You are currently viewing Hazánkban több százezer nő él elnyomó, bántalmazó kapcsolatban

Hazánkban több százezer nő él elnyomó, bántalmazó kapcsolatban

Pénzadománnyal és hiánypótló edukációs videóval segíti az áldozatokat idén is az AVON.

December 10-én az Emberi jogok világnapját ünnepeljük. Ezen jogok alapvető pillére, hogy minden ember egyenlő, és senkinek sincs joga bántani a másikat. Sokaknak azonban ez még a legszűkebb környezetükben, a párkapcsolatukban sem valósulhat meg. Hazánkban több százezer nő él elnyomó, bántalmazó kapcsolatban[1]

„Mit veszel fel? Hogy nézel ki? Kivel találkozol? Milyen anya vagy te? Mire költötted el a pénzt, amit adtam?” – bizonyos helyzetekben talán ártalmatlannak tűnő kérdések, ugyanakkor nagyon árulkodóak is lehetnek. Amikor kapcsolati erőszakra gondolunk, legtöbbünknek a fizikai bántalmazás, a látható sebek, zúzódások és sérülések jutnak eszünkbe, azonban sok esetben a kapcsolaton belüli bántalmazás jelei kívülről nem láthatóak.

Éppen ezért, az AVON, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szakértőinek közreműködésével készített videójában a kapcsolati erőszak leggyakoribb formáira és ismertető jeleire hívja fel a figyelmet, illetve arra, hogy az áldozatoknak van hova fordulniuk segítségért. Ezen felül a vállalat idén is 10 millió forint támogatással segíti a Segélyszervezet munkáját.

A kapcsolaton belüli erőszak nagyon gyakori és jelentős probléma világszerte, hiszen

minden harmadik nő elszenvedett már élete során valamilyenfajta bántalmazást.

Ezért létfontosságú, hogy felhívjuk a figyelmet, és tudatosítsuk, hogy a kapcsolati erőszak súlyos társadalmi probléma, amelynek minden formája ellen fel kell lépnünk közösen és az érintetteket segíteni kell. Az AVON a nők vállalataként hosszú évek óta harcol a kapcsolati erőszak ellen, amelynek részeként idén a 16 Akciónap kezdeményezéshez csatlakozva kampányol az áldozatok megsegítéséért, legyen szó fizikai, szóbeli, lelki, gazdasági vagy szexuális bántalmazásról.

A vállalat készített idén egy videót, amelyben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szakértőinek közreműködésével hívja fel a figyelmet a kapcsolati erőszak formáira, esetleges jeleire és arra, hogy van kiút egy bántalmazó kapcsolatból. A videó nem csupán az áldozatok számára lehet hasznos, hanem segíthet abban is, hogy bárki könnyebben felismerhesse azt, ha valamelyik szerettének, hozzátartozójának segítségre van szüksége. A felvétel az AVON YouTube csatornáján tekinthető meg:

Az AVON a kapcsolaton belüli erőszak felszámolásáért és az áldozatok támogatásáért tett törekvéseinek keretében az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is pénzadománnyal, 10 millió forinttal támogatta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, amelyet a szervezet a bántalmazottak számára fenntartott Titkos menedékház bővítésére, illetve a Krízisambulanciák üzemeltetésének finanszírozására fordít.

A nagy összegű segítséget a tavaly meghirdetett Avon Angyala elismerés egyik díjazottja, Lenner Kertész Zsuzsanna AVON Koordintáror adta át, aki maga is szívügyének tekinti a segítést, és önkéntes munkával varázsolja szebbé és könnyebbé nap mint nap mások életét. A pénzadományon túl több mint 2 millió Ft értékű termékadománnyal is támogatja a vállalat a segélyszervezet munkáját, amelyekkel a MÖS által üzemeltetett intézményekben ellátottak karácsonyát teszi szebbé.

 „Évek óta elhivatottan küzdünk az áldozatok támogatásáért és azért, hogy minél több érintetthez eljusson az üzenet, hogy a kapcsolati helyette: erőszak  – legyen az fizikai vagy lelki – ugyanúgy elfogadhatatlan, és van segítség az áldozatok számára. Az adományainkon túl ezért is készítettük el „Beszéljünk a kapcsolati erőszakról című kisfilmünket, amelyben a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze. Bízunk benne, hogy minél több emberhez el tudjuk juttatni üzenetünket, és kisfilmünk segítségével sokak felismerhetik, hogy akár saját környezetükben is lehet olyan ember, akit rendszeresen bántalmaznak, és megtudhatják, milyen módon kaphatnak az érintettek segítséget” – nyilatkozta a téma kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Van kitől segítséget kérni, és van kiút a bántalmazó kapcsolatból!

A Krízisambulanciák hiánypótló szolgáltatásai ingyenesek, előre egyeztetett időpontban és akár anonim módon is segítséget lehet kérni. A www.aszeretetnemart.hu honlapon megtalálható a krízisambulanciák elérhetősége. Jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet jogász, pszichológus és szociális munkás szakemberei személyes és online tanácsadás formájában is állnak rendelkezésre. Továbbá az AVON támogatásával létrejött, A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakon is hasznos információkat találhatunk a témával kapcsolatban.

[1] „Az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) 2014-es reprezentatív felmérése alapján minden ötödik magyar nő élt már olyan kapcsolatban, amelyben a partnere fizikailag is bántalmazta, és több mint 220 ezer nő él jelenleg is ilyen kapcsolatban.”

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?