You are currently viewing Amit a fodrászokról feltétlenül tudni kell

Amit a fodrászokról feltétlenül tudni kell

 • Olvasási idő:olvasási idő: 11 perc
 • Bejegyzés kategória:#nevess
 • Ezen hozzászólások közzététele: 14 hozzászólás

Fodrász.

Ő az, aki megcsinálja a hajad.

Lehet férfi, nő, trendi, vagány, elegáns vagy különc – a fodrászt nehéz az utcán felismerni.

Talán csak az tűnhet fel, hogy igényes és jó a haja – vagy az, hogy messziről sugárzik róla az ,,a munkám a hivatásom” életérzés, esetleg van egy apró, ollós tetkója: igen, ezek árulkodó jelek lehetnek.

De nagyon vigyázz:

ha a fodrásszal bármilyen kontaktusba kerülsz, tudnod kell, hogy nagyon furcsa,

olykor idegesítő szokásai vannak!

Megmagyarázhatatlanul furák. 

Már felületes megfigyelő számára is szemet szúrhatnak az alábbiak:

 

0. A fodrász nem szereti a késést

A fodrász egyszerű lélek: szereti az időpontokat. Az időpont jó. A késés rossz.

Ha késel a fodrászodtól, és emiatt megcsúszik az egész további napja, akkor te már rég nem leszel ott, amikor az utánad következő (egyébként a saját időpontjukra pontosan érkező) többi embernek újabb és újabb kellemetlensége lesz a te késésed miatt.

Próbálj hát nem késni!

Ha pontosan érkezel, a fodrászod mosolyogva, kedvesen fog köszönteni – s a mosolygó fodrász még az álmoskönyv szerint is jót jelent. Állítólag. 

 

1. A fodrász nem szereti, ha azzal kezdesz, hogy minden fodrász hülye

Vagy ha nem is hülye, de te még nem találkoztál olyannal, aki ne lett volna teljesen béna.

Ha a székébe zuttyanva rázúdítod a fodrászra, hogy eddig a barátnődön kívül (aki nem fodrász) mindenki csak elrontotta a hajad, hogy szerinted egyetlen fodrász sem ért a szakmájához és csak csalódást képesek okozni neked, azzal nem motiválod őt a jobb teljesítményre… Hanem megbántod. És ez nagy különbség!

 

2. A fodrász nem gondolatolvasó

Van egy mondat, amivel a felelősségteljes fodrászból azonnali, ideges reakciót válthatsz ki, ha elég ügyesen alkalmazod. Ez a ,,Nekem mindegy, rád bízom, csak nézzen ki jól!”

Nos, mivel lehetséges, hogy a fodrász szerint rajtad abban a pillanatban pont a platinaszőke, tüsi, felnyírt haj nézne ki jól, ezzel nem annyira érdemes kísérletezni.

Bármennyire is bízol a fodrászodban és a hozzáértésében, az ő ízlése szinte biztos, hogy nem egyezik 100%-ban a te ízléseddel. Emiatt a fodrász kimondottan szereti, ha viszel neki legalább egy fotót az elképzelésedről, vagy adsz bármilyen támpontot arra, hogy mit szeretnél tőle. Igen, ezt szereti a fodrász!

 

3. Ha vágatni jössz, ő vágni fog

Genetikailag a fodrász úgy alakult ki, hogy ha előzetesen azt mondod neki, hogy szeretnél vágatni a hajadból, akkor ő ebből azt fogja gondolni, hogy a hajadból azt szeretnéd, hogy vágva legyen.

Érthetetlen, igen. Ha ezután a székében ülve két millimétert sem engedsz neki vágni a hajadból ,,Az túl sok! Még mindig túl sok! Túl sok, TÚL SOK!!” jellegű, kétségbeesett felkiáltások között, azzal sikeresen összezavarhatod őt, és mókás, tanácstalan arckifejezést láthatsz rajta.

