You are currently viewing JaMese – Dudorászó Szünidő Lemezbemutató koncert

JaMese – Dudorászó Szünidő Lemezbemutató koncert

Lemezbemutató koncertre várnak mindenkit 2024. június 1-én a Magyar Zene Házába.

A JaMese zenekar színes zenei világába sorban az ötödik lemez érkezik, Dudorászó Szünidő címmel. Az új családi lemez Szabó T. Anna Dudorászó című, május végén a Magvető gondozásában megjelenő gyerekvers kötetének zenés kistestvére.

A 2019-ben megjelent Zenés Adventi Kalendárium óta a költő és az énekesnő egyre többször érezte, hogy a vers és a dallam milyen szépen tud együtt formálódni- támogatva mindkét műfaj legfontosabb elemeit: ritmus, rím, dallam, lüktetés, verselés, verslábak. Lehetnének nehéz fogalmak is, de ha az anyanyelv dallama természetes módon kigurul és zenévé válik a szó, akkor feltárul a szavak ereje és a rímek önálló életre kelnek.

A lemez címéből is látszik, hogy a dalok a szünidei tevékenységekről szólnak: „Szerettem volna megénekelni ezen a lemezen azokat az emlékeimet, amelyeket én éltem át gyerekként a végtelen hosszúnak tűnő nyári vakációkon. Két kisfiú anyukájaként pedig arra törekszem, hogy időt és teret adjak ezekre. Így kapott helyet egy dalocska a lekvárfőzésről, a vonatozásról az erdőben való kirándulásról vagy a nagytakarításról. Az utóbbi nem tűnik elsőre jó murinak, pedig az lehet, hogyha mindenki kiveszi a részét és együtt varázsolja a család tisztává és rendezetté az életterét.” – mondja Emese.

„A családi lemez nekem azt jelenti, hogy a dalok tényleg minden korosztálynak szólnak, nem csak gyerekeknek vagy nem csak felnőtteknek. Hiszem, hogy ez a lemez tud úgy működni, mint egy jó mese: minden rétegében van valami mondanivalója számunkra. Ahogy az adventi lemeznél is nagyon sok visszajelzés érkezett arra, hogy a családnak lettek közös, együtt éneklős dalaik, most is azt remélem, hogy egy közös nyaraláson előkerülhet egy -egy dal és segít például tovább lendülni egy unalmasabb sétán, ahogy a lemezen szereplő Nagyapa című mesében is hallható. Ez a mese, egyébként az én apukámról íródott és néhány családi történet is beleszövődött.”

A lemezen az Integetős éneket Emese Szabó T. Annával énekli, amelyet a költő saját nagymamájáról írt.  Továbbá két nagyszerű énekes közreműködik az albumon: Takács Noémi, Noémo és Básits Branka. Takács Noémi énekes, dalszerzővel az Elfújós dal mellett született meg a lemez egyik legfontosabb és legmélyebb szerzeménye, a Csigaház, amelyet Anna az autizmus világnapjára írt. A gitárral és steel drummal kísért két énekhang egészen különleges atmoszférát teremt és nagyon fontos sorok hangoznak el az empátiáról, az odafigyelésről és az egymáshoz fordulás fontosságáról.

A másik vendégük a magyar – szerb származású Básits Branka, akivel egy Röppentő című népdalcsokrot énekelnek együtt, behozva a balkán dallamvilágát. A Félelem elleni ének pedig egy igazi bátorság dal, amelyben meg kell küzdeni a gonosszal, de a két női hang ereje megteszi ezt -már csak csatlakozni kell hozzá, hiszen aki énekel az nem fél.

A Dudorászó Szünidő dalait a lemezen szereplő vendégekkel együtt június 1– én 10.30-kor mutatják be a Magyar Zene Háza nagytermében. A komponálás során Emesének végig szempont volt, hogy a szövegi és zenei játékok megjelenjenek a dalokban és bárki könnyen bekapcsolódhasson az élő zene folyamába. Így a koncert valóban 0-99 éves korig ajánlott és aktív zenei élménnyel kecsegtet.

A Dudorászó Szünidő borítóját Kárpáti Tibor illusztrációi díszitik.

A teljes lemez elérhető az alábbi linken:

https://bfan.link/dudoraszo-szunido

Zenekar:

Molnár Emese – ének

Udvarhelyi Gábor – gitár

Éder Ferenc ‘Lá’ – basszusgitár

Badics Márk – dob

A zenekarról bővebben az alábbi linkeken tudhat meg többet:

A zenekar honlapja: www.jamese.hu

Youtube csatorna: www.youtube.com/jamesemusic

Facebook oldaluk:  www.facebook.com/jamesemusic

Instagram oldaluk:www.instagram.com/jamesemusic

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?