You are currently viewing A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése.

Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.

Kicsik és nagyok egyaránt odavannak ezért az édes, lédús, zamatos, frissítő finomságért, amely nemcsak finom, hanem egészséges is.A rendkívül sokoldalú görögdinnye nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, a szervezetünk számára értékes vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Telis-tele értékes összetevőkkel

A görögdinnye több mint 90 %-ban vízből áll, így a hazánkban is nagyon kedvelt nyári gyümölcs nagyszerű megoldást jelent arra, hogy hidratált maradj a nyári melegben. Sőt, akár az edzésed utáni folyadékpótlásra is kitűnően alkalmas.

Rendszeres fogyasztása tisztítja az ereket, segít az emésztésben és a szervezetedben felhalmozott salakanyagok eltávolításában. A dinnye az izzadással elvesztett folyadék mellett az ásványi anyagokat is segít pótolni, ami a hőségben különösen fontos.

Kevés kalória, sok vitamin

A görögdinnyében számos ásványi anyag és vitamin található: ilyen például a kálium, a kalcium, a magnézium, valamint az A-, B- és C-vitaminok. A gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony: 100 gramm görögdinnye mindössze 30 kalóriát tartalmaz.

Likopin az egészségért

A dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, melynek fogyasztása szintén előnyös, mivel segítséget jelenthet különféle daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A dinnye magját sem kell feltétlenül kipiszkálni, a dinnyemag B-vitaminban gazdag, vasat, kalciumot, cinket tartalmaz.

Minél pirosabb és édesebb a dinnye húsa, annál táplálóbb

Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjszínű, sötétsárga aljú dinnyék közül választanod. Felvágás és fogyasztás előtt alaposan mosd meg, így a külső felületén esetlegesen megtapadó baktériumokat el tudod távolítani. A görögdinnyét legtöbben felszeletelve, behűtve fogyasztják. A gyümölcs remek alapanyag nyári italokhoz, de levesként, gyümölcsléként, vagy salátában fogyasztva is nagyon finom, és a sonkákhoz is remekül illik.

Szuper receptek dinnyével

Ezzel a három recepttel te leszel a grillpartid hőse. A fetás dinnyesalátához a felkockázott dinnyét locsold meg olívaolajjal, picit sózd és borsozd meg, és apríts rá ízlés szerint mentalevelet és fetasajtot.

A könnyű dinnyesaláta remek nyári desszert! A felkockázott dinnye mellé keverj szedret, áfonyát, ribizlit, és grapefruitot, vagy narancsot. Jól keverd össze és tedd kis időre hűtőszekrénybe.

A nyári italok alfája a limonádé, amelyet dinnyével is el tudsz készíteni. A kifacsart levet öntsd a poharadba, díszítsd mentával és bogyós gyümölcsökkel.

Dinnyetippünk

Használj a receptekhez magszegény görögdinnyét – ilyen a Bahama, Morena fajta, mivel így nem kerül bele mag – ajánlja Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője. A magszegény dinnyék gyümölcshúsa sokkal keményebb, kevésbé törik össze, jobban kibírja az elfogyasztásáig.

(Fotókredit: KRQ)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?