 

4. A fodrász nem ért a szóból

A fodrász folyton értetlenkedik. Még az alábbi, gyakori, világos és egyértelmű iránymutatásokból sem érti meg, hogy milyen hajat szeretnél:

 • Legyen göndör, de ne nagyon göndör,
 • legyen szőke, de ne túl szőke,
 • legyen sötétebb, de ne túl sötét,
 • legyen dúsabb, de azért ne legyen nagyobb,
 • legyen rövid, de ne túl rövid… És így tovább.

Mutasd meg, mondd el, vigyél képet – s a fodrász szíve örülni fog!

 

5. Pár egyszerű feladat, amire a fodrász képtelen

Bár sokáig tanulta a szakmát, vannak dolgok, amire a fodrász képtelen vagy nem hajlandó. Lentebb olvasható, hogy a fodrász gonosz is, s ez már itt is megmutatkozik.

Amikkel kár is kísérletezned, hiszen nem tudja vagy akarja teljesíteni őket:

 • Gyorsan csinálj belőle valami teljesen mást, de ne vágj belőle, és maradjon ilyen a színe!
 • Egyszer volt tök jó a hajam – már nem emlékszem milyen volt és képem sincs róla, de pont olyat akarok! Meg tudod csinálni?
 • Csak öt percem van, milyen gyorsan tudsz hajat vágni? És ha csak a végét, úgy belefér?
 • Ugye neked is jó, ha kevesebbet fizetek, de akkor nem kérem a végén a szárítást?
 • Arra gondoltam, ilyen hajat szeretnék – ja, és ennyit szánok rá. Ugye megcsinálod? Ja, és csak fél órám van rá!
 • Tudom, az a napod már teljesen tele van, de valahova ugye azért be tudsz tenni! Pontban délelőtt tízkor lenne jó nekem. Oké?
 • Nézd, itt ez a kép Jennifer Anistonról: ilyen szeretnék lenni! Nem, nem csak a hajam, hanem egészen. Így akarok kinézni. Ugye meg tudod csinálni?
 • Csak igazítást kérnék, úgyhogy ne vágj a végéből – ugye akkor csak az ár felét kell kifizetnem?

 

6. A fodrász nem időutazó

Ha sokat késel az időpontodról, akkor még az is előfordulhat, hogy a fodrász nem tudja megállítani az időt, hogy egy két-három órát igénylő munkát töredéknyi idő alatt készítsen el.

Akkor sem, ha sietsz, ha fontos programod van és mindjárt ott kéne legyél. Akkor sem, ha kétségbeesett arcot vágsz, ha könyörögsz, ha kérleled, vagy ha egyre idegesebben kérdezgeted, hogy Kész van már?.

Sajnos, erre a fogyatékosságára fel kell készülnöd lelkileg. Ugyanez a helyzet akkor is, ha hozzá beesve arra kéred a őt, hogy a zárásig hátralévő 12 percben fesse, mossa, vágja és szárítsa meg a hajad.

 

7. A fodrász szereti a nyugodtan ülő embereket

Ez egészen érthetetlen tőle – hiába, a fodrász igazi csodabogár!

Ráadásul még csak nem is népnevelési célzattal várja el azt, hogy amin dolgozik, az a haj ne lobogjon, lifegjen, mozogjon, rángatózzon, billegjen vagy boruljon szanaszét. 

Ha eszel, ha az akármidért hajolsz le, ha mocorogsz, ha telefonálsz, ha a táskádban kotorászol, ha direkt dobálod a hajad, ha az ujjadra tekergeted, ha ide-oda rángatod vagy trükkösen, már-már észrevétlen lassúsággal billented le egyre ferdébben a fejed, azzal a fodrásszal bizony nem teszel jót.

Kevesen tudják, de az udvarias ,,Kérlek, ne mozgasd a fejed” mondat sokszori ismételgetése a megfigyelések szerint ideges szemtikkelést okozhat nála. 

 

8. A fodrász szereti, ha nem mondják meg neki, hogyan csinálja

Lehet, hogy már láttál 152 videót a neten arról, hogyan kell fodrászkodni – mégis csúnya dolognak számít, ha a fodrász székében ülve elkezded őt tanítani és mutogatod neki, hogy szerinted hogyan kellene végeznie a munkáját.

Vigyázat, megbántottságát nehéz észrevenni, mert a fodrász minden körülmények között törekszik az udvariasságra és tapintatra!

