Egy holokauszt túlélőről kapta a nevét – Ben Affleck, aki Jennifer Lopez nélkül is híres

Ben Affleck több mint 50 filmben szerepelt, és számos elismerést nyert színészi, írói és rendezői karrierje során.

Nincs szüksége Jennifer Lopezre ahhoz, hogy önmagában is megállja a helyét, mert egy ritka tehetséges és sokoldalú ember, jusson csak eszünkbe az örökzölddé vált Good Will Hunting.

Benjamin Géza Affleck-Boldt 1972. augusztus 15-én született a kaliforniai Berkeleyben. A „Géza” nem elírás, csakugyan az egyik neve a színésznek, egy magyar holokauszt-túlélő után kapta, aki a család barátja volt. Édesanyja, Christopher Anne Boldt a Harvardon végzett általános iskolai tanár volt. Édesapja, Timothy Byers Affleck egy feltörekvő drámaíró, aki többnyire egy munkanélküli alkoholista volt. Nem csoda, hogy a kis Ben 11 éves korában megkönnyebbülést érzett, amikor szülei elváltak.

Őt és bátyját, Casey-t olyan emberek vették körül, akik művészettel foglalkoztak, és a fiúk rendszeresen látogattak színházi előadásokra az anyjukkal. Anyjuk bátorítására a testvérek filmes meghallgatásokra jelentkeztek. A családanya persze azt remélte, hogy fia végül tanár lesz, mivel szerinte színészet egy „komolytalan” szakma. Az ifjú Ben hétévesen kapott először szereplési lehetőséget a The Dark End of the Streetben 1981-ben.

Gyermekszínészként a legnagyobb teljesítményét egy gyermeksorozatnak köszönhette, a The Voyage of the Mimi-nek. Amikor 13 éves volt, egy gyermektelevíziós műsor forgatásán vett részt Mexikóban, ahol egy év alatt megtanult spanyolul beszélni, miközben anyjával és testvérével körbeutazta az országot.

De volt egy másik személy is, aki meghatározta az életét. Nyolc éves kora óta Matt Damonnal olyanok, mintha testvérek lennének. A Cambridge Rindge és Latin iskola elvégzése után együtt utaztak New Yorkba színészi meghallgatásokra. Ugyanakkor már a tinédzser éveiben is aktív volt, és rengeteg gyerek- meg ifjúsági filmben kapott szerepet. Úgy tartják, hogy az 1997-es Comic strip – Képtelen képregény című romantikus vígjáték hozta meg neki az áttörést.

Még ugyanabban az évben szerepelt a Végig az úton drámában is, de amivel sikeresen beírta magát a történelembe, azaz 1997-es Good Will Hunting – amelyben Robin Williamsszel játszottak -, és aminek ráadásul társszerzője volt Damonnal együtt. Affleck és Damon Golden Globe-ot kaptak a teljesítményükért, és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat is.

Ezzel Affleck lett a legfiatalabb író 25 évesen, aki valaha is elnyerte az Oscar-díjat forgatókönyvírásért.

Ezután jött az 1998-ban bemutatott Armageddon Bruce Willis főszereplésével. A Föld felé tartó aszteroida ütközésének elkerüléséről szóló film óriási siker volt. Később, 1998-ban Affleck mellékszerepet töltött be a Szerelmes Shakespeare-ben, akkori barátnője, Gwyneth Paltrow főszereplésével. Majd Affleck és Damon ismét együtt játszott a Dogma című vallási szatírában. 1999-ben pedig a Mint a hurrikánban Sandra Bullock mellett is felbukkant.

Mint kiderült, a krimi világában is megállta a helyét, ilyen volt a Brókerarcok, amelyben egy könyörtelen tőzsdei bróker szerep jutott neki.  Még ugyanebben az évben, 2000-ben Affleck ismét az aktuális barátnőjével, Paltrow-val együtt játszott a Szívörvény című romantikus drámában. Ami viszont megint mindent elsöprő sikert aratott, az a 2001-es Pearl Harbor háborús dráma.

Affleck a 2000-es évek elején kezdett jobban foglalkozni a filmgyártással, ezért ő és Damon 1998-ban megalapították a Pearl Street Filmst. Viszont ebben az időszakban nemcsak feltörekvő színészként és rendezőként vált híressé. 2002-ben már csak azért is rászegeződött minden tekintet, mert összejött Jennifer Lopezzel.

Nem elég, hogy a világ a kapcsolatukon csámcsogott, egy sor finoman szólva is aluteljesítő filmben szerepelt. Ezek közül az első a Daredevil – A fenegyerek, amelyben szuperhőst alakít.

A szuperhősökkel való kapcsolata nem merült ki ennyiben, ugyanis Affleck megrögzött képregény-rajongó.

