You are currently viewing Melyik falat dekoráljuk a gyerekszobában?

Melyik falat dekoráljuk a gyerekszobában?

Egyszerű kérdésnek tűnik, azonban amikor ott állunk a gyerekszobában, mégsem feltétlen egyértelmű, hogyan is álljunk neki a dekoráció megtervezésének. Lássunk néhány szempontot!

Egy fal kiemelése

Dekoráció tekintetében a gyerekszoba egyik falát érdemes kihangsúlyoznunk: ez vezeti a tekintetet és biztosan nem lesz “túl sok”. Festhetjük másféle színű vagy kiemelhetjük dekorációval is. Ez utóbbi lehet falmatrica, tapéta, falfestés, faliképek, polcok és ezek mindenféle kombinációja.

Jó, de melyik legyen ez a fal?

Általános szabályként érdemes szem előtt tartanunk, hogy a fény szempontjából a legideálisabb, ha az ablakkal szembeni falat választjuk és -amennyiben lehet-, akkor ne az ajtó síkjában levőt (ez utóbbi kevésbé szempont egy nagyobb falfelületnél, ahol az ajtó messzebb esik).

A gyerekszoba funkcióit figyelembe véve az alábbi falszakaszok jöhetnek szóba:

  • Ágy feletti falszakasz: Szülőként tudjuk, milyen nehéz egy kisgyerek elaltatása, ezért annyira fontos, hogy mi veszi körül ilyenkor. A kiságy melletti falfelületekre olyan dekorációt válasszunk, ami nyugtat mind színében, mind témájában.
  • Pelenkázó feletti falszakasz: Eljön az az idő a kisbaba életében, amikor úgy érezzük, egyszerűen képtelenség bepelenkázni! Ilyenkor nagyon jól jön a pelenkázó melletti falra helyezett dekoráció, amit peluscsere közben nézegethet. Itt érdemes szem előtt tartani, hogy a pelenkázó egy idő után kikerül a szobából, így ha ezt a falszakaszt dekoráljuk, akkor fontos szempont, hogy könnyen átalakítható és áthelyezhető legyen.
  • Relax/pihenő/olvasó sarok: Ha a szoba mérete és adottságai megengedik, akkor érdemes egy relaxáló, pihenő, olvasgató sarkot kialakítani a gyerkőcnek. Ennek szuper kiegészítője egy stílusban és témában a párnákhoz, fotelhez/sátorhoz/matrachoz passzoló dekoráció, ami olvasásra hangol.
  • Játszósarok: Itt lehet igazán mozgalmas és színes a dekoráció! Ha pedig valami tematikát szeretnénk kiemelni, akkor behozhatunk ezzel kapcsolatos kiegészítőket: pl kiskonyha mellé zöldségeket-növényeket ábrázoló faliképet.
  • Alkotósarok/íróasztal: Életkortól és helytől  függően elérkezik az idő, amikor új bútorokra lesz szükség. Az alkotósarokba inkább semleges dekorációt javaslunk, ami hagyja szárnyalni a gyerkőc fantáziáját (pl. pötty vagy lufi falmatrica), míg a tanulósarokba olyat, ami segít a tanulásra hangolódni (abc-s, számos faliképek, világtérkép, stb).

Korábbi cikkeinkben beszéltünk a dekoráció megtervezéséről, a színekről, most már a falat is kiválasztottuk. A következő írásunkban pedig ötletekkel készülünk az ideális dekor kiválasztásához. 

Kik vagyunk mi?

Dóri és Orsi a MÖKKI designtól, ahol csodaszép környezetbarát gyerekszobai faldekorációt (falmatricákat és faliképeket) tervezünk és gyártunk. 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?