Lehet, hogy még mosolyogni is fog.

Azonban nem árt, ha tudod: a magyarázásod közben egészen biztos, hogy szépen, lassan összetörik lelkileg, odabent. 

 

9. A fodrász gonosz

Ha elvárnád, hogy két óra alatt festett kékesfeketéből szőke legyél, a fodrász csalódást fog okozni neked. Ilyen gonosz.

Még az is lehet, hogy litániába kezd neked arról, hogy a világosítás nem egyenlő a festéssel. Készülj fel, a fodrász ebben a témában érthetetlenül csökönyös: még kimondott kérésedre sem keni fel a szőke festéket a fekete hajadra.

Akkor sem, ha hoztál magaddal. Az sem használ, ha megfenyegeted, hogy elmész máshoz… Ebből is látszik, hogy milyen megátalkodott, makacs lény.

 

10. A fodrász nem szeret kitalálósdit játszani

Igen, ez tényleg furcsa. De tényleg nem szereti.

Ha időpontot foglalnál nála ,,mindegy mikorra, mert nekem bármikor jó” – aztán húszpercnyi kérdezősködéssel (És itt? Ez jó lenne? Vagy ezen a napon? Ekkor? Nem? Jó, nézzünk másikat… És ekkor?) később elárulod neki, hogy igazából egészen biztos, hogy csak a két hét múlva kedd délután kettő és fél négy közötti időpontban tudnál hozzá menni, akkor, ha elég szerencsés vagy, láthatsz pár csepp izzadságot gyöngyözni a fodrász homlokán.

Lehet, hogy a mosolya sem lesz már természetes. 

Ezért hát nem szép dolog próbálgatnod, hogy ki tudja-e találni, hogy mikor mehetsz hozzá: végül úgyis kiderül, hogy neked eleve nem is jöhetett szóba más időpont, csak az az egyetlen, nyavalyás, keddi másfél óra. 

 

11. A fodrász nem szereti, ha még kész sincs, de te már igazgatod a hajad

Így van. Hagyd, hogy befejezze. Nem olyan nagy dolog. 

Csak várd meg a végét: lehet, hogy magad is meglepődsz, milyen jó lett! Ki tudhatná?

 

12. A fodrász nem a pénzért csinálja

Számára ez hivatás. Nem csupán munka, hanem fontos része az életének.

A fodrász szereti a munkáját, és jót akar a hajadnak. Azon van, hogy a lehető legszebb koronát varázsolja a fejedre.

Ha elégedett vagy a végeredménnyel, mosolyogj:

boldoggá teszed vele!

Nem fog tőle jobban dolgozni (enélkül is tudása legjavát adja), de órákig szívvel-lélekkel foglalkozott veled, ennyit te is megtehetsz az ő boldogságáért, nem igaz? 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Ehhez a bejegyzéshez 14 hozzászólás található.

 1. -

  végre egy jó cikk ami bemutatja a gonosz fodrászokat igazi csúf valójukban…

 2. Pinczési Gabriella

  Nagyon jó! Bár én szeretek szabad kezet kapni! 🙂

 3. bencus

  „Talán csak az tűnhet fel, hogy igényes és jó a haja ”
  Hm… akkor talán ahhoz kell menni, aki az ő haját megcsinálta. 🙂

  De most komolyan, láttam már kopasz fodrászt.

  „Nem szeretik a késést…”
  Én pedig nem szeretem ha rabolják az időm. Ha négy látogatásból egyszer sem kezdtük időben, akkor amikor az ötödik időpontot egyeztetjük és kérem, hogy „legyen biztos, inkább hagyjon rá tíz percet, de nem akarok várni”, akkor legyen szíves. Ne szívjak ott ötödször is. Pár hónap után illene ismernie a vendégeit és tudnia, hogy kb. mennyit csúszik egy nap.

  „Ha vágatni jössz, ő vágni fog”
  Viszont ha egyszerű dolgot kérek és kész van tíz perc alatt, akkor ne piszmogjon még tíz percet alibiből, hogy „érződjön” a munka, amivel a túlárazott munkadíjat indokolja.

