You are currently viewing Fejlődés a komfortzónán belül

Fejlődés a komfortzónán belül

Ismeritek ugye azt a mémet, amiben az első képkockán megkérdezik a tömeget, hogy „Ki akar változást” – a válasz: „MI!” A második képkockán a kérdés: „Ki akar változni?” – a válasz: …. (síri csönd)

Ebben benne van minden, ami az embereknek a változáshoz való hozzáállását jellemzi.

Mindenki azt akarja, hogy jobb élete legyen, boldog legyen, életének történései könnyűek legyenek, ha esetleg nehéz gyerekkora volt, akkor az legyen benne feldolgozódva, stb. Mindezt persze anélkül, hogy neki a kisujját mozdítania kellene érte. Egyszerűen csak legyen így, és biztosan ne fájjon, ne legyen nehéz.

Na mármost az élet nem ilyen. Mindannyiunk életében – és ez tényleg igaz kivétel nélkül mindenkire – vannak kihívások, nehézségek. Van, akinek több jutott, van, akinek kevesebb. Van, akiknek inkább lelki terhei vannak, és van, akinek sok fizikai bántás, betegség, nehézség jutott.

A kérdés az, mit kezdünk mindezzel?

A mumus: felnőttnek lenni

A mai kor egyik legnagyobb problémája a felelősségvállalás hiánya. Felelősségvállalás a saját életünkért, elfogadása annak, hogy felnőttünk. Hallgattam egyszer egy amerikai podcastot, ahol a tanár azt mondta: „Az, ahol tartasz az életedben, a te felelősséged. A saját döntéseid juttattak oda, ahol vagy, és én sosem döntöttem helyetted.”

Brutál durvának hangzott, hiszen sok ember életében voltak olyan bántások, tragédiák, amiket az élet dobott, nem pedig ők döntöttek úgy, hogy áldozatok lesznek, pl. megerőszakolják, bántalmazzák vagy meghal egy szerettük. Ez igaz. Viszont az is igaz, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akiket áldozattá tettek – ám vannak olyanok, akik ennek ellenére is boldogok, mosolyognak, vígan élik az életüket.

Tehát mi a mi felelősségünk? A történésekre adott reakciónk. Ahogy Edith Eger Auschwitz-túlélő is mondta: „A fájdalom egyetemleges. A szenvedés választható.”

Mit tegyél, ha a változást választod?

Ha már te is eljutottál odáig, hogy felismerted, hogy lehetnél jobban is, akkor a következő lépés megkeresni, hogy ki tud segíteni. És ez az a pont, ahol bekapcsol sokaknál a második változás-ellenző tudatalatti mechanizmus: meg akarják keresni, hogy milyen módszerrel vagy melyik segítővel dolgozzanak, akinél aztán tuti, hogy gyorsan megoldják az összes problémájukat, és már készen is vannak!

Most eláruljuk a nagy titkot: NINCS egyetlen üdvözítő módszer vagy személy, ami vagy aki mindenkinek megfelelne. A belső fejlődés, változás pedig még véletlenül sem úgy történik, hogy elmész valakihez egyszer és abraka-dabra, varázsütésre újra boldog leszel.

Ha most indulsz az úton és még keresed, hogy merre menj, egyetlen jó tanács létezik: Indulj el! Indulj el arra, amerre épp lehetőséged van. Kezdj el a témádba vágó könyveket olvasni. Ne keresd ’A’ könyvet, hanem olvass el mindent, ami megszólít. Nézz, hallgass videókat. Rengeteg ingyenesen elérhető tananyag van már fent a neten. Kapcsolódj olyan csoportokhoz, amik a témádba vágnak.

És ami a legfontosabb: keress egy személyes segítőt, aki lehet pszichiáter, pszichológus, mentálhigiénés szakember éppúgy, mint Theta Healing konzulens, NLP-s, Ultrarövid Terápiás konzulens, kineziológus, Hellinger-féle családállító, mindfullness tréner, Belső utazás kísérő, drámapedagógia, meditáció, satöbbi.

Honnan fogom tudni, hogy melyik a megfelelő módszer nekem?

Első körben olvass utánuk a neten. Ebből már tudni fogod, hogy az adott módszertan érdekel-e, vonz-e. Ha nem, engedd el és menj tovább. Amelyik a leginkább érdekel, ott keress egy olyan embert, aki a közeledben van (tehát elérhető számodra) és szimpatikus. Majd jelentkezz be hozzá, és próbáld ki.

Ezen a ponton pedig elárulok még egy titkot: onnan fogod tudni, hogy adott segítő jó neked, hogy amikor kijössz tőle, jobban leszel érzelmileg, mint amikor bementél. Elindít benned új gondolatokat, foglalkoztat, amit beszéltetek, esetleg feldobottabb, kisimultabb leszel.

És most figyelj! Nem azt mondtam, hogy az a jó, aki megsimogatja a buksidat, és mindenre bólogat, hogy igazad van. Az a segítő lesz jó, aki úgy tud állítani az optikádon, hogy be tudd fogadni, hogy megérted, min kell változtatnod és akinél úgy érzed, hogy léptél egyet előre a saját utadon.

Tehát mi a harci feladat? Indulj el! Rajta. A saját jobb életed ott vár rád, az úton.

Básthy Szilvia
Ultrarövid Terápiás Konzulens, Theta Healing terapeuta,
természetgyógyász vizsgával rendelkező kineziológus

(kezdőkép: Pexels)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?