You are currently viewing „Nem családfát kutatok, puzzle darabok helyét keresem!” – a családállításról röviden

„Nem családfát kutatok, puzzle darabok helyét keresem!” – a családállításról röviden

A családállítás egymással kapcsolatban lévő személyek vagy akár jelenségek egymáshoz való viszonyulását képezi le. Ezért szerencsésebb rendszerállításnak nevezni, lévén közel sem csak családtagokat lehet vizsgálni vele.

A családfelállítás egy adott személy „szellemi mezejében” történő rendezkedés, legyen az az illető szerelmi- családi- vagy éppen karrier területe. A mezőbe tartozik tehát a terápiát kérő személy, az ősei, a korábbi és a jelenlegi kapcsolatrendszerei.

Nem csak családi témákhoz használható tehát a módszer, kutatható vele bármely életterület problémás helyzete, mély összefüggések, tudatosan nem érzékelhető folyamatok is napvilágra kerülnek a családállítással- pl.: érthetetlen, ösztönös viszonyulás-viselkedés oka.

Használható munkahelyi konfliktusok leképezésére, szerelmi helyzetek átvilágítására és rendezésére, az egyénben élő személyiségrészek egymáshoz való viszonyának megmutatására, de tesztelhető vele egy döntési helyzet, lehet életstratégiai kérdéseket (mi az utam, hová tartok)  is leképezni a segítségével.

Igazából bármire használható, ahol személyek vagy fogalmak egymáshoz való viszonyát akarjuk vizsgálni.

A módszerben részben az a rendkívüli, hogy a kliens tudattalanjából is megjelennek információk, tehát nem csak a kliens által említett történetekkel dolgozunk, hanem számára is ismeretlen dinamikák bukkannak fel és az oldódás is ebben a tudattalan mezőben hat, jelenik meg.

A családállítást Bert Hellinger nevéhez kötik, de rajta kívül számtalan szakember tett hozzá a módszer pontosításához.

A családállítás szerint lehetnek olyan elakadások az életünkben,

amelyeknek a gyökere nem a személyiségünkben, vagy a gyerekkorunkban rejlik.

Olyan érzések, viselkedési minták, melyeket a családunkból, szüleinktől, felmenőinktől vettünk át, őket képviselve.

A családállítás folyamata során életforgatókönyvek is megjelennek, itt elméleti alapot Eric Berne tranzakcióelemzése jelent. Például: a mi családunkban senki nem boldog párkapcsolatilag, vagy a pénz nem fán terem- keményen dolgozunk minden fillérér. Ezek a forgatókönyvek sokszor több generáción keresztül jutnak el hozzánk, függetlenül attól, hogy a forgatókönyvet indító őst ismerjük-e.

Általában csoportos formában történik a családállítás, de egyéni foglalkozás is lehetséges.

Személy szerint azért kezdtem ezt a módszert tanulni és ma már klienseimen alkalmazni, mert saját egyéni életemben olyan dinamikákra, helyzetekre világított rá és olyan mélységben rendezte elakadásaimat, amire az általam próbált más módszerek egyike sem volt képes.

Végtelenül színes és sokszínű világ válik láthatóvá, ahol minden szereplő és minden élet- esemény egy puzzle-darabka, akinek- aminek pontos helye van.

Aki nincs a helyén, azt oda vezetjük.

Tátrai- Magyar Szilvia
családállító-coach

(kezdőkép: Pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?