Karácsonyi készülődés férfiszemmel

Rohamosan közeledik a dátum, mely a kereskedők számára legalább akkora nyereséget hoz, mint a Black Friday. Ezzel egyenes arányosan pedig megemelkedik a pszichiátriai intézményekben dolgozók óraszáma.

Na, de mielőtt az orromra koppint a grincs, amiért birtokolni merem a szerepkörét, pörgessük gyorsan végig, hogy a karácsonyi készülődés folyamatában, milyen általános jelenségek figyelhetők meg a férfiak életében. A szebbik nemnek köszönhetően…

Bővül a család! Nagyjából november elejére tehető a kisded érkezése és George Michael névre hallgat. Fogalmad sincsen, hogy miképp került a családba, de dolgozd fel a tényt, benne van. Kedvenc játéka pedig az, hogy legyen szó bevásárló központról, vagy céges buliról, mindenhol énekelni kezd. Te pedig inkább magadra hívod Samarát a Körből, csak ne kelljen még egyszer meghallgatnod AZT.

Hatalmas boldogsággal kitalálod, hogy az ünnepek alatt két teljes napot szentelsz a Star Wars saganak, és sírás közeli állapotban, remegő szájjal veszed át a netről rendelt Jedi jelmezt. Ekkor életed drazséja közli, hogy milyen jó lesz veled összebújva megnézni Anne Shirley kalandjait. Majd a Büszkeség és balítéletet. Persze nem az amcsi mozifilm verziót, hanem azt, amit az angoloknak volt pofájuk hat részben leforgatni.

…és így jutottunk el Colin Firth-höz. Az a jelenet megvan, amikor az említett fickó a Bridget Jones-ban kénytelen karácsonyi pulóverben létezni? Te is vigyorogsz? Én is, pedig borítékolom, hogy már neked is beszereztek egyet “annyira cuki leszel benne” alapon.

Ez az időszak egyben a téli nagytakarításé is, és ebből kifolyólag felfedezed az egyik szuper képességed: tudsz háborús övezetre emlékeztető házban is élni.

Szintén az újdonság élményének erejével hat rád a felismerés, hogy a karácsonyi kézműves vásár rohadtul nem azt jelenteni, hogy lehet venni házi pálinkát és helyben készült forralt bort. Hanem azt, hogy mindenféle virágszirmos meg bigyós szappanokat és egyéb… izéket.

Egyetlen kis oldalbordád kitalálja, hogy a világítós rénszarvas pont a háztető kellős közepén mutatna jól, te meg ennek nagyon örülsz. Oké, kicsit sem. Azért neki esel a feladatnak, és már majdnem meg is csinálod, de

naná, hogy az egyik izzónak éppen akkor támad gusztusa bekrepálni,

amikor végre sikerült fixálnod azt a retkes dögöt.

Pár nappal szenteste előtt már fulladásig meg van pakolva a hűtő mindenféle finom kajával, de rád csak a krumplifőzelék vár. De az viszont hosszú napokig hűségesen, hogy mindenképpen érezd a törődést.

A ház legváratlanabb zugaiban is porcelán angyalkák, mikulások, hóemberek vigyorognak rád.

Megtanulsz sötétben közlekedni, mert minden este fahéjas mézeskalács, fahéjas narancs, fahéjas alma,  fahéjas rénszarvas (ja, olyan nincs) illatú gyertyák helyettesítik a világítást.

Aztán csak elérkezik a nap, amikor kigyúlnak a fények, a háttérben a Csendes éj szól, a levegőben finom illatok szállnak és végre együtt a család.

Te pedig hálát adsz az égnek, hogy az idei karácsonyt is sikerült

idegösszeomlás nélkül megúsznod.

A készülődés ideje alatt begyűjtött pár ezer ősz hajszál meg kit érdekel?

Hegyi László
Férfi titkok

(kezdőkép: Unsplash)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük