Döntések határmezsgyéjén dilemmázva állok

Hetek óta próbálom a gondolataimat szavakba önteni, nem sikerült! Rengetegszer kezdtem el írni és legtöbbször csak a címig jutottam, azt változtattam meg számtalanszor. Azt akartam, hogy már a cím is kifejezze azt a dilemmát, amelyet az élet bizonyos szituációkban elénk tár: dönteni kell, gyorsan, jól.

Döntéseket kell meghoznunk úgy, hogy tapasztalatainkból kiindulva és építkezve ez jobb lehessen, mint az eddigiek.

De lehet-e két különböző élethelyzetet egymáshoz hasonlítani?

Jól tesszük-e, ha mások példáját követjük, és azt tekintjük mintának?

Úgy vélem nem… sőt, talán a  legrosszabb, amit tehetünk.

Nem indulhatunk ki valaki más életéből és tervezhetjük meg ez alapján a sajátunkat.

A legtöbbször pedig sajnos ezt tesszük. Mások mintái alapján akarjuk leélni az életünket, hiszen: 23 évesen meg kell találni az igazit, 25 évesen házasodni kell, 26 évesen pedig gyereket szülni…

De itt egy másik példa: diplomát kell szerezni, karriert kell építeni, házat kell venni és majd csak utána foglalkozni a párkereséssel és a családalapítással.

És akkor felteszem én a kérdést: ki mondja ezt, hogy ennek így kell történnie? És mi ez? Szokás? Szabály? Törvény? Vagy mások életének imitációja?  Miért ne vállalhatnám az első gyermekemet 30 évesen? Mert nem ez a sztenderd, a megszokott?!

Inkább éljek “szabályszerűen”, de boldogtalanul?!

Pedig nem tudja senki megmondani és ne is akard, hogy bárki is megmondja, éppen mi is az ideális és a megfelelő, ezt neked kell érezned! Ott, legbelül az a hang… arra kell hallgatnod!

Igen, általában mást mond, mint azt a „világ” megkíván… De mondok ennél jobbat: az eszed által diktált döntéseket is keresztbe húzza, de ennek ellenére hallgass rá! Lehet, hogy inkább lesz “gyors” mint “bölcs” döntés, de akkor, ott, így láttad jónak és ennek oka volt: lehet egy újabb pofon, de lehet egy életedet meghatározó történet kezdete… Nem tudhatod előre!

Viszont soha ne feledd: az életedet te alakítod, a döntéseidnek üzenete van, és más nem tudhatja neked mi a legjobb!

Élj hát így!

K. Gréta

(kezdőkép: Unsplash)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.