You are currently viewing Múzsák, nimfák és titánok – csábítanak, vonzanak, szórakoztatnak

Múzsák, nimfák és titánok – csábítanak, vonzanak, szórakoztatnak

A történelemben mindig nagy szerepet töltött be a szerelem? Már a görög mitológiában szövődtek az érdekes szerelmi szálak istenek és halandók között. De változott-e bármi is az idők folyamán vagy most is ugyanazokat a mintákat követjük?

Először összevetettem a görög istennők szerelmi kapcsolatait, viszonyulásait a mai kor alakjaival, ezt itt tudod elolvasni.

A nők után a férfiakat vizsgáltam meg a görög mitológiából és összehasonlítottam a maiakkal, erről itt tudsz olvasni.

Azonban van a görög mitológiában és ezzel párhuzamban, napjainkban is pár fontos szereplője még a szerelmi kapcsolatoknak. Azok, akik csábítanak, vonzanak, incselkednek, szórakoztatnak…

De kik is ők?

Múzsák

A zene, a tánc, a költészet és a tudományok bűvös hatalmú 9 istennője, akik mind különböző művészeti ágban tevékenykedtek. Egyetlen isteni lakoma sem zajlott le az ő jelenlétük nélkül. Főleg dalokat költöttek az istenek és titánok harcairól, szórakoztatták az embereket is tehetségükkel, így enyhítve azok bánatát. Ahhoz, hogy a múzsák ihletet tudjanak meríteni és ellazuljanak, voltak szent helyeik ezeknek a csodálatos nőknek.

Később a gésák tölthették be a japán kultúrában ezt a szerepet, napjainkban pedig ők a társalkodónők, akik kiemelkedő intellektusukkal és bájukkal szórakoztatják a férfinépet, nem feltétlenül szexuális szolgáltatással fűszerezve. Akár csak a látvány és a művészi élmény kedvéért… (De a luxus prostituáltaknak is nevezhetjük őket.)

Nimfák

Különböző szülőktől származó, gyönyörű, fiatal istennők. A szépség, a természet és a termékenység megtestesítői, ezért csodálatos szépségű helyen is éltek. A természet szeretete miatt a termékenység megjelenítői is.

A fiatalságot, az ártatlanságot és a szépséget is magukban hordozzák, emiatt úgy tartották, hogy ők a házasulandó korban lévő szüzek, akik még nem anyák, de készen állnak e nemes feladatra.

Életük jelentős részét gondtalanul, tánccal, mulatozással töltötték, vagy például Artemisz, Apollón, Hermész vagy Dionüszosz társnői, kísérői voltak. Istenektől és halandóktól született gyermekeik száma megszámlálhatatlan.

Azt hiszem, nem kell bemutatni, hogy az Y generáció (és a Z eleje) lányairól van szó… Főleg ami a bulizást illeti. Bár leginkább csak a vágyaik között szerepel, hogy csodás helyen éljenek egy isten (vagy akár félisten) társaságában. Nem kell messzire mennünk, elég ha az instán körbenézünk és máris megtaláljuk őket, Dubaiban vagy egyéb mesés tengerparton pózolva, avagy a Budapest belvárosi szórakozóhelyek VIP-részlegén csücsörítve.

Titánok és titaniszok

Általában egymással léptek házasságra, testvérként (hasonló a hasonlóval). Az isteni őserő megtestesítői, majd az emberiség jótevői lettek. Az ifjú titánok ugyebár a harcaikról lettek híresek, melyekre a különböző istenek kérték őket, majd a végén Zeusz megkegyelmezett nekik, így történt az erőből jósággá alakulás. Ők voltak a kor Superman-jei…

Ma ők lehetnek a konditerem macsó fiúi, és cicamicái, akikről szólhat a Honeybeast dala is:

Az idióta is célba érhet,
Mi meg doppingolva nyertünk érmet.
Nekem a fitness partizánok,
Neked a lelkes kurtizánok –

Jutnak – de tényleg, én nem ezt vártam;
A filmekben csak annyit láttam,
A történetet csókkal zárják,
A folytatást velünk forgatták.

Te vagy a legnagyobb hős a világon:
Én a királynőd és te a királyom.
Hova is rejtsem el a szívem tőled,
Nehogy a végén majd összetörjed.

Szóval summa summarum, a párja mindenkinek megvan, suba a subával, guba a gubával!

Csak legyél kitartó, győzd kivárni türelmesen, ne érd be félmegoldásokkal.

De azért hiú ábrándokat ne kergess, se fél-se egész istenekről, sőt szőke hercegekről fehér lovon se…csak jöjjön az, aki elég jó, és akinek te is elég jó vagy.

Mert hidd el, a tökéletesség hajkurászása miatt elvesztesz egy csomó időt és ehetőséget az egy életedből, amit az elég jóddal élhetsz le.

Tomkó Bori

(kezdőkép: unsplash)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?