You are currently viewing Hollywood örök sármőre, aki legyőzte a rákot is – Michael Douglas

Hollywood örök sármőre, aki legyőzte a rákot is – Michael Douglas

Michael Douglas Hollyood egyik legismertebb, legkarakteresebb színésze és egyben producere, aki már a ’80-as és ’90-es években meghódította a nézők – különösen a hölgyek -, szívét és élő legendává vált.

Nemcsak az akció meg az erotikus filmjei tették híressé, hanem a regénybe illő szerelmi története is feleségével, Catherine Zeta-Jonesszal.

Michael Kirk Douglas az amerikai New Brunswickben született 1944. szeptember 25-én, a világhíres Kirk Douglas és Diana Dill színészek első gyermekeként. Szülei az Amerikai Színművészeti Akadémián találkoztak, vagyis elég korán megismerkedett a kis Michael a színészet világával.

A szülei hatéves korában elváltak, Michael az anyjával élt tovább, de nyaranta sok időt töltött az apjával, aki a forgatásokra is magával vitte. Onnantól kezdve elég céltudatosan is készült a színészi pályára, mivel dráma szakon végzett a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetemen, majd a New York-i The American Place Theatre-ben tanult színészetet.

Még mielőtt 1969-ben megalapította első független filmgyártó cégét az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején,  egy darabig egy benzinkúton dolgozott. Sőt, egy albérleten osztozkodott Danny De Vitóval, akivel azóta is szoros barátságot ápolnak. Idővel olyan kevéssé ismert filmekben tűnt fel, mint A reggel túl messze van, a Lepergetett élet, a Napóleon és Samantha és a Kóma.

Első jelentős szerepét a San Francisco utcáin című tévésorozatban kapta 1972 és 1976 között, amelyben Karl Malden mellett szerepelt.

Douglas később azt mondta, Malden lett a „mentora” akit mélyen csodált és szeretett.

Miután már Douglas nem játszott a sorozatban, jó barátok maradtak a mentorával, egészen Malden 2009-es haláláig. Azért is hagyta ott a sorozatot, hogy 1971-ben producerként részt vehessen a Száll a kakukk fészkére film elkészítésében. Nagy szívfájdalma volt, amiért nem kapta meg a főszerepet a kora miatt (Jack Nicholson lett a főszereplő), de így is Oscar-díjat nyert vele producerként.

Aztán sajnos 1980-ban súlyos síbalesetet szenvedett, amely három évre félbeszakította színészi karrierjét. Szerencsére, mikor visszatért, szinte kapásból újabb sikert könyvelhetett el. Nemcsak elkészítette, hanem szerepelt is az 1984-es, A smaragd románca  című romantikus kalandfilmben. Egy évvel később, ugyanezt megismételte A Nílus gyöngye esetén.

Ezután jöttek csak a híressé vált erotikus filmjei. 1987-ben szerepelt a Végzetes vonzerő című thrillerben Glenn Close-zal. Ugyanebben az évben Gordon Gekko iparmágnást alakította a Tőzsdecápákban, amiért megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. Később, 2010-ben megismételte Gekko szerepét a Tőzsdecápák: A pénz nem alszikban.

Ezek után már egyre nagyobb népszerűségnek örvendett és olyan filmekben láthattuk, mint A rózsák háborúja Kathleen Turner és Danny DeVito oldalán, valamint a Fekete esőben Andy Garcíával.

De amivel igazán berobbant valószínűleg a köztudatba,

az az 1992-es Elemi ösztön Sharon Stone-nal.

A film kasszasiker volt, habár heves vitákat váltott ki a biszexualitás és a leszbikusság ábrázolása miatt. Közben a színészóriás nagyjából ebben az időszakban járta meg az elvonót, mivel súlyos alkoholproblémákkal küzdött.

A következő nagy dobására két évvel később került sor, mikor Demi Moore-ral együtt szerepelt a Zaklatás című sikerfilmben, amely a szexuális zaklatás témájára épült. Ezután többi filmje is sikeresnek bizonyult, mint amilyen az Összeomlás, a Szerelem a Fehér Házban, a Játsz/ma, és a Tökéletes gyilkosság. Nem is csoda, hogy 1998-ban megkapta a Crystal Globe-díjat, amit azoknak adnak, akik kiemelkedő művészetükkel hozzájárultak a világ filmművészetéhez.

2000-ben újfent láthattuk a szívtiprót a Traffic című filmben, a leendő feleségével, Catherine Zeta-Jonesszal. Az utóbbi években pedig rendre feltűnt a Marvel világában is. Először a 2015-ös A Hangyában, Dr. Hank Pymként. Az entomológus és fizikus az „első” Hangya. Ezt követően még kétszer bújt a doktor bőrébe, és ha minden igaz, jövőre, 2023-ban jön A Hangya 3, mikor ismét viszontláthatjuk. 

Egész életében keményen űzte a filmipart, még akkor is, amikor rákkal küzdött.

2010-ben torokrákot diagnosztizáltak nála (később kiderült, hogy nyelvrák volt), és kemoterápián valamint sugárkezelésen esett át. Szerencsére egy évvel később azt nyilatkozta: a daganat eltűnt, bár a betegség és az agresszív kezelés hatására nagyjából 15 kilót lefogyott. 2016-ban jelentette be az örömhírt: sikerült legyőznie a rákot.

Hála az égnek, korunk egyik legkiemelkedőbb színésze most is közöttünk van.

Douglas őstehetségnek számít. Képes volt olyan gyenge, gátlástalan, erkölcsileg gyakran megkérdőjelezhető, kapzsi férfiak szerepét játszani, akik a film végére látványos és hiteles jellemfejlődésen mentek keresztül.

De gyakran előfordult az is, hogy olyan férfit testesített meg, aki a nők „áldozata” volt. Szóval sikerült tökéletesen megformáznia a domináns és az áldozati szerepeket is. Sikeres producerként és színészként is elismertté vált, és mindehhez hozzájöjjön, hogy a világ egyik leggyönyörűbb és különlegesebb színésznője lett a felesége.

Még az 1971-es Lepergetett élet forgatása után melegedett össze Brenda Vaccaro színésznővel, akivel hat évig tartott a románcuk. Utána 1977 feleségül vette Diandra Lukert, egy osztrák diplomata lányát. Ekkor Douglas 32, Luker pedig 19 éves volt. Egy fiuk volt született 1978-ban, Cameron. 

Hosszú évekkel később, 1995-ben Diandra válókeresetet nyújtott be és elváltak. Persze nem maradt sokáig pártában a sármos filmcsillag, mert 1999-ben megismerkedett Catherine Zeta-Jonesszal, akivel 2000 novemberében össze is házasodtak.

Azonkívül, hogy Hollywood álompárja lettek, az a legérdekesebb még bennük:

mindketten szeptember 25-én születtek, bár 25 év korkülönbséggel.

Zeta-Jones egyszer elmesélt egy romantikus történetet arról, amikor franciaországi Deauville-ben találkoztak. Douglas azt mondta neki, „Szeretnék a gyerekeid apja lenni.” Az is lett! Két gyermekük született, a fiuk, Dylan Michael és Carys Zeta, a lányuk. De még nekik is volt egy kis hullámvölgyük 2013-ban.

Egy ideig külön éltek, hogy dolgozzanak a házasságukon, aztán még az évben ki is békültek, ami persze minden rajongót megnyugtatott.

Remélhetőleg még sok boldog év vár rájuk, és sikerül Douglasnak megajándékoznia minket

néhány szuper filmmel!

 

 

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?