You are currently viewing A kontrollmániás nők valójában lelkükben vacogó kislányok

A kontrollmániás nők valójában lelkükben vacogó kislányok

Pár hete a szakmai oldalamra kitettem egy gondolatot, miszerint azok a nők, akik mindig mindent ellenőrizni akarnak, akik csak a saját maguk által elvégzett munkával elégedettek igazán, akik állandóan túlterheltek, mégsem tudnak semmilyen feladatukat másnak átengedni, igazából belül vacogó kislányok.

Válaszul egyik kedves hölgy olvasóm azt írta, nem releváns a gondolatom és igazából a férfiak azok, akik ilyen kontrollmániásan működnek. Szerinte sok nő elnyomott, és a férfiak azok, akik irányítani akarják a nőket. Természetesen van ilyen is, igen, hogyne lenne. Most viszont a kontrollmániás hölgyeket veszem górcső alá, épp azért, mert ebből a kommentárból is érződik, az irányítást mennyire férfiakra jellemző magatartásnak tartjuk.

Holott ez nem nemfüggő.

Van tehát egy nőtípus, aki általában mindent irányítani- ellenőrizni akar, ő mondja meg, mi- hogyan- mikor történjen a családjában, hová menjenek nyaralni, honnan vegyenek ülőgarnitúrát és melyik iskolába tanuljon tovább a gyerek. Az ilyen működésű hölgy kissé merev, szigorú szabályok és elvek mentén él, férjével pedig sokszor úgy beszél, mintha az gyerek lenne.

Munkahelyen ő a jó munkaerő saját megítélése szerint, aki nélkülözhetetlen a cégnél. Tudom, tudom. Kissé sztereotíp és kisarkított ez a kép, amit itt felvázoltam. Sarkosan fogalmaztam, hogy könnyebben felismerhető legyen a karakter, de tisztában vagyok vele, hogy ennek a személyiség- típusnak sok árnyalata létezik.

Mi áll az ilyen kontroll- igény mögött? Biztonságkeresés.

Az ilyen hölgy nem volt kellően védett gyerekkorában és magára hagyták akár érzelmileg vagy fizikálisan, esetleg mindkét módon és megszokta, hogy ezáltal hogy csak saját magára számíthat. Gyakoriak a háttérben érzelmileg nem elérhető, az életvezetésben ügyetlen szülők, előfordul, hogy szenvedélybetegek vagy pszichésen terheltek.

Nem volt nyugodt, védett, önfeledt gyerekkora, ami pedig alapja egy egészséges felnőtt kornak. Az tud jól működni felnőttként, aki lehetett önfeledt, védett gyerek. akinek még nincs felelőssége, akinek a szülei kereteket és biztonságot adnak. Ebből adódóan ezek a hölgyek felnőtt és gyerek szerep között ragadnak. Túl hamar nőnek fel, túl hamar kell olyan feladatokat megoldaniuk, ami a felnőttek dolga lenne.

A biztonságot keresik, amit saját magukban találnak meg – ehhez vannak szokva.

Az ilyen hölgyek mellett általában egy olyan férfi található, aki meghúzódó, alkalmazkodó. Számára elfogadható, hogy a felesége úgy beszél vele, mintha a gyereke lenne, mert megszokta,  hogy másokért él és mások igényeihez alkalmazodik. A férfi gyakran olyan gyerekkorból érkezik, ahol az anyjához, de sokszor az apjához is az alkalmazkodnia kell, ahol a szeretetet úgy szerezheti meg, ha figyeli, szüleinek mire van szükségük tőle és ő a szülők érzelmi kiszolgálója, problémamegoldója.

Mit lehet ezekkel kezdeni? A hölgy helyzetére az a megoldás, ha önmunkába kezd (szakemberrel),  melynek során lélekben odafordul a belső gyermekéhez, a benne élő kislányhoz és a szülei helyett szeretgeti meg és helyezi őt érzelmi biztonságba. Ha a kislányt magában lelkileg stabilizálta (átdolgozza- feldolgozza gyerekkori bánatait – fájdalmait), már ki tud alakítani mellé egy valódi felnőtt identitást.

Ez a felnőtt olyan attitűddel él, hogy kompetens, életre alkalmas és bármi problémája jön elő az életben, így vagy úgy, de meg fogja tudni oldani.

Abból látszik, hogy egy kontroll mániás nő jobban van, hogyha már mer gyengébb lenni, elengedni a kontrollt, ha átenged feladatokat másoknak.

A férfinél pedig az a feladat, hogy elkezdje figyelni saját szükségleteit, elkezdje kialakítani saját identitását, ahol ő maga élete fő zsinor- mértéke, ahol úgy él, amit a szíve diktál, nem pedig mások elvárása szerint. A cél ez esetben tehát az, hogy az életben elkezdje képviselni saját magát, szükségleteit és értékeit. Hogy merjen saját magára gondolni.

És igen, a kommentelő hölgynek igaza volt: létezik ennek a párosnak fordított leosztású változata is, ahol a férfi igényli ennyire a kontrollt. Ennek okai még összetettebbek, de erről majd más alkalommal.

Tátrai- Magyar Szilvia
családállító-coach

(képek: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?