You are currently viewing Nem kell megérteni, csak szeress!

Nem kell megérteni, csak szeress!

Nézd, a megértés nem egyszerű kőfejtés. Nem gyors erőszakkal kell kifaragni a szobrot. Előbb meg kell hallani a szobor dalát, meglátni a kőben a formát és csak azután lehet szép lassan, hosszú és állhatatos munkával kifaragni.

Szóval, itt a válasz az ősi rejtélyre, amelyet rendszeresen leporolnak és elővesznek a korszak férfiemberei: mit akar a nő?

Az Isten szerelmére, csak annyit, hogy szeressék őket!

Annyiszor hallottam már: nem értelek. Nem értem a nőket. Mit akarnak? Minden sokkal egyszerűbb lenne, ha lenne hozzájuk használati útmutató. Úgy teszel, – ahogy sok más férfi is – mintha a nő valami örök talány lenne. Egy föld alól kiásott, történelmi rejtély, amit körbe kell állni időnként és hangosan okoskodni felette.

Egyre csak tanakodtok férfitársaiddal válasz bizony nem születik, ellenben egyre több lesz a kérdés. Azt tudakolod tőlem: miért vagy velem? Miért szeretsz? Miért gondolod, érzed, mondod…? És mivel nem kapsz választ, egyre feszültebb, kétségbeesettebb vagy. Rád nehezedő, mázsás teherként éled meg azt, hogy képtelen vagy megérteni.

Ó, a jó Isten áldjon meg, nem kell megértened! Csak szeretni. Csak szeress.

Hát nem érted az összefüggést? A szeretet révén jutsz el a megértéshez! Ahol van szeretet, ott kötél is van és híd is. Minden eszköz, ami járhatóvá teszi az utat a két szív között. Amíg csak puszta ésszel próbálsz megérteni, sosem jelentheted ki: már értelek.

Nem jön el a vágyott kielégülés, nem esik le a szikla a szívedről, és nem kiálthatsz heurékát. Mikor végre a szíveddel is „gondolkozni” kezdesz, akkor sikerül majd igazán megértened. Ez éppen olyan, mint a titkosírás. Ha csak a szemeiddel nézed a papírt, nem látsz semmit. Ám ha megtalálod a mágikus szemüveget, akkor olvashatóvá válik az írás. Ugyanazt a lapot nézed, csak más szemmel!

Foghatod a fejedet és sopánkodhatsz: De én szeretlek, mégsem értelek. Kérdezheted, hogy nincs-e más mód, ami könnyebb vagy gyorsabb. Hadd mondjam el: nincs. A megértés olyan ajándék, amit kemény munkával kell érdemelni. A nő érzelmi lény, éppen ezért csak az érzelmek útján lehet megérteni. Arra van szüksége, hogy szeretve, megbecsülve, tisztelve érezze magát.

Ha ezt a három, nem is túl titkos összetevőt megkapja: ragyogni fog. Virágba borul és akkor nyitott könyv lesz a számodra. Ő maga is feltárja előtted, amit tudni óhajtasz, mert meg fog bízni benned. De addigra talán már kérdéseid sem lesznek, mert a szeretet útján magadtól is sikerül őt megértened, kiismerned.

Egy igazi, érett nő sosem játszmázik. Nem kell amiatt aggódni, hogy becsap. Nem színészkedik, nem hint port a szemedbe. Mindig őszinte és egyenes. Tudja, mit akar. Emiatt ne félj attól, hogy azt hiszed, végre kiismered, majd mindent felrúg és kezdheted újra elölről az egész megértést. Igen, az emberek változnak, de egy igazi nő alapjai sosem, és arra mindig építhetsz.

Most már igazán teljesült a vágyad: a kezedbe adtam a használati útmutatót, amire úgy vágytál. Csupán annyi a dolgod, hogy kimutatod az érzéseidet.

Ölelj meg, csókolj meg jó és rossz időkben egyaránt.

Érezz velem együtt, mikor örömömben vagy éppen bánatomban sírok. Fordulj felém értő figyelemmel és hallgasd meg gondjaimat. De azt is vedd észre, mikor rettentően igyekszem én is a kedvedben járni. Mutasd ki a ragaszkodásodat, biztosíts arról, hogy számíthatok rád. Ne felejts el újra meg újra meghódítani! Szeress akkor, amikor le vagyok robbanva, és olyankor is, mikor éppen ragyogok.

Mondd ki, mit érzel: szeretlek, hiányoztál, vágyom rád, feldúlt vagyok, rossz kedvem van, egyedüllétre vágyom. Nyisd meg előttem lelked kapuit, mert csak akkor nyerhetsz bebocsátást az én lelkem várába is. Ha az egyik erődítmény le van zárva, úgy nem lehet szövetséget létrehozni. Ha nem áramlik szabadon a szeretet, a várva várt megértés sem jöhet el.

Wadolowski-Balogh Orsolya

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?