You are currently viewing Drágám, most lett elegem belőled! A balhé előtt inkább szökj meg kicsit!

Drágám, most lett elegem belőled! A balhé előtt inkább szökj meg kicsit!

Van az úgy, hogy kifutnál a világból, megszöknél minden és mindenki elől. Főleg az idegesít, akit a legjobban szeretsz…

Tedd meg! Szökj meg! Ne rohanj el, ne csapd be magad mögött az ajtót, de kérj időt, és sétálj egy nagyot.

A virágos mező, a sok zöld, a levegő és a mozgás feltölt majd. Ülj fel bátran a hintára, szellőztesd ki a fejedet. Feküdj le a fűbe, bámuld a felhőket. Képzeletben bárhol lehetsz. Kapcsolj ki. Nyugodj meg.

A töltődés után higgadtan végig tudod gondolni a helyzetet és a problémamegoldásra tudsz koncentrálni.

A konfliktuskezelés hatékony lesz, ha így állsz hozzá:

Mosolygósan

Ha te jókedvű vagy, az a másikra is átragad majd. Könnyebben mennek majd a hétköznapok, ha derűsebb vagy. Kevésbé leszel türelmetlen és jobban oda tudsz figyelni – magadra és másokra. Legyél erős, szedd össze magad és igenis varázsold oda azt a mosolyt az arcodra! Találj egy hobbit, egy kikapcsolódást, valamit vagy valakit, ami/aki segít, motivál, megnevettet.

Humorral

Apróságokon balhéztok? Ne félj elütni valami poénnal! Grimaszolj egyet vagy nevessétek el magatokat ahelyett, hogy folytatnátok a vitát. Találjatok rá a vicces oldalatokra, mindent megoldhat.

Okosan

Nem érdemes a bolhából elefántot csinálni! Biztosan nem olyan óriási a probléma, mint ahogy elsőre talán gondolod. A legjobb, ha változtatsz a nézőponton, a hozzáállásodon.

Csendben

Ne mondd, hogy SEMMI, ha igenis van valami baj. Ne hisztizz, na hamarkodd el, ne engedd meg magadnak, hogy kicsússzon valami a szádon, amit aztán később megbánsz. Gondold végig, mi az, ami igazán rosszul esik és fáj. Aztán mondd ki! Beszéljétek meg. Semmiképp sem akkor, amikor mindketten idegesek vagytok. Tudj csendben maradni, kivárni a megfelelő percet. Higgadjatok le előbb. Adj egy kis időt magadnak, magatoknak! Számolj el 10-ig és fogalmazd meg úgy a mondandódat, hogy az ne bírálat, ne bántás legyen.

Figyelemmel

Nézz rá, amikor beszél hozzád. Értő figyelemmel hallgasd őt. Engedd, hogy végigmondja. Ne szólj közbe, ne fejezd be helyette a mondatot. Ne szakítsd félbe a kérdéseiddel. A mondanivalója után tegyél fel kérdéseket. Érezze, hogy érdekel, amit mondasz. Ne mondd meg, mit tegyen. Az elképzelésében, céljainak elérésében erősítsd, buzdítsd, legyél mellette, segítsd, hogy a tervből valóság legyen. Ha pedig nyugalomra vágyik, én-időre van szüksége, ismerd fel és ne nyaggasd, hagyd kicsit békén. Támogassátok egymást, mindenben.

Elfogadóan

Könnyebben megy az elfogadás, ha magaddal kezded. Vedd sorra, mi az, amit csinálhatnál másként. Aztán tedd meg. Változtass magadon. Nem fog minden egyszerre menni, kis lépésekben haladj, de TEGYÉL!

„Talán ahelyett, hogy annyira erősen szeretlek, inkább…
magamat kellene adnom. Magamat kellene szeretnem, ahogy neked is.”

Mindenkinek vannak jó és rossz tulajdonságai. Fel kell ismernünk a gyengeségeinket és tudnunk kell előtérbe helyezni az erősségeinket, mindazt, amiben jók vagyunk.  Ne hangoztasd, ne rágódj rajta, de törekedj a rossz tulajdonságaid javítására.

Senki sem tökéletes.

Ő sem. Ahogy te sem. És ez pont így van jól.

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?