Később egy csokor filmben játsszhatta el a denevérembert, ilyen a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, a Suicide Squad – Öngyilkos osztag, Az Igazság Ligája, a Zack Snyder: Az Igazság Ligája, és 2023-ban is magára öltheti a Batman rucit a Flash – A Villámban.

De visszatérve a nem jól sikerült filmjeire, a Gengszter románc romantikus vígjáték sem nyerte meg egészen a közönséget, amelyben Lopezzel együtt játszott. Ezen pedig nem segített a gyászoló férj szerepe sem az Apja lánya című romantikus vígjátékban, amelyben szintén Jenniferrel együtt alakított. Mivel a felajánlott forgatókönyvek minősége egyre rosszabb volt, úgy döntött, szünetet tart a karrierjében.

Ám nemcsak a karrierje sínylette meg ezt az időszakot, hanem a szerelmi élete is. Eleinte még nagy volt a szerelem J.Lo-val, aki el is vált Benért a második férjétől, Cris Juddtól.

A bulvárlapok Benniferként kezdték emlegetni a szerelmeseket, ezzel ők lettek az első olyan páros, akiket összemosott Hollywood.

Még a „Jenny from the Block” című dal videoklipjében is együtt szerepeltek, 2002 novemberében pedig már el is jegyezték egymást. Aztán 2003-ban elhalasztották az esküvőjüket a túlzott médiafigyelem miatt, ebből pedig az lett, hogy 2004 elején szakítottak.

Két évvel később tért vissza a karrierjéhez az ifjú titán, és legalább mindjárt elismerést is hozott neki George Reeves szerepe a Hollywoodland című noir életrajzi filmben. 2007-ben pedig debütált nagyjátékfilmes rendezőként a Hideg nyomon című krimivel. Affleck szeretett volna csak a rendezésre fókuszálni, de bármennyire is ez volt a vágya, nem tudott megszabadulni a színészettől, és folyamatosan újabb meg újabb szerepeket kapott.

De közben rendezőként is sikert aratott a Tolvajok városával meg Az Argo-akció akcióval. Mindkettőért élt-halt a közönség. Az Argo besöpört egy halom díjat, Affleck maga Golden Globe-díjat, az Amerikai Rendezők Céhének díját, valamint a rendezőnek járó BAFTA-díjat is megkapta.

Ő lett az első rendező, aki anélkül nyerte el ezeket a kitüntetéseket,

hogy a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra jelölték volna.

Majd a tengernyi elismerést követően 2017-ben súlyos alkoholproblémától szenvedett, de mint kiderült, nem először. Már tizenöt éves kora óta küzdött a szenvedélybetegséggel. A húszas évei közepén kijózanodott, de mindegy mit csinált, egész életében időről-időre visszaköszönt az alkohol. Ehhez a későbbiekben szorongás és depresszió is társult, és 26 éves kora óta szed antidepresszánsokat.

2001-ben maga Charlie Sheen kísérte be egy malibui rehabilitációs központba, de sajnos utána még gyakran át kellett lépnie hasonló intézmények küszöbét. Viszont, ha minden igaz, 2020 eleje óta színjózan, reméljük így is marad, és nem megy tönkre a karrierje – meg az egészsége – az alkoholizmusa miatt. Elvégre még mindig rendkívül népszerű színész.

2022-ben Affleck és Ana de Armas együtt szerepelt a Mélyvíz című thrillerben, és jelenleg is öt különböző projektben vesz rész, szóval nem egy “ül a babérjain típusú” színész.

De hozzá kell tenni, hogy az alkoholizmus mellett befigyel a szerencsejáték élvezete is. 2004-ben egy háromnapos Texas Hold ’em versenyen vett részt, ahol 356 400 dollárt nyert. 2014-ben pedig állítólag a Hard Rock Hotel és Kaszinóból is kitiltották, miután megszámolta a kártyákat. Bár valószínűleg nincs szüksége a pénzre, szóval valóban szórakozásból játszik, azért egyszer leszögezte: nem szerencsejátékfüggő.

Bárhogy is legyen, az a lényeg, mostanra egyenesbe jött, igaz, volt már egy hatalmas vargabetű a magánéletében. 2005 és 2018 között Jennifer Garner színésznő férje volt. Három közös gyermekük van: lányai Violet Anne,  illetve Seraphina Rose Elizabeth és egy fiuk, Samuel Garner.

A megterhelő és fájdalmas válás ellenére ismét rátalált a szerelem és 2021-ben, 20 évvel az első találkozásuk után kezdett újra randevúzni Jennifer Lopezzel. 2022 áprilisában bejelentették második eljegyzésüket, erre tessék, mit ad Isten, júliusban titokban összeházasodtak Las Vegasban, és azóta úgy fest: sínen vannak és szuperboldogok.

Bízzunk benne, hogy ez így is marad, és csakugyan egy valódi tündérmesének lehettünk szemtanúi.

Wadolowski-Balogh Orsolya

 

(képek: Pinterest)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.