You are currently viewing „Köszönöm.” Már ezzel a szóval is boldoggá teszel

„Köszönöm.” Már ezzel a szóval is boldoggá teszel

Nem vágyom gyémánt gyűrűre, sem tengerparti nyaralóra vagy a századik rucira a szekrényembe.

Vágyaim tárgya nem megvásárolható, nem kiváltható, még kevésbé lemondásra ítélhető. Amire én vágyok, azok szavak és érintések, de az az egy szó, amit most kiemelnék az a

„köszönöm”.

Nem a szeretlek a TOP 10 szó, amit ki KELL mondani egy párkapcsolatban lista vezetője. Viszont tény: vannak szavak, amiknek egyszerűen el kell hangozniuk. Nem a békességért, hogy ne legyen „hiszti”, hanem a kölcsönös szeretet, tisztelet és megbecsülés kívánja meg.

Természetesen ugyanolyan fontos a tettekben történő kinyilvánításuk, de nem mellőzhető el a kimondásuk. A szeretlek mellett a köszönöm egy ugyanilyen értékes, sőt: varázserővel bíró szó.

A szó, amit minden nő szeretne hallani a párjától.

Ezzel a szóval ismerheti el a férfi a nő erőfeszítéseit. Márpedig ha egy nő szerelmes, becsüli és tiszteli a partnerét, akkor jelentős erőfeszítéseket képes érte tenni.

Nem kérdés: szeretlek téged. Ezért igyekszem mindent megtenni a boldogságodért, miközben önmagamat sem mellőzöm. Hiszen nem sok értelme lenne a te boldogságodnak, ha én meg közben összeroppanok a nagy igyekezetben. De észszerű keretek között neked adom testemet és lelkemet. Megfőzöm az ebédet, kitakarítom és rendben tartom az otthonunkat, gondoskodom a családról és arról, hogy legyen minden nap tiszta ruhád.

Mindezért a legkevesebb, de az egyik legértékesebb dolog, amit kaphatok, az a köszönöm.
Nem várok rózsacsokrot, sem fenéknövelő finomságokat. Csak köszönd meg az ételt, amit eléd rakok. Köszönd meg, hogy reggel nem a szennyeskosárból kell öltöznöd, és tisztán, melegen tartom fészkünket. Mondj köszönetet azért, amiért elintézem az ügyeidet vagy én viszem a gyereket az edzésre helyetted.

Ezzel az egy szóval azt adod a tudtomra:

hálás vagyok. Jó, hogy vagy nekem.
Nem veszem természetesnek mindazt, amit kapok.

Ha pedig ezt üzened nekem, akkor érzem: van értelme. Megéri az idő, az energia, amit lelkemből vagy akár egyszerű női kötelességtudatból adok. Jól tudjuk: megvan a férfi és a nő feladata is. Ám ez nem jelenti azt: el is várhatjuk azokat. A köszönöm szó ugyanúgy jár mindkét félnek, aki kicsit is hajlandó evezni a csónakban, nem csak hátradőlve süttetni a hasát, amíg a másik evez.

Nehogy azt hidd: dicshimnuszokra vágyok és tömjénezésre. De jól esik a napi szintű megerősítés: észreveszed és értékeled a tetteimet. Örömmel tölt el, hogy szívem ajándéka nem vész kárba. Hiszem, hogy a kölcsönös elismerés még meghittebbé és szorosabbá teszi a kapcsolatunkat.

Jusson eszedbe, milyen jó érzés, mikor hálásak neked. A hála ereje átjárja sejtjeidet, amitől az egész világ szebbnek tűnik.

Érzed, hogy értékes és fontos vagy.

Ezért kérlek: ne tartsd magadban! Ne gyere azzal: úgyis tudod, akkor meg minek mondani? Igenis, kell mondani! Nemcsak azért, mert jól esik hallani, hanem mert ez a jele a valódi, nem pedig a hamis megbecsülésnek. Aki csak fuldokolva képes kimondani vagy egyenesen képtelen rá, mert szögesdrót marcangolja torkát, az sérült vagy éretlen. Márpedig a kiegyensúlyozott kapcsolathoz, a kikezdhetetlen szövetséghez

két érett emberre van szükség,
akik nem szégyellik használni a köszönöm szót
és nem az gondolják: ez nekem jár.

Mondd ki vagy olykor mutasd ki. Ölelj meg, csókolj meg forró hálától vezérelve vagy bukfencezz, cigánykerekezz, de ne légy rest csak annyit mondani: köszönöm.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(kezdőkép: Pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Ehhez a bejegyzéshez egy hozzászólás érkezett.

Vélemény, hozzászólás?