You are currently viewing A szembenézés estéje – Hogyan kapcsolódik össze sors és művészet?

A szembenézés estéje – Hogyan kapcsolódik össze sors és művészet?

„Drága Apu! Festetted, írtad, mesélted, de én csak most értem igazán. És hogy más is értse, próbálom tovább mesélni. Mindig így kezdted: „Felvidékről menekültünk, egy szénásszekéren, az egész család, az éj leple alatt, még gyerek voltam, de nekem kellett megszerveznem a szökést…” (Baska Barbara)

Baska Barbara rendező-grafikus a napokban bemutatott Baska magyarul beszél című filmben és a kapcsolódó, azonos című, most megjelenő kötetben idézi meg festőművész édesapja, Baska József életének, menekülésének történetét 1947-ből. A háttér: 1947-ben a Szlovákiában élő magyarokat a Benes-dekrétumok következtében deportálták. Ez várt Baska Józsefre és testvéreire, szüleire, de ők máshogy döntöttek: 1947 januárjában, mindenüket hátrahagyva Magyarországra menekültek.

Baska Barbara most kisregény formában adja át Édesapja naplóját, hogy az ő szavai, amik őszintén világítottak egész életében – ezek a szavak meséljék el a szavakon túlit. „Miért is érezhetem azt, hogy ez nemcsak Apám és nagyszüleim története, hanem az enyém is? Mert ez az én „így jöttem” történetem is” – fogalmaz Baska Barbara.

Baska József (1935–2017) a felvidéki Dernőn született. Magyarországon vált művésszé. Az Iparművészeti Főiskolán diplomázott. 45 évet tanított az Iparművészeti Egyetemen, a rajzi tanszéket vezette évtizedekig. Művészgenerációk sorát állította pályára. Munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét és Érdemes Művész kitüntetést kapott. Felesége, Rényi Katalin Munkácsy Mihály-díjas festőművész. Gyermekeit is művésznek nevelte, Balázs és Barbara mindketten grafikusművészként és filmrendezőként is dolgoznak.

A kötetbemutatón – ahol részleteket is vetítenek a filmből – történész és traumakutató vendégekkel elemzik, miben mindannyiunk története mindez, és mit lehet kezdeni családi, sok évtizedes traumákkal? Miként segítség és a túlélés eszköze a művészet?

Résztvevők:

Juhász Anna irodalmár

Máthé Áron történész

Baska Barbara filmrendező

Dr. Ritter Andrea traumakutató

Helyszín: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 12. – Scruton VP

Időpont: 2023. 12. 04. hétfő, 16:00

Regisztráció: https://scruton.hu/esemenyeink/a-szembenezes-esteje-hogyan-kapcsolodik-ossze-sors-es-muveszet/

További információk az eseményről itt: https://www.facebook.com/events/902461448253877

A Baska magyarul beszél című film Facebook-oldala: https://www.facebook.com/baskamagyarulbeszel

A film előzetese: https://www.facebook.com/baskamagyarulbeszel/videos/1281665199180580

A Baska magyarul beszél kötetről bővebben: https://mora.hu/konyv/baska-magyarul-beszel/

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?