You are currently viewing 7 kérdés, amit tegyél fel magadnak, hogy jobb legyen a párkapcsolatod!

7 kérdés, amit tegyél fel magadnak, hogy jobb legyen a párkapcsolatod!

Keresni a hibát a másikban és őt kritizálni mindig egyszerűbb, mint magunkba nézni. Pedig senki sem tökéletes.

Ha feltetted már magadnak valaha azt a kérdést, hogy: Talán velem van a baj?, akkor jó úton jársz. Ha szeretnéd, hogy jobb legyen a párkapcsolatod, akkor tegyél érte! Tegyél érte azzal, hogy egészen őszinte vagy magadhoz és még jobb formába lendülsz! 

Fektess magadba! Elsősorban nem külsőleg kell rendbe hoznod magadat, hanem megfelelő önértékelésre lesz szükséged!

Válaszolj teljesen őszintén a következő kérdésekre, – ám ha nem tudsz határozott igennel felelni, akkor javíts a hozzáállásodon!

Elégedett vagy magaddal?

Ne mástól várd a dicséretet! Főleg ne kényszerítsd ki!

Van az a mondás, hogy ha te nem szereted magadat, akkor más sem fog. És ez így van!

Ha önmagaddal elégedett vagy, az kisugárzik, akkor mosolygósabb, kedvesebb vagy. Ezt érzékeli mindenki, aki körülötted van, főként a párod. Legyen önbizalmad. Ha féltékeny vagy, az is abból fakad, hogy saját magaddal nem vagy egészen jóban.

Te egyedül is egy teljes egész vagy. Nem egymás felei vagytok. Nem kell, hogy kiegészítsétek egymást. Te legyél rendben önmagaddal, mert csak annyira tudsz szeretni mást, amennyire magadat szereted.

Úgy szeretitek egymást, ahogy vagytok?

Igen, csak … Ha így kezdődik a mondatod, az nem az igazi.. Úgy szeresd, ahogy van! Ne akard őt megváltoztatni.

És oda-vissza működik a dolog. Te se változtass magadon az ő kedvéért, csak és kizárólag akkor tedd, ha neked fontos, TE fogod jobban érezni magad a változástól. Főleg ne akard rá hárítani, úgy viselkedni, hogy talán, ha változtatsz magadon, akkor majd jobban szeret... Ő nem kérte, és nem is fogja érteni a változás okát, – kivéve, ha te az a te őszinte lelkesedéseddel párosul.

 Ha hibázol, belátod?

Hajlamosak vagyunk rögtön kifogásokat gyártani, sőt ráhúzni a vizes lepedőt arra, akit a legjobban szeretünk, aki épp ott van mellettünk… Egyszerűbb őt hibáztatni, miközben valójában mi követtünk el egy ballépést.

Ne hibáztasd őt, mert Te vagy a felelős a döntéseidért. Magadban keresd a hibát. A konfliktusokat beszéljétek meg. Tanulj a hibáidból. Ne kövesd el újra és újra ugyanazt. Ezzel csak az őrületbe kergeted. Őt is és saját magadat is.

Egy hullámhosszon vagytok?

Nem kell mindenben egyetértenetek, de fontos, hogy tudjatok beszélgetni és tudjátok egymást megnevettetni.

Legyenek közös programjaitok a négy falon kívül is. Ám érdemes tisztában lenned azzal, hogy a legtöbb nap sima hétköznap, nem nyaralás, nem esküvő, …, még csak nem is süt mindig a nap. Ezért fontos, hogy legyenek közös érdeklődési pontjaitok!

Még lényegesebb, hogy legyen közös a jövőképetek! Nem baj, ha egymás ellentétei vagytok, teljesen mindegy, hogy a kávét vagy a teát választjátok, hogy vegák vagytok vagy húsimádók, az viszont már nem, hogy nagyvárosban, kis faluban, vagy éppen külföldön tervezitek -e leélni az életeteket…

Töltötök néha időt egyedül is?

Arra is szükség van, hogy egymástól függetlenül szervezzetek magatoknak programot, töltődjetek, inspirálódjatok. Nem kell mindent együtt csinálnotok. Én-időre szükség van, amikor csak azt csinálod, ami neked akkor és épp úgy jól esik. Az is nagyszerű, ha örömmel tud eltölteni, hogy bár egymás mellett vagytok éppen, de mindketten külön-külön merültök el mondjuk egy-egy jó könyvben.

Képes vagy meghallgatni őt?

Figyelj rá. Hallgasd meg. Hallgasd végig! Ne vágj közbe. Örülj neki, hogy mesél, érdeklődj, hiszen neki ez fontos.

Ne kérdezgesd. Elmondja, majd ha el akarja mesélni, ha tudatni szeretné veled. Megkérdezi majd a véleményedet.  Addig várj türelmesen, hagyj neki időt, ha arra van szüksége. Hidd el, amit mond, ne kételkedj, ne fogj gyanút, ne drámázz és ne agyald túl! Bízz benne, és abban, hogy őszinte veled.

Támogatod őt?

Mindig állj mellette. Ne hazudtold meg, ne beszéld ki őt vagy állítsd mondandójának teljes ellenkezőjét mások előtt, mert jogosan húzza majd fel magát. Tudj csendben maradni, és majd később beszéljétek meg négyszemközt, ha valamiben nagyon nem értetek egyet. Ha nem fontos, mert már megtörtént, és úgy sem lehet rajta változtatni, engedd el. Ha bánt a dolog, ne célozgass, ne játszmázz, hanem mondd el konkrétan, hogy te másképp vélekedsz és szeretnéd, ha figyelembe venné. 

Egyszer fent, egyszer lent: ha egyikőtök rosszkedvű, a másiknak kétszeresen éreztetnie kell, hogy számíthat rá. Csendesen átölelni, vigasztalni. Nem bántani tovább, hogy „én megmondtam”, hanem esetleg másik oldalról nézni a problémát, megnevettetni vagy elterelni kicsit a figyelmét. Aki pedig a rosszabb passzban van, annak igyekeznie kell mielőbb összeszednie magát és nem szabad lehúznia a másikat is.

Örüljetek egymás sikereinek! Lehet, hogy nem értesz ahhoz, ami az ő munkája vagy a hobbija, előfordulhat, hogy nem rajongsz azért, amiért ő lelkesedik, vagy félted őt. Nem számít, mert Őt boldoggá teszi. Soha ne vedd el a kedvét! Ez nem rólad szól! Legyél te is, amennyire lehet, lelkes, de főleg: Támogasd, biztasd, erősítsd őt!

Ha magadat (az önbizalmadat, az önbecsülésedet) megerősíted,
azzal a párkapcsolatodat is erősebbé, jobbá teszed!

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?