You are currently viewing Addig nem szerethetsz, amíg magadat nem szereted. – Müller Péter, a magyar spirituális irodalom ikonja

Addig nem szerethetsz, amíg magadat nem szereted. – Müller Péter, a magyar spirituális irodalom ikonja

Sok embernek nem kell bemutatni őt Magyarországon. Munkássága és személyisége által sokan ismerik és szavai sok embernek segítettek már az élet útvesztőiben való kiigazodásban.

Müller Péter Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, dramaturg, forgatókönyvíró, előadó 1936. december 1-én született Budapesten.

Az I. István Gimnáziumban érettségizett 1955-ben és ebben az évben kezdte a pályáját rendezőasszisztensként is a Madách Színházban. Eredeti szakmáját tekintve dramaturg, aki számos művet állított színpadra, a Madách Színházban például 1965-től.

Házas, feleségével 1956-ban ismerték meg egymást. Két gyermeke van: lánya, Müller Júlia színésznő és fia, Müller Péter Sziámi.

Számos drámája (pl. Szomorú vasárnap, Mária evangéliuma, Isten pénze), regénye (pl. Részeg józanok, A madárember, Szemenszedett igazság), spirituális műve (pl. Kígyó és kereszt, Lomb és gyökér, Jóskönyv, Szeretetkönyv, Örömkönyv, Isten bohócai) jelent meg, melyekből több film is született.

A hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. 1956-ban átesett egy halálélményen, mely egész életét és művészi célkitűzéseit megváltoztatta.

Mindig is a test és a lélek összhangját hirdette és nem csak szóban: 8 éven át bokszolt, de még most is majdnem minden nap lejár a konditerembe edzeni.

Munkássága elismeréseképpen elnyerte a Filmkritikusok díját (1979), az Onasszisz díjat Lugosi című drámájáért (1997), A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét (1997), a József Attila-díjat (1998), a Kossuth-díjat (2019), de Zugló díszpolgára is lett 2013-ban.

Tőle idézünk pár fontos és megszívlelendő gondolatot:

„Nincs nagyobb vereség, mint ha az ember önmagát veszti el.”

„Tudd mindig, a legnehezebb pillanataidban is, hogy az igazi boldogság

nagy harcban és küzdelemben születik.”

„Minden ember tudja a lelke legmélyén, hogy nem hazája, csupán a lakóhelye ez a világ.”

„Kétféle ember van. Az egyik mindig készül valahová, a másik haza akar térni. Jó párkapcsolatot teremteni csak az utóbbival lehet.”

„Boldogan élni és nevetve meghalni annyi, mint elrontani az Ördög számítását.”

„Amíg barátaid nem mondják rád, hogy megőrültél és teljesen hülye vagy,

addig nem vagy igazán szerelmes.”

„Önfeledten, táncolva és dalolva éled meg igazi önmagad! Akkor vagy szabad! Még akkor is, ha holnap meghalsz! Mert a felhő nem győzhet a Nap felett!”

„Sok bajtól megóvhatnád magad, ha időnként rádöbbennél, hogy nincs igazad!”

„Ha valamit nagyon akarsz, nem kapod meg. A szüntelen akarásoddal elrontod az érlelődés folyamatát. Ami a tiéd, megkapod idejében. Amit nem kapsz meg, nem a tiéd.”

„A szélirányon nem tudsz változtatni, a hullámokon sem, csak a vitorláidat igazítsd jól,

és hamarosan hazaérsz a kikötődbe.”

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?