You are currently viewing Házi mini islerek édesszájúaknak, ehető virágokkal

Házi mini islerek édesszájúaknak, ehető virágokkal

Édesség és vendégváró falat is lehet a mini isler, bár ahhoz elég macerás, ha őszinték akarunk lenni. 

Akkor szoktam csak ezt a receptet készíteni, ha van időm és nem kell kapkodni. A hozzávalókat kb 10-12 főre valónak írom, bár annyira finom, hogy egy négytagú család is megeszi egy ültő helyében.

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

20 dkg vaj

12 dkg porcukor

1 db tojássárgája

1 g vanília (őrlemény)

4 dkg dió

1 kávéskanál szódabikarbóna (csapott)

20 dkg feketeribizli lekvár

3 csapott ek cukrozatlan kakaópor

3 dkg porcukor

10 dkg vaj

Elkészítése:

Ez az a tésztarecept, ahol nem olvasztott vajjal kell dolgozni. A lisztet, a kis kockákra vágott hideg vajat, porcukrot szétmorzsáljuk, morzsalékosan összekeverjük egy nagyobb tálban. Ilyenkor nem is fakanállal dolgozom, hanem leveszem a karikagyűrűm (kivételesen) és az ujjaimmal morzsalékosra gyúrom.

Ekkor teszem hozzá a vanília őrleményt is, ha valaki szereti a diót, akkor a diót is. Ha nem vagy diós, akkor mandulát is tehetsz hozzá. Ugyanígy a szódabikarbónát és a legvégén a tojássárgáját. Azért csak a végén a tojássárgát, mert addig szépen morzsalékosan összekeverem, hogy minden alkotóelem teljesen jól el tudjon keveredni. Ez az egy nagy trükkje van, mert ha nem egyenletes, akkor később más lesz az állag is.

Amikor már a tojássárgája is benne van, na akkor jön már a gyúrás! Alaposan összegyúrom és kivételesen nem hagyom a tésztát pihenni. Ha a nagy gombóc tészta kész, akkor kis diónyi méretű gombócokra veszem és kézzel, sütőpapíron szétlapítom. Ezután sodrófával 3-4 mm vastagra nyújtom és 5-7 cm-es átmérőjű szaggatóval karikákra szaggatom. A felesleg tészta megy a nagy gombócba, újragyúrom és újranyújtom.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a kis korongokat és pár perc alatt készre sütöm.

A 10-15 perces sütés alatt pont jól sülnek át, nem kell aggódni. Légkeverésesben elég a 10 perc is, máskülönben inkább a 15 perc felé kezdjük el csak kiszedni a sütőből. Aranybarnának kell lennie.

Várjunk a kész tésztakorongokkal, míg ki nem hűlnek és azután töltsük csak meg a savanykás-édes lekvárral. Ha a sütőlap felőli oldalukkal ragasztjuk őket össze, jobban fognak tapadni.

Ha minden korongot megtöltöttünk, összeragasztottunk egymással, akkor jöhet a hűtés és pihentetés. A kész islereket tegyük hűtőbe úgy 15-20 percre és addig készítsük el a csokoládékrémet.

A 10 grammnyi vajat, a csokit (kakaóport és porcukrot) kikeverjük gőz fölött és lassan összeolvasztjuk. Majd levéve a tűzről a meghűlt islerkorongokat belemártjuk hústűvel és rácson dermedni hagyjuk a kés mázas islereket. Ha nincs rácsunk, az sem gond, szilikonos felületre vagy sütőpapírra tegyük a még olvadt mázas süteményeket.

Ha dekorálni akarjuk, akkor liofilizált eperrel vagy szárított rózsaszirmokkal is megszórhatjuk.

Jó étvágyat kívánok!

V. Topor Erika
Gourmet & Delicious Manufaktúra

(A kép a szerző tulajdonát képezi, felhasználása engedélyköteles.)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?