5 természetes szabadságjog Virginia Satirtól

Virginia Satir (1916-1988) amerikai pszichoterapeuta, akit a családterápia és a rendszerfelállítás „ősanyjaként” tartanak számon.

Elmélete és módszerei a 70-es évektől terjedtek el világszerte. Családrekonstrukciós modelljét és családszobrát a tanácsadás különböző területein működő csoportos pszichoterápiák sorában az egyik legfontosabb munkamódszerként tartják számon.

Klinikai tapasztalatokon alapuló változásmodelljét pedig (Change Process Modell) a szervezetfejlesztő guruk a mai napig alkalmazzák.

A Humanisztikus Pszichológiai Társaság tagjaként együtt dolgozott a személyközpontú pszichológia megteremtőjével, Carl Rogers-szel és Abraham Maslow-val (Maslow-piramis).

A Humán Potenciál Mozgalom központjában, az Esalen Intézetben többek között olyan nagy egyéniségekkel dolgozott együtt, mint Paul Goodman és Fritz Perls, a Gestalt-terápia megalapítói, Moshe Feldenkrais, a finom izommozgásokra alapozott terápia kimunkálója, Alexander Lowen, a bioenergetikai analízis úttörője vagy Jakob L. Moreno, a pszichodráma megteremtője.

A terapeuták körében használt Satir-modell mellett számos kiemelkedő bölcsességet köszönhetünk neki, például az 5 természetes szabadságjogot is:

„LÁTNI és HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kéne;

ELMONDANI azt, amit érzek és gondolok, és nem azt, amit mondanom kéne;

ÉREZNI, amit érzek, és nem az, amit éreznem kéne;

KÉRNI azt, amire szükségem van, és nem várni, várni, amíg engedélyt kapok;

MERNI, hogy azt tegyem, amit szeretek ahelyett, hogy mindig a biztosat választanám.”

(kezdőkép: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük