You are currently viewing Hogyan hozz helyes döntést? Ne halogass, dönts minél gyorsabban!

Hogyan hozz helyes döntést? Ne halogass, dönts minél gyorsabban!

Adj egy pici időt magadnak! – halljuk a tanácsot, amikor nem tudunk dönteni, de biztos jó ez?

Nem rossz az aludj rá egyet gondolat, de igazából nem érdemes halogatni a döntést. Nem old meg semmit, sőt csak egyre nehezebb lesz, mert magadat emészted mindaddig, amíg meg nem születik az elhatározás benned. Ne keresd a kifogásokat! Dönts, majd tedd meg a lépéseket!

“Te talán halogatsz, de az idő nem fog!”
(Benjamin Franklin)

Hogyan hozz helyes döntést?

1. Csak Te számítasz!

Most legyél kicsit önző! Ha már gondolkodóba estél, az már jelent valamit, ne hagyd magad eltántorítani a célodtól, vedd végig a lehetőségeidet, a pozitív oldalt állítsd szembe a negatívval, majd koncentrálj újra a jókra.
Ne másokért vagy mások miatt csináld!
Saját magadat helyezd előre! 
Kicsit engedd meg magadnak, hogy kikapcsolsz, olvass, sétálj, nézz sorozatot, hallgass zenét, mindeközben pedig igyekezz nem gondolkozni. Miután kiment a feszítő görcs a válladból, esetleg a fejedből és kellőképpen ellazultál, még vegyél egy nagy levegőt, fújd ki hosszan. Aztán mondd ki hangosan a döntésedet, azt, amit el akarsz érni, meg akarsz tenni.
Te vagy az, aki  a legjobban ismered önmagadat, és tudod, hogy mire van szükséged a boldogságodhoz. Ha nem az elvárásokkal, ha nem másokkal törődsz, akkor megszületik majd benned az elhatározás.

2.Változtass, hogy változhass!

Tudnod kell, hogy mindig több lehetőséged van! Találd meg a számodra legmegfelelőbbet, vedd kezedbe az irányítást. Ne várj a sült galambra!
Minden fejben dől el! Pontosabban a te fejedben!
Ha változtatsz magadon, erősíted az önbizalmadat, átfogalmazod a mondataidat, lelkesen és pozitívan nézel szembe az előtted álló helyzettel, akkor elérheted, hogy olyan irányba alakuljanak a dolgok, amilyeneket látni, tapasztalni szeretnél. Kezdd magaddal! Tegyél meg mindent azért, hogy jobb legyen. Állj derűsen a napokhoz, igyekezz meglátni a jót mindenben. Legyél hálás azért, amid van.

Előfordulhat, hogy nem rajtad múlik, ha a fő probléma egy olyan -rajtad kívül álló- ok, amin nem tudsz változtatni. Akkor nem szabad túl sokáig ragaszkodnod az elképzelésedhez és makacsságból, dacból hajtanod magad tovább, és nem szabad feladásnak érezned a sikertelenséget. Lépned kell, keresned egy másik megoldást.
Tedd fel a kérdést, mi az, amit igazán szeretnél. Kis lépésekben haladj, egyszerűsítsd a válaszaidat, kérj segítséget.
Ha ki tudod mondani az igazi vágyadat, akkor meg tudod határozni a célodat! Célok kellenek, mert anélkül a segítség sem tud érkezni.

Ne feledd, ha túl leszel a döntés meghozatalán, akkor egy jó adag stressztől szabadulsz meg, és így nyitottabb leszel a feléd érkező opciókra. Ha felkészültél, akkor megtalál majd a megoldás, csak járj nyitott szemmel, élj a szembejövő lehetőségekkel.

“A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel.”
(Darrell Royal)

3. Nincs rossz döntés!

Nem szabad félned, mert most tényleg, komolyan, gondolj bele, mégis mi történhet? Ha idővel kiderül, hogy nem jól döntöttél, majd akkor változtatsz! Akkor sem lesz késő. A legrosszabb megoldás nem dönteni és csak húzni, halogatni, ráadásul a végtelenségig úgysem kivitelezhető. El kell határoznod magad és el kell indulnod egy úton!

Az út lehet hosszú, lehet szerteágazó, kanyargós. Alakulni fog, alakítod majd a legjobb tudásod szerint.
Félelem lehet benned, ám ez nem baj!  Fordítsd az előnyödre, győzd le a negatív energiákat, koncentrálj a pozitívumokra. Menni fog! Az egyik legnehezebb részén túl vagy, ha már döntöttél!

“Ha akarsz valamit, tegyél érte! Ennyi!”
( A boldogság nyomában c. film) 

Mondd ki, írd le, hogy mi a célod! Határozd el magad. Dönts, aztán vágj bele, csináld! Nincs hátraarc, felejtsd el a mellékszálakat, válaszd ki az utat és haladj előre!

A döntés után minden könnyebb lesz, hidd el!

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(kezdőkép: Unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?