A nyár egyik kedvenc, legjobban variálható alapanyaga a cukkini.
Létezik sárga, zöld, csíkokkal „tarkított”, alakját tekintve pedig találkozhatunk az egészen kicsitől kezdve a gömb formán át a jól megtermett példányig. Sokáig eltartható.
Ha sikerül friss példányt vásárolnunk, amiről a fényes, feszes héj árulkodik, akár hetekig is eláll a zöldséges rekeszben. Nem érdemes megpucolni, a héja tápanyagban gazdag, és a rosttartalma is magasabb így.
Nemcsak kinézete, hanem felhasználása is nagyon változatos. Semleges ízével szinte mindenhez passzol, készíthetünk belőle krémlevest, grillezhetjük, párolhatjuk, süthetjük, kiránthatjuk, de lereszelt állapotban még sütitésztába is keverhetjük (arra ügyeljünk, hogy a folyadékot előtte alaposan nyomkodjuk ki).
Egy igazi superfood, kalóriatartalma elenyésző, 100 grammban mindössze 16 kalória található. A víztartalma viszont magas, így nagyon jól pótolja a szervezet folyadékigényét. Nyári kánikulában tökéletes jolly joker.
Ha gyors cukkinis ebédre vágyok, általában a paradicsomos rakott cukkinihez nyúlok, amit az olasz Parmigiana di melanzane (rakott padlizsán) mintájára kísérleteztem ki néhány évvel ezelőtt. Alak- és gyerekbarátabb mint itáliai társa: kevesebb olajban sül, és a kölkök nálunk a cukkinit megeszik, a padlizsánt nem, ráadásul időt is spórolok vele.
Az egész alapját a sütőben meggrillezett cukkini adja, amiből -ha dupla adagot készítek- akár el is ágazhatunk másfelé (a maradékból készülhet krémleves, saláta, szendvicskrém, tippek a recept végén).
Ha nem hajt a tatár (legfeljebb a talján), érdemes hagymás alapon besűríteni a paradicsompasszátát, intenzívebb ízhatást kapunk. Csupán néhány alapanyagból áll, érdemes odafigyelni azok minőségére: se mozzarella, se a passzírozott paradicsom ne legyen „felvizezett”. A cukkinit pedig sütés után sózzuk meg, hogy ne engedjen levet.
Elő a kötényeket, cukkinisütésre fel!
Paradicsomos rakott cukkini (4 fő)
Cukkini:
- 4 db közepes méretű cukkini
- 4-5 ek. olívaolaj
- 1 tk. kakukkfű
- bors
Összeállítás:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 600 g passzírozott paradicsom
- 250 g mozzarella
- 50 g parmezán sajt
- 1 tk. bazsalikom
- só
- A cukkinit felszeleteljük, a sütőt 200 fokra előmelegítjük (ha van, használjuk grill+hőlégkeverés funkciót).
- Egy közepes tálba szórjuk a cukkinit, meglocsoljuk kevés olajjal, megszórjuk kakukkfűvel, megborsozzuk (ne feledjük: sütés után sózunk), lazán átforgatjuk, hogy mindenhol érje az olaj és a fűszerek.
- Sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk a cukkinit, és betoljuk a sütőbe, kb. 10-15 percig, pirulásig sütjük.
- Közben elkészítjük a paradicsomszószt, 1 fej hagymát apróra vágunk, olajon üvegesre dinszteljük, beleöntjük a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal ízesítjük. Alacsony lángon legalább fél órát rotyogtatjuk. (Ha nincs időnk: sózzuk, borsozzuk, bazsalikomozzuk a paradicsomszószt, és mehetünk tovább.)
- Egy közepes sütőtál aljára rétegezünk egy sort cukkinit, megsózzuk, meglocsoljuk a paradicsomszósszal, mozzarella-szeleteket teszünk rá, majd újabb réteg cukkini, só, paradicsomszósz, mozzarella, így folytatjuk a sort, a tetejére paradicsomszósz kerül, parmezánt reszelünk rá, betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, 20-30 percre.
(Ha tartalmas ebédet szeretnénk pirítóst vagy bagett szeleteket tálalhatunk mellé.)
Ehetjük azon melegében, de langyosan és hidegen is megállja a helyét. Ha nem forrón szeleteljük, megtartja rakott voltát és nem esik szét.
Tippek, ha dupla adag sült cukkinit készítettünk:
- Leturmixolva, alaplével, kevés tejszínnel felöntve tökéletes nyári leves.
- Feta sajttal és citromlével késes aprítóban összepörgetve tökéletes szendvicsfeltét vagy tésztaszósz.
- Tonhalkonzervvel, aszalt paradicsommal, kevés joghurttal átkeverve tökéletes, könnyed saláta.
Szalánczi Anna
Sóskifli Gasztroműhely
(A fotó a szerző tulajdonát képezi, felhasználása nem engedélyezett.)