You are currently viewing „-Mi a baj? -Semmi!” Mégis mit nyersz a játszmázással?

„-Mi a baj? -Semmi!” Mégis mit nyersz a játszmázással?

Biztosan előfordult már veled is, ahogy minden kapcsolatban, hiszen nők is, férfiak is trükköznek, játszmáznak. Aztán persze kiderül, hogy sok értelme nincs.

Egész nap a kezedben a telefon, mert várod, hogy írjon, aztán végre jelentkezik. Erre mit teszel?

Nem válaszolok rögtön, nehogy már azt higgye,
hogy csak arra várok, mikor ír.

Ismerős? Biztos, hogy előfordult. Ugyanakkor mit értél el vele? Lehet, hogy pár perc szünete volt egész nap, te pedig jól elvesztegetted a lehetőséget, amikor nyugodtan tudtok pár üzenetet váltani. Lehet, hogy beszélhettetek volna egy órán keresztül, de mivel te 40 perccel később válaszoltál neki, így már csak pár percetek maradt. Lehet, hogy úgy taktikázol, hogy csak több óra múlva, este írsz vissza neki, amikor ő már fáradtan bezuhant az ágyba és rég alszik. Aztán persze megsértődsz, hogy megint nem ír…

Figyelj, Drágám, arra gondoltam, hogy
levágatom rövidre a hajam –

mondod a férjednek vagy a kedvesednek, akinek láthatóan nem tetszik az ötlet.

Erre te? Ahelyett, hogy elmondanád, számodra az kényelmesebb lenne, könnyebben kezelhetőbb, és csak szeretnéd kipróbálni, esetleg megmutatnád 1-2 fotón, hogy mennyire rövidre gondolsz, mert lehet, hogy ő már tüsi hajjal lát maga előtt, miközben te csak vállig érő hajra gondoltál… Azt mondod:

Úgy már nem fogsz szeretni?

A legrosszabb reakció. Az összes közül. Színtiszta játszmázás.
Mert erre mégis mit válaszolna a pasi? Persze, hogy fog szeretni, mert nem ezen múlik a kapcsolat. Ugyanakkor megsértődhet ezen a kijelentésen, össze is veszhettek. Jobb esetben elviccelitek. Mindenképpen elmarad viszont az egyik legfontosabb párkapcsolati elem: a kommunikáció. Ha nem beszélitek meg, félreértések adódnak, felesleges belemenni a játszmákba, kerüljétek el ezeket!

Ott van továbbá a klasszikus: amikor csinosan felöltözöl, feldobsz egy szolid, szép sminket, beszárítod a hajadat, tehát legalább egy órát készülődtél a randi előtt, naná, hogy alig várod, hogy megdicsérjen a partnered. Aztán elhangzik, hogy de csinos vagy! Hú, de jól nézel ki! Te pedig hogy reagálsz? Elpirulsz, lesütöd a szemed, esetleg még az is elhangzik tőled:

Ó, jajj, dehogy!

Ez a bókok tipikus kimenetele. Ahelyett, hogy még jobban kihúznád magad, felemelnéd a fejed és egy édes mosoly után azt mondanád: Köszönöm!

Ennyi! Hiszen ezt vártad. A bókot. A dicséretet. Azt, hogy észrevegye, hogy értékelje.
Aztán mikor elhangzik, fura, esetlen helyzetet teremtesz vele. Igen, te. Aztán csodálkozol, hogy legközelebb már nem mond semmit a randipartnered. Inkább nem szeretne kellemetlen szituációba hozni téged. Te pedig megbántódsz majd, amiért nem mond semmit.

Ördögi kör… Másnéven: A játszmázások. Amíg egyszer-kétszer fordulnak elő és akaratlanul, kvázi tudat alatt – mert a szüleinktől ezt tanultuk, a barátnőktől ezt hallottuk, szinte úgy érezzük, így kell tennünk, ilyeneket kell mondanunk –  addig belefér. Egy idő után aztán érdemes felismerni, hogy mindez igazából miről szól.

Amikor kérdéseket teszel fel, és megerősítést vársz, amikor nem regálsz azonnal, amikor játszmázol, akkor a félelmeidet vetíted ki.

Te vagy az, aki nem bízol saját magadban

vagy nem hiszed el, ami veled történik. Nem vagy elég magabiztos, nem értékeled eléggé saját magadat.
Attól is tartasz, hogy nem vagy elég jó neki, félsz a visszautasítástól.

Irányítani akarsz, és rettegsz attól, ha nem így lesz. Szeretnéd megtartani a pasit, szeretnél titokzatos és vonzó lenni, ám

azzal, ha játszod az elérhetetlent
vagy keresztkérdéseket teszel fel,
épp az ellenkezőjét éred el,mint amit szeretnél.

Ahelyett, hogy közel kerülnétek, a férfiak többsége feladhatja a próbálkozást, sőt egyenesen elüldözöd magadtól az ilyen viselkedéssel, a fentiekhez hasonló játszmázásokkal.

A férfiak nem gondolják át háromszor az adott szituációt mint mi, nők, ők nem fognak rágódni azon, hogy te hogyan is érthetted vajon. Azt mondtad, amit, akkor biztosan úgyis gondoltad. Tehát, végső soron mit érsz el azzal, ha trükközöl és próbálod másmilyennek kiadni magad, mint amilyen valójában vagy? Ha nem mutatod ki, sőt mondod el, hogy valóban mit érzel? Semmit!

Felejtsd el a trükközést, ne menj bele játszmázásba!
Ha őszintén beszélsz az érzéseidről,
nagyobb eséllyel jön létre köztetek egy jól működő kapcsolat.

Ha pedig mégsem, akkor legalább időben kiderül, hogy nem egymáshoz valók vagytok.
Mindenki nyer.

Ha az őszinteséget választod, ha kommunikáltok, ha önmagadat adod, nem veszíthetsz, ellenben a játszmázással!

Deák-Ember Ágnes
Csak Csináld – Magadért

(kezdőkép: Pexels)


 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?