You are currently viewing Írónak készült, de híres színész lett belőle – Ethan Hawke, Hollywood legkarakteresebb színésze

Írónak készült, de híres színész lett belőle – Ethan Hawke, Hollywood legkarakteresebb színésze

Holt költők társasága, Mielőtt-franchise, A hét mesterlövész, Fekete telefon – csakhogy néhány emlékezetes Ethan Hawke alakítást említsünk, aki nemcsak Hollywood egyik legkarakteresebb, legtermékenyebb színésze, hanem a legszexibb is a hölgyek szemében.

Ethan Green Hawke 1970. november 6-án született a texasi Austinban, Leslie Green jótékonysági dolgozó és James Hawke biztosítási ügynök gyermekeként. A szülők a középiskolában ismerkedtek meg, így Hawke anyja 18 éves volt, mikor megszületett.

Majd 1974-ben, amikor a kis Ethan négy éves volt, elváltak. A válás után édesanyja nevelte, de mikor újraházasodott, a család a New Jersey állambeli Townshipbe költözött.

A középiskolában Hawke író akart lenni, de felkeltette érdeklődését a színészet. A középiskola elvégzése után színészetet tanult a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen. Két évre beiratkozott a New York-i Egyetem angol nyelvű programjába, de abbahagyta, hogy színészi szerepeket vállalhasson.

Igazából már 14 évesen járt castingon, és meg is kapta első filmszerepét Űrrandevúban (1985), amelyben River Phoenix oldalán játszott iskolásfiút. A film nem volt sikeres, és el is vette a kedvét a színészettől. De szerencsére nem adta fel, és áttörést hozott az 1989-es Holt költők társasága, amelyben Robin Williams karizmatikus angoltanárt alakított, és a film világhíres lett.

 

„Nem akartam színész lenni, és visszamentem a főiskolára. De aztán a film sikere olyan hatalmas volt, hogy ajánlatokat kaptam, hogy szerepeljek ilyen-olyan érdekes filmekben és helyeken, és hülyeségnek tűnt bármi mást választani.” – nyilatkozta egyszer a Guardiannek.

A következő filmjében, az 1991-es Fehér Agyarban már főszereplőként láthattuk. Jack Conroy-ként, egy yukoni aranyvadászt alakított, aki összebarátkozik egy farkaskutyával. Ez ugyancsak meghatározónak bizonyult az életében, ugyanis később híresebbnél híresebb színészekkel játszott együtt, ám az ő kedvenc színésztársa a Jed nevű félvér farkas maradt. A Fehér Agyar után pedig kipróbálta magát a sci-fiben is, az 1997-ben bemutatott, Gattaca-ban, ami egy  disztópikus jövőt mutat be. Közben pedig bebizonyította, hogy nagyon is rendelkezik írói vénával és, kiadták első regényét 1996-ban a The Hottest State-et.

Néhány film után a 2000-es évek elején rendezőként debütált a Chelsea Walls című független drámával, amely öt küzdő művészről szól, akik a híres New York-i Chelsea Hotelben élnek. Ezenkívül videoklip-rendezőként is jeleskedett, és készített egy klipet Lisa Loeb Stay című dalához. 2002-ben kiadták a második könyvét, a Hamvazószerdát, ami felkerült a New York Times Bestseller listájára.

2004-ben visszatért a filmezéshez, és két főszerepet is kapott: az Életeken át krimiben, és a Mielőtt felkel a Nap romantikus produkcióban, amivel sikeresen magába bolondított minden nőt. Julie Delpy-vel valóságos álompárt alakítottak, akivel a forgatókönyvírás munkálataiba is belefolytak. Ezután jött A 13-as rendőrőrs akciófilm, meg a háborús dráma, a Fegyvernepper, amelyben egy Interpol-ügynököt alakít, aki egy Nicolas Cage által alakított fegyverkereskedőt üldöz.

