You are currently viewing A szépségápolás sötét oldala – a fenntarthatatlan szépségipar

A szépségápolás sötét oldala – a fenntarthatatlan szépségipar

Tudod, hogy ma már többszázféle kemikáliával érintkezett a bőröd? Biztos vagy benne, hogy mind biztonságos a szervezetednek vagy a környezetnek?

A ruhatáron kívül, ami minden nap fontos rész egy nő életének az a szépségápolás. Fontos, hogy tisztának és ápoltnak érezzük magunkat, de figyelembe kell vennünk azt is, hogy ne ártsunk a szerekkel a bőrünknek és a környezetünk is szép és egészséges maradjon.

A cikksorozatom második részében ezt a témát járom körül fenntarthatósági szempontból.

(Az első részt a fenntartható ruhatárról itt találod)

1. Marketingcsapdák a pénztárcád (és a környezet) ellen

A legegyszerűbb szabály: csak annyit használj, amennyi szükséges. Tudtad, hogy a samponokon a „mosd meg a hajad másodszor is” csupán egy marketinges trükkje volt, hogy kétszer annyi terméket tudjanak eladni? A legtöbb esetben egyszeri samponozás pontosan elég ahhoz, hogy tiszta legyen a hajad.

A fogkrémek tubusán is egyre nagyobb a lyuk, hogy több krémet kenj a fogkefédre. Ez is csak marketingfogás. Jól mutat a reklámban, hogy végighúzod a krémet a fogkefén, de a fogkrémből egy bors méretű anyag teljesen elegendő a megfelelő tisztításhoz.

Ne dőlj be a marketingeseknek, kísérletezd ki, hogy ténylegesen mennyi kence szükséges a tisztasághoz. Hidd el, sokkal kevesebb, mint gondolod! És még a pénztárcád is jól jár vele!

2. Te szívesen fürdesz benzinben?

Nagyon sok tusfürdő, testápoló, krém tele van kőolajszármazékkal, szintetikus anyagokkal, szulfátokkal, tartósítószerekkel, parabénekkel – egy csomó olyan dologgal, amivel nem kellene, hogy találkozzon a bőröd. Károsak a bőrödre és a környezetre nézve is.

Sok terméken láthatod, hogy 90%-ban természetes összetevőket tartalmaz – sokszor viszont az a 10% full káros. Ne dőlj be a zöldremosásnak!

Nagyon sok natúrkozmetikai márkát találsz az üzletekben, amelyek sokkal kíméletesebbek a bőrödhöz és a Földhöz is. A nagy drogériáknak (pl. DM, Rossmann, Müller) saját natúrkozmetikai márkái vannak, amelyek nagyon jó áron kínálnak megfelelő termékeket.

Keresd a természetes anyagokat és a környezetbarát védjegyeket (pl. NaTrue, Cosmos, Demeter, Ecocert, BDIH).

3. Konyhából a fürdőszobába – kívülről-belülről tápláló ételek

Rengeteg konyhai alapanyagot használhatsz a szépítkezés során is. Pakolást készíthetsz uborkából, joghurtból, mézből; bőrradírt zabból, sóból, kávéból; hajpakolást tojásból. Olvass utána, hogy mennyi minden hasznos konyhai alapanyaggal táplálhatod a bőröd kívülről is.

Amit meg is ehetsz, az biztos nem fog ártani a bőrödnek. Ennél természetesebb szépségápolás nem létezik. Plusz még olcsóbbak is, mint a legtöbb csilivili kozmetikai márka.

4. Műanyagok a termékekben és termékek műanyagban

Rengeteget olvashatsz arról, hogy a tengereink tele vannak műanyag szeméttel, illetve már az emberi vérből és a sarki jégtakaróból is kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét. Tegyél ezek ellen! Ne vásárolj olyan terméket, amely mikroműanyagot tartalmaz (ezt már sok tubuson feltüntetik), és amiből lehet, vásárolj csomagolásmentes, szilárd alternatívát.

Remek natúr szappanok és samponok kaphatók már az üzletekben vagy a kézműves vásárokon. Általában tovább is tartanak, mint a folyékony társaik és a környezettel is jót teszel velük.

Személyes példám, amire még nem találtam megfelelő műanyagmentes alternatívát az a fogkrém. Próbáltam már különféle porokat, de számomra egyik sem vált, így maradok egyelőre a tubusosnál – figyelembe véve az első pontban leírtakat.

5. A hulladék az igazi luxus – kerüld el a pazarlást

Ha túl sok terméket halmozol fel, mindig lesz olyan, amit már nem tudsz elhasználni a lejárati idején belül. Ne vásárolj össze mindent, amit látsz a reklámokban, nézd meg, hogy mire van ténylegesen szükséged, mi felel meg a bőrtípusodnak és az életmódodnak. Csak azt vedd meg, ami igazán kell és használni is fogod.

Ha tudod, hogy nem vagy képes hetente arcpakolásokat és hasonló összetett tisztítási, ápolási rutinokat végigcsinálni, ne vásárolj össze minden kencét, inkább időnként kényeztesd magad kozmetikusnál. Így nem gyűjtögeted a termékeket, amiket utána alig használtan ki kell dobni. Amit nem használsz el, az jelenti a legnagyobb pazarlást.

A megmaradt kozmetikai szerek összegyűjtésére egy új kezdeményezés alakult, a Beautycle cég vállalja, hogy megfelelő módon gyűjti, ártalmatlanítja és újrahasznosítja a hulladékokat. Az oldalukon megtaláljátok a gyűjtőpontokat.  

A fenntartható és költséghatékony szépségápolás nem csak az önmagadról való gondoskodást szolgálja, hanem pozitív hatással van a környezetre és a pénztárcádra is.

Próbáld ki ezeket a praktikákat, és fedezd fel, hogy a tudatos döntésekkel hogyan érheted el a kívánt szépséget, miközben csökkented az ökológiai lábnyomodat és a kiadásaidat. Az egészséges és fenntartható szépségápolás ajándék magadnak és a környezetnek egyaránt.

Ragyogj fenntartható módon!

Pék Anikó – Fenntarthatósági tanácsadó
www.creartconsulting.com

(kép: Pixabay)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?