You are currently viewing Szakértő tippjei: Így lehet édenkert az erkélyünkön

Szakértő tippjei: Így lehet édenkert az erkélyünkön

Egyszerű praktikákkal gyönyörű kiskertté varázsolhatjuk erkélyünket, ahol a virágzó balkonláda, friss koktélparadicsom, fűszernövények vagy éppen egy epret termő magaságyás jól megférnek egymás mellett – biztat balkonkertészkedésre a Praktiker kert- és növényápolási szakértője.

A tervezéstől az ültetésen át a gondozásig és növényvédelemig hasznos tudnivalókat, tanácsokat olvashatunk, és ahhoz is tippeket kapunk, hogy mit ültethetünk napos vagy árnyékos helyre.

Az erkély kertészekedés szempontjából a lehetőségek tárháza, érdemes kihasználni, és azon keresztül közelebb hozni magunkhoz a természetet, vagy akár megtermelni saját zöldségünket, gyümölcsünket.

Egy kis kreativitással és beruházással már néhány négyzetméteren is látványos eredményeket érhetünk el, balkonunkból pedig igazi édenkertet varázsolhatunk – állítja Füzesi Melinda, a Praktiker kert- és növényápolási szakértője, aki hasznos tanácsokkal, tippekkel segít elindulni a balkonkertészet útján.

Hogyan árnyékoljunk a balkonon? Válaszol a Praktiker szakértője
Amennyiben déli fekvésű, napos erkélyen is változatos, folyamatosan virágzó zöldfelületet szeretnénk, elengedhetetlen az árnyékolás.Ennek az egyik legegyszerűbb módja a balkonernyő, amelyhez nincs szükség szerelésre és pénztárcabarát.Szintén egyszerű megoldás a bambuszroló, ha erkélyünkön van olyan pont, ahova rögzíteni tudjuk, és ahonnan letekerhetjük.Praktikus megoldás még a napvitorla, amihez először fel kell mérnünk, hova tudjuk rögzíteni.
A rögzítési pontokhoz azonban már szükség lehet egy kevés fúrásra-faragásra.A napellenző komolyabb szerkezet, létezik belőle manuális és motoros is. Ennek kiválasztásához és szakszerű felszereléséhez mindenképp hívjunk szakembert.Hangulatos árnyékoló lehet a pergola, amelyből többféle méretet és változatot is találunk a piacon. Az oldalrácsos változat előnye, hogy számos kúszónövénnyel futtathatjuk be, így loncfélével, futórózsával vagy akár kivivel is.

1. Mérjük fel erkélyünk adottságait!

  Az első lépés, hogy felmérjük erkélyünk nagyságát, tájolását és adottságait, és átgondoljuk, milyen haszon- vagy dísznövényeket szeretnénk ültetni. A helykihasználás szempontjából fontos, hogy nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is kertészkedhetünk, a különböző futtató és pergolás megoldásokon túl vertikális termesztőedényeket is használhatunk – emlékeztet rá a magyar barkácsáruházlánc szakértője.

  A megfelelő növények kiválasztásához ismernünk kell a napfényes órák számát, a szélkitettséget, valamint a terület fedettségét, vagyis, hogy például segíti-e az eső a növények vízellátását. Ezeket a lehetőségeket felmérve érdemes tanácsot kérni áruházi, kertészeti munkatárstól.

  2. Ezekre az eszközökre biztosan szükségünk lesz

  Kezdőknek gyakorlatilag minden kéziszerszámot érdemes beszerezniük az ültetőkanáltól és ásótól kezdve a kézi gereblyén át egészen a locsolókannáig. Mivel az egyes munkaeszközökből és szettekből egyaránt széles a választék ár és minőség szempontjából is, érdemes egy kis időt szánni a tájékozódásra, és szemügyre venni a kínálatot – javasolja Füzesi Melinda.

  Attól függően, milyen növényeket álmodunk az erkélyre, szükségünk lesz még különböző méretű és mélységű ültetőedényre, kaspóra. Az alacsonyabb növények jól mutatnak kisebb cserépben, kaspóban is, a nagyobb méretűeket pedig mélyebb balkonládába vagy terjedelmesebb kerámiaedénybe is ültethetjük.

  A palántáknak, fűszernövényeknek remek megoldás lehet a magaságyás. Arról is győződjünk meg, hogy az ültetőedény alján vannak lyukak, ahol a fölösleges víz távozhat. Praktikus megoldás lehet az önöntöző balkonláda is, amely folyamatosan biztosítja a megfelelő vízmennyiséget, így akár néhány napra is magukra hagyhatjuk a növényeket, ha elutazunk.

  3. Jöhet a föld és a tápanyagok

  A Praktiker kert- és növényápolási szakértője szerint nem érhetünk el látványos eredményt jó minőségű virág- és palántaföld nélkül. Szerencsére az általános virágföldön túl ma már számos speciális, tápanyaggal dúsított, különböző pH-értékű föld közül is választhatunk. Ami lényeges, hogy az ültetőközeg szerkezete laza és kellően vízáteresztő legyen.

  Az általános virágföld jellemzően dísznövényekhez használható, a muskátli- és balkonföldek pedig kifejezetten egynyári- és balkonnövényekhez. A palánta- és szaporítóföld igen magas hatóanyagtartalommal rendelkezik, amely segíti a gyökeresedést és a fejlődést. A különösen laza, rostos szerkezetű, alacsony pH-értékű savanyúföld ugyanakkor magasabb díszítő és beltartalmi értéket biztosít a savas közeget kedvelő dísznövények és bogyósok számára.

  A magaságyást érdemes jó minőségű földdel és/vagy komposzttal, illetve valamilyen drénréteggel is feltölteni, amely tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű talajt eredményez.

  4. Válasszunk olyan dísz- és haszonnövényeket, amelyek jól érzik magukat az erkélyünkön!

  Nagy segítség a balkon zöldítésében az ültetési terv. Ehhez elég egy toll és papír, hogy bejelöljük, mit hova és mivel párosítva szeretnénk ültetni. Fontos szempont a szezonalitás, és hogy mely növények mivel társíthatók. A vetőmagok hátoldalán található piktogramok és leírások segítségével könnyen kiválaszthatjuk az erkélyünkre leginkább illő fajokat. Ha a csomagoláson szereplő további javaslatokat is betartjuk, akkor szép, életerős palántákat, dísznövényeket nevelhetünk – javasolja a Praktiker szakértője.

  Ha a magaságyásba többféle zöldséget tervezünk, a növények víz- és tápanyagigényének egyeznie kell, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy oldalirányba vagy felfelé terjeszkednek-e. A folytonnövő palánták esetében (így például bab, uborka vagy lugas paradicsom) karózásra, hálózásra is szükségünk lesz.

  Az egyre magasabb UV-sugárzás miatt kevés növény bírja a tűző napot, ezért napfényes helyekre érdemesebb mediterrán növényeket, például pálmákat, leandereket ültetni, akár egészen nagy méretűeket is. Ha az erkélyünk kicsi és napos, a balkonládákba ültethetünk szúnyogűzőt, bakopát, muskátlit, vagy olyan évelőt, mint a varjúhájfélék.

  A növényesítéshez a legideálisabb a félárnyékos fekvés. Itt már nem csak dísz-, hanem haszonnövényeket is ültethetünk. A növények etikettjén leginkább ilyen fényviszonyra utaló piktogramot láthatunk.

  Az árnyékos erkélyeken jól érzik magukat az örökzöldek (így a babérsom, a babérmeggy vagy a tiszafa), amelyekből széles a választék. A lágyszárúak közül pedig árnyékkedvelő többek között a nebáncsvirág, a fukszia, a léggömbvirág, a szívvirág, valamint a különböző színváltozatokban kapható árnyékliliom is.

  5. Így gondozzuk és védjük növényeinket!

  Ahogy szabadföldi veteményesnél, úgy balkonláda és magaságyás esetében is igaz, hogy ne ültessünk túl szorosan, hagyjunk elég helyet a növények fejlődéséhez. A rendszeres öntözés mellett gondoskodjunk a megfelelő tápoldatozásról is, ami segíti a lombozat, a virágok és termések fejlődését. Szezonidőszakban a folyamatosan virágzó növényeknek érdemes heti egyszer tápoldatot keverni az öntözővízébe.

  A dísznövényeket és zöldségféléket sajnos az erkélyen is utolérhetik a különböző kártevők (rovarok, atkák) és gombás betegségek, például a lisztharmat vagy foltbetegségek. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképp kérjük ki növényvédelemben jártas szakértő tanácsát a megfelelő növényvédőszer, vagy bio megoldás kiválasztásához, használatához – javasolja Füzesi Melinda. Növényvédelemről különböző szakoldalakról, valamint a Praktiker online magazinjának kertészeti rovatából is tájékozódhatunk.

  www.praktiker.hu

  Tetszett? Oszd meg mással is!

  Vélemény, hozzászólás?