You are currently viewing Útipatika – avagy mit vigyünk a nyaralásra?

Útipatika – avagy mit vigyünk a nyaralásra?

Az utazás előtti készülődéssel, a táskák, bőröndök összepakolásával járó kellemes izgatottság bizonyára mindenki számára ismerős érzés, legyen szó belföldi, külföldi, rövidebb, vagy épp hosszabb kiruccanásról.

A jól megérdemelt pihenés és az előttünk álló élmények ígéretének édes mámorában azonban könnyen elfeledkezhetünk a csomag talán legfontosabb darabjairól, a rendszeresen szedett gyógyszerekről, az egészségügyi vészhelyzetek esetén szükséges láz-, és fájdalomcsillapítókról, fertőtlenítőkről, egyéb sebkezeléshez elengedhetetlen eszközökről.

Németh Franciskával, a felnőtt- és gyermek ügyelet- és gyógyszertárkereső surgossegi.info megálmodójával most összegyűjtöttük, mi is az, aminek minden csomagban ott lenne a helye, hogy nyugodt szívvel indulhassunk útnak.

A nyaralás nem csak gyerekfejjel az év egyik legjobban várt időszaka, felnőttként is sokszor ez jelenti azt a bizonyos feltöltődési lehetőséget, ami motivál a nehezebb pillanatokban majd pedig lendületet ad az év hátralévő részére. Az álom azonban könnyen rémálommá válhat, ha túl későn vesszük észre, hogy az útipatika, vagy legalábbis annak egy része otthon maradt, ráadásul az új környezeti adottságok, az ismeretlen kórokozók és a teljesen eltérő egészségügyi rendszer is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy noha nyilván nem egy teljes mentőautóval, de a lehető legfelkészültebben, az alapvető gyógyszerekkel és eszközökkel felszerelkezve vágjunk bele a kalandokba.

Mindig legyen nálunk az utazás teljes hosszára elég gyógyszer és extra adagok is arra az esetre, ha a hazaút a tervezettnél későbbre tolódna. Minden gyógyszert az eredeti dobozában tároljunk, és címkézzük fel a beteg nevével és az előírt adagolással!

Ha krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel, asztmával, epilepsziával vagy súlyos allergiával élünk, hasznos lehet egy karkötő, amely az adott egészségügyi problémára figyelmezteti a körülöttünk lévőket, vészhelyzet esetén ezzel is segítve a lehető leggyorsabb, szakszerű ellátás biztosítását” – mondta az ápoló.

Emellett mindenképp javasolt bepakolni:

  • lázmérőt,
  • láz- és fájdalomcsillapítót,
  • savlekötőt,
  • széntablettát
  • köhögéscsillapítót,
  • sebfertőtlenítőt és sebtapaszt
  • csipeszt,
  • kisollót,
  • fényvédőt, valamint napozás utáni bőrnyugtató krémeket,
  • rovarriasztó szert és viszketéscsillapító gélt rovarcsípések, kiütések kezelésére.

Ezek a kellékek segítségünkre lehetnek az olyan legalapvetőbb kis balesetek, rosszullétek esetén, mint például a napégés, napszúrás, rovarcsípések, dehidratáció.

A legjobb védekezés a tervezés és a megelőzés! Persze kisebb-nagyobb balesetek sajnos mindig vannak és lesznek is, de saját magunk számára is megnyugvást jelenthet, ha a lehető legfelkészültebben indulunk útnak. Ne legyünk pl. túl sokat tűző napon kalap és megfelelő fényvédő nélkül, hiszen a magas UV-A és UV-B sugárzás a bőrégés és a napszúrás mellett, hosszútávú kockázatokkal is jár!

Figyeljünk továbbá a folyamatos hidratálásra, rendszeres folyadékfogyasztásra” – emelte ki a szakember. „Némi óvatossággal a fertőzések egy részét is elkerülhetjük, csapvíz ivása előtt például mindig érdemes először a helyiektől érdeklődni a fogyaszthatóságról, a gyümölcsöket, zöldségeket pedig alaposan mossuk, hámozzuk meg, ezzel megelőzve az esetleges hasmenést, rosszullétet” – tette hozzá.

Az irataink mellett, európai utazásokhoz vigyük magunkkal a Kormányablakokban ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat, ennek felmutatásával ugyanis számos egészségügyi szolgáltatás igénybe vehető. Mivel azonban ez nem ad teljeskörű lefedettséget, semmiképp se induljunk el az orvosi költségeket és a hazaszállítás költségét is fedező utasbiztosítás nélkül.

Indulás előtt jó, ha alaposan felmérjük a terepet, akár a telefonunk hátuljára írjuk fel a sürgős esetekben hívható telefonszámokat, nézzünk utána a közelben lévő egészségügyi intézményeknek, gyógyszertáraknak, Google térképen el is tudjuk menteni őket későbbre, ha szükséges, ne a legnagyobb ijedtség, kapkodás közepette kelljen még azt is keresgélni.”

Belföldi nyaralás esetén az ügyeletek, valamint a gyógyszertárak keresésében

a surgossegi.info is segítségünkre lehet.

A weboldal segítségével kevesebb mint egy perc alatt megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső szakellátót, vagy nyitva tartó patikát.

(kezdőkép: Pexels)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?