You are currently viewing 7 ok, hogy miért nyáron vágj bele az életmódváltásba

7 ok, hogy miért nyáron vágj bele az életmódváltásba

Tavasszal és nyár elején sokan kezdenek last minute diétába, hiszen mindenki a legjobb formájában szeretne lenni a jól megérdemelt nyaraláson.

Fontos azonban, hogy egy tudatos életmódváltással nem csak a fogyásunk lesz hosszútávon sikeresebb, de egészségesebbek is leszünk általa.

Így ne azért a nyári 1-2 hétért akarjunk lefogyni, legyen cél, hogy jól nézzünk ki egész nyáron!

Ehhez pedig még nem késő belevágni az életmódváltásba, sőt!

Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa elmondja, miért érdemes, és egyben egyszerűbb is nyáron megszabadulni a felesleges kilóktól és kialakítani egy új életmódot.

1. Optimális anyagcsere

A rengeteg napfény hatására feltöltődnek a szervezet D-vitamin raktárai, ami elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből, ez pedig segíti az egészséges anyagcserét. A csökkent kortizolszint is helyreállhat a D-vitamin hatására, ez pedig javítja a hangulatunkat. E folyamatok hatására csökken a túlevés és a stresszevés is.

2. A nagy hőségben csökken az étvágy

A nyári hőségben csökken az étvágyunk, és nem kívánunk nehéz ételeket. Ilyenkor szívesebben választjuk a könnyedebb fogásokat, salátákat, hideg leveseket. Ráadásul a finom és egészséges szezonális zöldségek kiváló alapanyagot nyújtanak az étkezésekhez, a változatos salátákhoz pedig csak egy könnyebb, nem túl zsíros és nehéz feltétet kell készíteni, így nem is kell órákig a forró konyhában szorgoskodni hozzá.

„Nyáron is fontos, hogy bár kevésbé vagyunk éhesek, mindenképp tartsuk a napi háromszori étkezést, melyből a reggeli és a vacsora fehérjében gazdag és kevesebb szénhidrátot tartalmaz, az ebéd pedig szénhidrátdúsabb. Reggelire vagy vacsorára a nagy melegben jóleshet egy fehérjében gazdag, hűsítő shake” – tanácsolja dr. Farkas Kitti.

3. Könnyebb elegendő folyadékot fogyasztani

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen a fogyás beindításhoz. „A víz a sejtműködés minden szintjén jelen van a testünkben. Ha dehidratáltak vagyunk, minden folyamat lelassul a szervezetünkben, az anyagcserénket is beleértve. A megfelelő mértékű vízfogyasztás viszont egyensúlyba hozza a testünk működését, javítja az anyagcserét, így válik lehetségessé a sikeres fogyás.” – mondja dr. Farkas Kitti. Szerencsére a tikkasztó nyári hőségben nem okoz gondot elegendő vizet fogyasztani, hiszen jobban igényeljük a frissítő folyadékot.

4. Van idő eleget aludni

Sokan nem tudják, de a nem elegendő alvás megváltoztatja az éhségérzetért és energiaraktározásért is felelős hormonok elválasztásának ritmusát, ezáltal éhesebbek leszünk, és nehezebb lesz lefogyni. A nyári iskolai szünetben azonban szerencsére nem kell mindennap korán kelni, így van időnk, hogy kialudjuk magunkat, aminek köszönhetően nem csak az éhséget tudjuk jobban uralni, de a mindennapi kihívásokat is könnyebben kezeljük.

5. Testmozgás hűvösben

„Az éhgyomorra végzett közepes intenzitású testedzés remek zsírégető hatással van a szervezetre, hiszen az éjszakai alvás után a glikogén raktárak már kimerülőben vannak, reggel az inzulinszint alacsony, így az edzés során a szervezetnek máshonnan kell energiát nyernie – tehát a zsírokhoz fordul.” – mondja dr. Farkas Kitti. Nyáron pedig amúgy is érdemes a hűvösebb kora reggeli órákra időzíteni a testmozgást, legyen az akár egy kellemes ébresztő futás, egy kis biciklizés a környéken, vagy akár valamilyen saját testsúlyos edzés. A lényeg, hogy hetente legalább 150 percet szánj mozgásra!

6. Aktív pihenés

A szabadidőnkben és a nyaraláson is próbáljuk aktívan tölteni az időt! Hétvégén kirándulhatunk egyet a hűvös erdőben, víz mellett pedig elengedhetetlen az úszás, az evezés, vagy akár a vízibicikli. Ezzel nem csak testünknek teszünk jót, de az aktív közös programok a családdal vagy a barátokkal maradandó élményeket is nyújtanak.

7. Rengeteg motiváció

Nyáron könnyebb megtalálni a motivációt az életmódváltáshoz, hisz süt a nap, zöldellenek a fák, többet vagyunk a szabadban, a nagy hőségben pedig szeretünk lengébb ruhákat hordani, és fürdőruhába bújni. Ebben a pár forró hónapban nem tudjuk bő, vastag ruhák alá rejteni magunkat, így jobban szeretnénk tenni azért, hogy a legjobb formánkban legyünk.

(kezdőkép: Unsplash)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?