Mi a hosszú házasság titka – #2 Haragudjatok, de ne vétkezzetek!

“Ám haragudjatok, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokon.”

Igen, jól látod. Ez egy bibliai Ige. Mi is úgy kaptuk a házasságunk napján. A sztorihoz hozzá tartozik, hogy egy olyan barátunktól, aki bizony ezen a csodás napon éppen egy börtönben tartózkodott és hát így egy levelezőlapon küldte el nekünk.

Az érdekessége, hogy én magam is nemrég tartottam egy előadást a témában egy kicsit átírva. A címe így hangzott: Veszekedjetek, de ne vétkezzetek!

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ha megölitek egymást, akkor fuccsba ment annyi év házasság és akkor minek kötöttétek egyáltalán egymáshoz az életetek. Tudom-tudom, ez így durván hangzik, de sokszor látok párokat, hogy a marakodáson kívül már nem maradt más a kapcsolatukban és a jogos vagy jogtalan haragjukat továbbfejlesztik és már bizony vétek, azaz valami visszavonhatatlan lesz belőle.

Veszekedni szabad, sőt!

A veszekedésnek meg van a maga értelme. A veszekedés hevében kimondunk például olyan dolgokat, amit egyébként a szép, míves felszín alatt csak őrizgetünk.

De! 

Ne menjen le a nap a ti haragotokkal!

Őszinte leszek. Biztos nem is feltételezitek, hogy mi ezt be tudtuk volna tartani, vagy bárki más be tudná ezt tartani és igazatok is van. A jelentősebb részében a házasságunknak azonban ehhez tartottuk magunkat és ez jót tett neki.

Amikor meg nem fogadtuk meg ezt a tanácsot, hát lavinává nőtt az egészen ici-pici piszlicsáré dolog, amin eredetileg összevesztünk. Már rég nem tudtuk, hogy min robbant ki, mert a sok rárakódott plusz harag elfeledtette.

Kérdés:

Ha már egyszer veszekedtetek, mi az,

amit erőforrássá tudtok alakítani a konfliktus után?

Jeckel Eszter
megoldásfókuszú coach

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.