You are currently viewing Legyen ez a 2022-es év kihívása: növesszünk gerincet!

Legyen ez a 2022-es év kihívása: növesszünk gerincet!

Legyen ez a 2022-es év kihívása: növesszünk gerincet!

Mindig megvan annak az illúziója, hogy tiszta lappal kezdjük az évet. Úgy teszünk, mintha az előző év mocskát, ami a cipőnk talpához ragadt, leverhetnénk a küszöb előtt egy laza mozdulattal.

Tegyük ezt, ha jól esik és higgyük azt: a lelkünk maga a hófehér papírlap így év elején.

De mi lenne, ha meg is próbálnánk fehéren tartani?

Annyi mindent megfogad az ember év elején – nemcsak a fogadkozós típusok – köztük azt: idén munkahelyet váltok, lefogyok, megvalósítom az álmomat, befejezem az iskolát, megtalálom az igazit, kevesebbet költök, gazdag leszek, nem stresszelek, egészségesebb életmódra váltok és így tovább.

De van, aki jellemfejlődést ígér meg magának? Biztosan. Azok az emberek úgy készülnek, hogy idén tökösebbek lesznek, önbizalommal teliek, kiállnak önmagukért vagy éppen türelmesebbek lesznek másokkal. A cikk elolvasása után meg kommenteljen az, aki azt fogadta meg:

idén tisztességes(ebb) leszek.

Vagyis gerincet növeszt és tisztességes lesz az élet minden területén. Kész felvállalni, hogy őszinte és egyenes ember lesz, aki kulturáltan, de nem kertelve megmondja az igazat. Ha már nem szerelmes a partnerébe, boldogtalan miatta, akkor nem húz le még egy évet csendben sínylődve vagy megcsalva, hanem változtat a kapcsolaton vagy kilép belőle.

Amennyiben ki nem állhatja a kollégáját, nem mosolyog a szemébe a háta mögött egy bitang nagy késsel, keresve az alkalmat, mikor állíthatja bele, hanem alkalomadtán megmondja a véleményét, és utána civilizáltan, nem hintve csillámport a szemébe tovább dolgozik mellette.

Mennyivel egyszerűbb és jobb hely lenne a világ, ha álarcosbál helyett inkább levennénk a maszkokat és felfednénk a valódi énünket. Nem a hízelkedést, az alakoskodást, a kétszínűséget választanánk, hanem nyílt lapokkal játszanánk.

Így nem lenne több nő és férfi, aki kitartóan vár egy hitegető kapcsolatban arra, hogy egyszer megházasodnak és gyerekük lesz, miközben a társuknak esze ágában sincs. Nem várnának egy telefonhívásra vagy üzenetre a randipartnertől, amelyet soha az életben nem kapnak meg. További gürizés helyett olyan munkahelyet választanának, ahol tényleg számíthatnak fizetésemelésre és előléptetésre. Lecserélnék az irigy, féltékeny és érdekbarátokat olyanokra, akik őszintén szereti őket és megmerik mondani az igazat.

Az ember fejlődhetne és tanulhatna a hibájából, ha a munkahelyükön vagy bárhol máshol nem a hátuk mögött hangoztatnák a negatívumaikat és rombolnák a renoméját, hanem eléjük mernének állni. És akkor még nem esett szó azokról, akik a gerinctelenségüknek köszönhetik a megélhetésüket, mivel szemrebbenés nélkül képesek mások arcába hazudni azért, hogy haszonhoz jussanak.

Sokkal kiszámíthatóbb, élhetőbb, jobb hely lenne így a világ.

Kevesebb élet menne tönkre és több kapna lehetőséget egy szebb, előnyösebb sors kiépítésére. De ehhez az kellene, hogy a kicsiben vagy éppen nagyban játszó maszkos puhatestűek ne érezzék kényelmesebbnek és könnyebbnek a becstelenkedést.

Igen, ez egy szép utópia, amelyben nincs aljasság és piszkoskodás, de igazán lehetne tenni azért, hogy ne csak egy álom legyen. Mindig lesznek olyanok, akik ezt az utat fogják választani, de legalább ne álljunk be egyre többen közéjük!

Ma már nem kapunk hangzatos címeket és nem ütnek lovaggá azért, mert tisztességesek és becsületek vagyunk, de ettől nem jelenti azt, hogy nem is éri meg annak lenni. Ezek olyan erények, amelyek sosem mennek ki a divatból és még mindig képesek növelni egy ember személyes varázsát.

Így hát nézz a tükörbe – ha talán nem éreznéd – és ha azt veszed észre: kicsit vagy nagyon, de hajlott a hátad, akkor dönthetsz úgy, hogy gerincet növesztesz, és emelt fővel jársz.

Nincs olyan helyzet, ami kényszerűségből tisztességtelenséget szülne, ez mindig a te döntésed.

Ne félj igazat mondani és helyesen cselekedni! Nem mindig te fogod húzni a hosszabbat, de igenis kifizetődő, ha így nem okozol több fájdalmat, sérülést, kellemetlenséget másnak. Egyszer pedig eljöhet az a nap, amikor te magad leszel hálás azért, hogy nem vertek át a palánkon, hanem megtiszteltek és fairül viselkedtek veled.

Ha neked a tükör azt mutatja: szép, egyenes hátad van, akkor gratulálok! Büszke lehetsz magadra, ugyanis egy kihaló faj oszlopos tagja vagy. Bízunk abban, hogy sokan elfogadják az idei kihívást és nemcsak abban látnak fantáziát, hogy jegesvödörrel borítsák le magukat vagy elérjék az álomalakot, hanem egy kis gerincet növesszenek.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?