You are currently viewing Mi a hosszú házasság titka? – #1 Jól válassz!

Mi a hosszú házasság titka? – #1 Jól válassz!

Szoktatok gondolkodni, hogy mi lehet a hosszú, boldog házasság titka? Van egyáltalán ilyen?

Kijelenthetem, hogy van, de bizony nem adják azt ingyen, ahogy a népmesékben szokták mondani. Tudtam, hogy ez az év egy kicsit más lesz, mert hát hiába, ha az ember lánya 30 éve házas, akkor vagy ünnepel, vagy megbánja az eddigieket. Én azok közé tartozom, akinek inkább ünneplésre van oka, még akkor is, ha nem mindig fenékig tejfel volt az elmúlt három évtized.

El is határoztam, hogy a házassági évfordulónkat megelőző hónapot leginkább annak szentelem, hogy megünnepeljem, megünnepeljük azt, hogy a férjemmel 30 éve vagyunk házasok.

Ahogy közeledett az évfordulónk, több felől is kaptam kérdéseket: Eszter, szerinted mi a hosszú házasság titka?

Bevallom őszintén, hogy még mindig nem tudom a tutit megmondani, mert mindennek, amit állítanék az ellenkezője is igaz. Amit tudok, csak hogy hány alkalom volt, amikor dolgoznunk kellett, sőt dolgoznunk kell a házasságunkon. Nem működik magától. Rengetegszer elrontottuk, elrontjuk. Egy csomó mindent csinálnék másként.

Volt még egy kérdés, ami szíven ütött: Végig hűséges voltál?

Erre őszintén válaszolhatom, hogy igen. A másik oldaltól meg elfogadom és elhiszem a választ, hogy igen. Mondjuk szerintem már a hűség maga sokat segít a hosszú házasság létrejöttében.

Ugyanakkor számtalan alkalommal vagyok ott ügyfeleim mellett, akik szenvednek a házassági hűtőkamrában. Kihűlt, kifogyott a lendület, már nem az igazi és ki akar egy másik befőttes üveg mellett élni még 10-20-30 évet?

Vannak viszont apró trükkök, amikkel dolgoztunk a házasságunk idején. Ezek közül osztok meg most néhányat, hétről hétre.

Hosszú házasság titka #1 –  Jól válassz!

Ez tulajdonképpen még a házasság előtti tipp, de az alapja mindennek.

Mondhatnánk erre, hogy na persze! Ezt még a hülye is tudja, de igazából ha a hülye nem is, te tudod, hogy kit akarsz. És itt nem arra gondolok, hogy magas, szőke, izmos, karcsú stb. legyen.

Nem. Itt arra gondolok, hogy mindenki kristálytisztán tudja, hogy milyen NE legyen a leendő párja.

Jó érzés, ha belegondolsz, hogy 20 év múlva örülni fogsz-e, hogy mellette ébredsz?
El tudod-e képzelni, hogy a gyermekeitekkel fog foglalkozni, vagy ez nem is elvárás esetleg?

Hiszel-e abban, hogy együtt fogtok utazgatni, vagy te a szobádban töltenéd a következő évtizedeket. Ha a leendő párodra az a jellemző, hogy a szobában szeret ülni és ritkán mozdul ki, akkor a házasság után se várd tőle, hogy beutazzátok a fél világot.

Én tudtam például, hogy akit választok, még véletlenül sem rabja az alkoholnak, mert nekem ez nagyon fontos volt.

Persze, ma már együtt megyünk akár egy nívósabb borkóstolóra, de akkor, ott, fiatalon ez komoly alapja volt a választásomnak.

Tudtam, hogy szorgalmas. Korán felkelt, hogy munkába menjen és néha éjszakázott. Ehhez igazodtak a randevúink.

Soha nem volt így probléma, hogy ne viselte volna a családfőhöz illő terheket és ezzel nem azt akarom mondani, hogy én nem viselem, ha kell, de a házasságunk ideje alatt nem ez volt a jellemző.

Kérdés:

Neked mi a legszebb reményed, vagy mi volt a legszebb reményed a házasságoddal kapcsolatban?

Jeckel Eszter
megoldásfókuszú coach

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?