nem vicc, ahol ilyet látunk, fényérzékeny alkotások vannak kiállítva; és milyen jó lenne ha még sokan megnézhetnék utánunk.

Ugyanitt nem kell síri csendben végigvonulni, de a terem akusztikáját artikulátlan ordítás bevetésével tesztelni szintén soknak éreztem.

Ha egy kiállítás interaktív, akkor azt egyértelműen tudtunkra adják. Ha mégsem az, akkor egyértelműen TILOS a kiállítási tárgyakhoz nyúlkálni. Igen, még akkor is, ha a szomszéd faluból a Judit nénire hasonlít balról a második a múmia.

És nem árt tájékozódni úticélunk helyi szokásairól. De mindenhol oltári bunkó dolog letilolni a svédasztalt, bikiniben menni templomot látogatni, görögnek törököt, olasznak maffiát emlegetni.

De tudom, mindenki elbűvölően tiszteletreméltóan viselkedik nyaralás közben.

Ja, és senki nem szemetel.

Soha, sehol.

Hát ugye milyen nagyszerű nyaralni menni?

Legéndi Adrienn

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.