You are currently viewing Debütál A nagy Himnusz sztori

Debütál A nagy Himnusz sztori

Január 21-én debütál az Óbudai Társaskör új produkciója. A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című műsort az intézmény felkérésére Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész alkotta meg, párosuk mellett közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar.

 A Himnusz születésének 200. évfordulójára íródott kötetlen hangvételű előadáson sokrétű információkhoz jut a közönség a Himnusszal és általában a himnuszokkal kapcsolatban. Kiderül például, hogy miért nem tetszett Erkel és Kölcsey műve a különböző rendszerek politikusainak és milyen alternatív indulókkal próbálkoztak?

Mi volt a himnusz a Himnusz előtt?

Miért tartotta közepes versnek saját művét a költő? Hány perc alatt írta a szobafogságban Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája? Miért telt el 166 év, amire Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből törvényes nemzeti himnusz lett? Hogy hangzik Erkel Szózata és Egressy Béni Himnusza?

Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak?

Miért nem engedték a Himnuszt templomban énekelni, mióta illik állva hallgatni, és miért került jogszabályba egy téves szöveg? Miért nem írt új himnuszt Rákosi Mátyás kérésére Kodály Zoltán és Illyés Gyula?

És ha már magyarok által írt himnuszok: mi köze Kisfaludy Sándornak és a badacsonyi bornak az Európai Unió himnuszához? Miért énekelnek világszerte vallási himnuszként haszid zsidók egy szerelmes magyar virágéneket? Mitől székely a székely himnusz, és miért nem játszották 1944-ben a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarországot?

Miért hasonlít a szlovák himnusz egy magyar népdalra, az izraeli himnusz pedig egy magyar katolikus egyházi dalra?

Mit énekelnek magyarul a francia elit harckocsizászlóalj tagjai és hogy kerül a magyar operett az izlandi focistadionba? Mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz? És egyáltalán: hogyan születik egy himnusz, ha magyar?

Az óbudai premier másnapján, január 22-én, a magyar kultúra napján, a veszprémi Pannon Egyetemen tartják a nyilvános bemutatót a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

A produkciót a továbbiakban az Óbudai Társaskörben, és az év folyamán a tervek szerint vidéki és határon túli kulturális intézményekben is megnézhetik az érdeklődők. Az első budapesti előadás március 12-én lesz a Társaskörben. Jegyek és további információ: obudaitarsaskor.hu.

Fotók: Gálos Mihály Samu

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?