You are currently viewing Szent Teréz Búcsút tartanak a VI. kerületben, ingyenes programokkal

Szent Teréz Búcsút tartanak a VI. kerületben, ingyenes programokkal

Október közepén az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia dupla jubileummal várja a hívőket és minden érdeklődőt a belvárosban, ahol Ávilai Szent Teréz szentté avatásának 400. évét, s egyúttal halálának 440. évfordulóját közösen ünneplik majd az egybegyűltek.

Nagy Szent Terézről

 Ávilai Szent Teréz Spanyolországban született, jómódú zsidó család lányaként, tizenegyedik gyermekeként. Korán kezdett olvasni, tudás vágyát nehezen lehetett kielégíteni. Kedvenc olvasmánya a szentek élete volt.

Gyermeki lelkesedéssel előbb vértanú, majd remete szeretett volna lenni. Később, tizennyolc éves koráig mégis nagyvilági életet élt, tudatában volt szépségének és komolyan foglalkoztatta a férjhez menés gondolata.

Személyének, szellemességének és magatartásának varázsa már gyermekkorában megmutatkozott, és ezt a művészetet, hogy „embereket megvidámítson, és nevetésre indítson”, haláláig megőrizte.

1533-ban döntött a szerzetesi hivatás mellett, majd apja akarata ellenére belépett az avilai Megtestesülés kármelita kolostorba. 1537-ben tett fogadalmat. A kolostori életet komolyan vette, a kemény önsanyargatás miatt többször súlyosan megbetegedett.

Eközben azonban életszentsége csöndben egyre növekedett. Többször látták a nővérek, hogy a templomban egy méter magasan lebeg a padló felett és az arcából különleges fény sugárzik. Teréz a tökéletességre törekedett.

Miután engedélyt kapott a pápától és az avilai püspöktől, pénz nélkül látott kolostor építéshez. Első alapítása, az avilai Szent József-monostor 1562-ben nyitotta meg kapuit. Sokan szembe szegültek vele, sokan nagy lelkesedéssel csatlakoztak hozzá. Támasza volt többek között Keresztes Szent János.

Teréz egyszerre volt szent és zseniális szellem. Egyik kolostor építését követte a másik. Nagy diplomáciai érzékkel tárgyalt, épületeket tervezett. Kolostorai építését maga irányította, és saját kezével varrta nővérei számára a szerzetesi habitust.

Életének utolsó napjáig viselte a sok utazás, az alapítások, a legkülönfélébb tárgyalások terhét. 1582. október 4-én éjjel halt meg Alba de Tormes kolostorában.

Spanyolországban épp ekkor vezették be a Gergely-féle naptárreformot, ennek következtében az évforduló következő évben már október 15-re esett. Így Szent Teréz ünnepét azóta világszerte október 15-én tartják.

Ávilai Terézt V. Pál 1614-ben boldoggá avatta, XV. Gergely pedig 1622-ben Loyolai Ignáccal, Xavéri Ferenccel és Néri Fülöppel együtt avatta szentté.

Ünnepségsorozat a Budapesti Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomnál

Az ünnepségsorozat már csütörtök este megkezdődik. Október 14-én, Szent Teréz napjának előestéjén, zenés áhítat, lelkigyakorlatos elmélkedés lesz a templomban, amin a Rotunda Énekegyüttes működik közre.

A hétvégét október 15-én 10 órakor ünnepi nagymise nyitja, melyben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek pappá szenteli a templom egykori cserkészét és ministránsát, aki a Teréz templomban nőtt fel. A misén közreműködik a templom énekkara, a Capella Theresiana is.

A kétnapos rendezvényen kültéri programok egész sora várja majd a látogatókat a templomkertben. Szombaton az Illaberek Bábszínház mellett érkezik Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar, fellép még a Kámfor Zenés Bábszínház, valamint koncertet ad Bujdosó János is. A napot egy spanyol, flamenco est zárja, ahol La Lucita flamenco művész előadását láthatjuk gitárkísérettel. Ez előadást a szombati nap zárásaként egy közös táncház követi majd.

Horváth Zoltán atya

Vasárnap reggel 10 órakor ünnepi újmise indítja a napot, aminek keretében először az előző nap pappá szentelt Rónaszéki János atya mond szentmisét, akit Horváth Zoltán atya protonotárius kanonok, esperes, plébános követ. A misét rézfúvósok torony zenéje indítja, majd azt követően a Szent Efrém Férfikar adja elő Ariel Ramírez argentin szerző Missa Criolla (Kreol-mise) című miséjét, méghozzá eredeti spanyol nyelven. A misét követően az újmisés atya primíciás áldásban részesíti a jelenlévőket, majd útnak indul a Szent Teréz Körmenet a templom körül. A menetben közreműködik a Bartók Béla Konzervatórium fúvós kamaraegyüttese.

Szent Efrém Férfikar

A kültéri programok sorában vasárnap olyan műsorokat találunk, mint a Kacor király, című gyerekelőadás, amit a Holddalanap Zenekar mutat be, fellép még a Borbély Mihály Quartet, valamint Szabó Balázs és Grecsó Krisztián közös előadását, a Múzsasiratót is láthatjuk majd a templomkertbe. A programsorozatot ünnepi nagymise zárja majd a templomban.

A hétvége folyamán a templomkert ezen túlmenően egy hamisítatlan kézműves és gasztronómiai vásárnak is otthont ad majd, ahol a legfinomabb falatokat kóstolhatjuk, valamint igényes termékek közül válogathatunk kedvünkre. Emellett workshopokat, kézműves- és gyerekfoglalkozásokat is találunk a felhozatalban, többek között az Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda jóvoltából.

A belépés mindenki számára ingyenes.

További részletek ezen a linken érhetők el >>>

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?