  „A fodrász szereti a nyugodtan ülő embereket”
  Én pedig azt, hogy akkor a hajammal foglalkozik. Nem próbál cserverészni. És amikor én – ilyen a természetem – nem vagyok partner, akkor nekiáll a környezettel diskurálni, meg-megáll és az ollóval magyaráz, körbe-körbe fordul, épp arrafelé, akihez beszél… Ha társalkodónőt keres, arra is kapható vagyok, de az neki fog pénzbe kerülni.

  „A fodrász szereti, ha nem mondják meg neki, hogyan csinálja”
  Cserébe én azt kérem, hogy ha azt mondom neki, hogy tíz perce mostam hajat és ebből öt perc volt az ideút, akkor higgye el, és bízzon bennem. Ne keressen kifogásokat, hogy 50 forintnyi vízért és 2 forintnyi nagytételben vett samponért miért számlázhat fel 1700 forintot.

  „A fodrász nem a pénzért csinálja”
  De. Ha tényleg nem, vágjon ingyen, vagy jelképes összegért rászorulóknak, hajléktalanoknak, mint néhány példamutató hajszobrász (de nagyon kevesen vannak)

  1. Éva

   Hát te nagyon sötét vagy… Ingyen? Hol élsz…? Szégyelld magad… 😬

  2. Tamara

   Ne haragudj, de én nagyon sajnálom a fodrászodat!

  3. Juju

   Vannak bajok Nálad! Én mint fodrász mondom.. az otthoni hajmosással érkező vendégek..pfuuuujjj . Meg kéne tanulni hajat mosni. Bele számolom, de meg is mosom,nem érdekel. Amikor fejszaga van a frissen mosott hajnak,a fodrasz szagolja… na meg, hogy 2 Ft a sampon adagja..🤣🤣 hol élsz???
   Másik..pont ott a késés..amikor előtted késnek, az tolja az egész napot..szerinted a fodrásznak is olyan jó érzés, hogy magyarázkodni kell,és bocsánatot kérni mindenkitől? Ok és okozat..
   Nyírjon ingyen?? A boltban adnak bármit ingyen?? Nekem vannak olyan vendégeim,ezer éve hozzám járnak, akikről tudom,hogy kevés a pénze, kicsi a nyugdija. Kevesebbet kérek tőlük. De saját helyzetemet nehezítem vele..
   Egyébként a szerinted túlárazás,téves..az áraink nem a sznobizmusunkat tartalmazza, hanem a bérleti díjat, járulékot, adót,anyagárat, rezsit,a továbbképzések árát,és a fizetésünket..

 4. Emese

  Nos, azért megyek szakemberhez – fodrászhoz, hogyha ránéz az arcomra, akkor pontosan tudja mi áll nekem jól. Kreatív ember. Ahogy én is. Én fotós vagyok. Ha valaki egy paksaméta képpel érkezne, hogy neki ilyen kell az esküvőn, akkor elküldöm ahhoz a fotóshoz aki azt készítette. Egyébként igenis rám szokták bízni, azért vagyok profi, azért vagyok kreatív ember, hogy lássam milyenek ők, és személyes anyagot tudjak adni nekik, amilyenek ők maguk. Na egy profi fodrásznál pont így működik a dolog. Vagyis így kellene működnie.

  1. Aniko

   Másképp látom. A fodrász lehet kreatív, meg stilusszakértő de nem ismeri az életmódomat még a heppjeimet . Ezeket nekem kell tudatni vele.

 5. BNJudit

  Az életben a fodrászod adja a legjobb tanácsot:
  EMELD FEL A FEJED!

  1. Monika Samandhiriel Varga

   és tényleg 🙂

 6. Carrie

  Köszönjük szépen 🙂

 7. Zsolt Imre Radosza

  * Ő tudja , így szerettem volna írni ? .

 8. Zsolt Imre Radosza

  Akár ki az aki írta ezt, de tudja, hogy miről szól egy fodrász élete, köszönjük neked!! Nagyon jó lett a cikk 5 csillag 😉 .

 9. Pápai Gábor

  Zseniális összefoglalás 😀

Vélemény, hozzászólás?