Visszatérve a krimik világához, kritikai elismerést hozott neki a Mielőtt az ördög rádtalál, akárcsak a New York, I Love You szerelmi dráma. De a korábbi romantikus film is folytatást kapott, és a nők álompasija visszatért a Mielőtt lemegy a Napban. Rövidesen jött egy éles váltás, és a horror műfajba csöppenve egy vámpír hematológus szerepét öltötte magára a Daybreakers – A vámpírok korában. A Brooklyn mélyén után következett a nagysikerű horror, a Sinister,de ami újabb kiugró sikert hozott neki, az a Mielőtt éjfélt üt az óra.

A film megkoronázta karrierjét, és tagadhatatlanul a nők bálványa lett. Felkerült a romantikus filmek kedvelőinek TOP 10-es listájára.

Hasonló nagy népszerűségnek örvendett a 2014-es Sráckor, amely egy amerikai fiú életét követi nyomon és Hawke a főszereplő apját játssza. Az évek folyamán többször is megvillantotta tehetségét – volt is bőven lehetősége Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színészeként -, ilyen az Időhurok, Arctalan ellenség, és a Cymbeline. A 2015-ös pszichológiai thriller, valamint rejtélyes horror, a Hátrálás megint sokakat lenyűgözött, hiszen együtt szerepel benne Emma Watsonnal.

Szóval láthattuk már a filmsztárt szinte minden létező műfajban, mert hihetetlenül sokoldalú tehetség.

És senki ne higgye azt, hogy westernben még nem szerepelt. Az erőszak völgyében magányos átutazóként bosszút áll John Travoltán. Ám ebben a műfajban, amivel igazán felejthetetlen alakítást nyújtott,  A hét mesterlövészben. De megnyugodhatunk, mivel még életrajzi filmben is szerepelt, a 2020-as Teslában ő alakítja a címszereplőt, Nikola Teslát, a feltalálót és a mérnököt.

Akárhonnan nézzük, a gonosz szerepek fantasztikusan állnak neki, mint amit idén, Disney+-os a Holdlovagban láthattunk tőle, vagy a Fekete telefonban, ahol egy olyan ijesztő karakter bőrébe bújt, hogy rémálmokat okozott: de minden pillanatát megérte. Legutóbb, a szintén 2022-es Északiban láthattuk Aurvandill királyként.

Nem tudni, mi a titka, talán lemondott az alvásról, de még arra is maradt ideje, hogy összehozza a harmadik könyvét, A Bright Ray of Darkness-t. Viszont van még egy terület, ahol remekel, és ez nem más, mint a színház.

Egyszer úgy jellemezte a színházat, mint „első szerelmét”, ahol „szabadon lehet kreatívabbnak lenni”.

1992-ben debütált a Broadway-en Anton Csehov A sirályban, és hosszabb-rövidebb kimaradásokkal, de mindig feltűnik a színpadon is.

Hosszúnak érezted a karrierjét?

Nem csoda, hiszen iszonyatosan termékeny színész. Ellenben a magánélete más hírességekkel ellentétben néhány sorban összefoglalható: 1998-ban Hawke elvette Uma Thurmant, akit a Gattaca forgatásán ismert meg. Két gyermekük született, Maya és Levon Roan Thurman-Hawk. A pár 2005-ban Hawke félrelépése miatt elvált.

Három évvel később a filmcsillag feleségül vette Ryan Shawhughes-t, aki rövid ideig dadaként dolgozott náluk (egyetemista éveiben). Két lányuk született, Clementine Jane és Indiana. Ryannel való kapcsolatáról egyszer azt mesélte a Guardiannek, hogy meglepetésként érte a szerelmük, és nagyon boldogok együtt, a mai napig.

Reméljük, így is marad, és közben újabb és újabb szuperfilmekkel kényeztet el bennünket.

 

Wadolowski-Balogh Orsolya

(képek: Pinterest)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?