You are currently viewing Műanyagmentes szépségápolás az új sláger

Műanyagmentes szépségápolás az új sláger

A műanyagmentes szépségápolás témája az egyik legkönnyebben megléphető környezetvédelmi változás, amit kezdő zerowasterek is egykönnyen magukévá tehetnek.

Hiszen ezen a fronton már a műanyagflakonos, tubusos termékek helyett számtalan innovatív ötlet valósult meg, így kapható a piacon egyszerű papírba csomagolt szilárd fogkrém, fogmosó tabletta, szilárd sampon és samponszappan, bambusz- vagy fafogkefe, természetes anyagokból készült kefék, fésűk, testradírok, vagy üvegtégelyes természetes fogpaszták és fogselymek. Nem kell fejcsóválva továbblapozni, valóban működő dolgokról van szó.

A műanyagok, és legfőképpen a temérdek műanyag csomagolás okozza az egyik legnagyobb problémát a természeti környezetben. Lásd csak szörnyű képek a nagyvilágból, az óceánok, tengerek műanyag-szennyezettsége, mikroműanyagok mindenhol.

Így logikus lépés a gondolkodó embertől, hogy ahol csak tudja csökkenti a hulladékát, legfőképpen ennek a sohaelnembomló és hulladékkezelés szempontjából nagyon problémás anyagnak a használatát.

Azzal, hogy nem vásároljuk meg a műanyag csomagolásos termékeket, illetve a műanyamentes verziókat választjuk helyettük, arra ösztönözzük a gyártókat, hogy álljanak át ők is egyéb csomagolási formákra, vagy egyenesen csomagolás nélkül árulják termékeiket. Ajánlott mantrázni magunkban a következő kifejezést: „a pénzem szavazat…a pénzem szavazat”, amikor tanácstalanul állunk a termékek előtt azon morfondírozva, hogy melyiket vegyük meg.

Ráadásul, ha a zero waste elveket magunkévá szeretnénk tenni, akkor nem csupán a fürdőszobában használt kozmetikai szereket cseréljük műanyagmentes natúr- vagy biokozmetikumokra, hanem lényegesen csökkentjük is azok számát.

Ez a manapság nagyon hasznos trendnek (és fenntarthatónak) számító slow cosmetics, slow szépségápolás filozófiája is.

A kevesebb néha több.

Így fordulhat elő, hogy végül nem veszünk meg minden testtájunkra külön-külön tisztító, ápoló, regeneráló, masszírozó és ki tudja még milyen funkciókkal ellátott csodaszereket, és nem botlunk fel a saját fürdőszobánkban a „gyönyörű” színes-szagos műanyagflakon-hegyekben.

A zero waste fürdőszoba éppen a minimalizmusra törekvés miatt (fogyasztás csökkentése) letisztult, természetes harmóniát sugárzó, egyszerűen szép. Éppen ezért is lett ilyen felkapott ez a téma, hiszen ki ne akarna szép fürdőszobai képet, egészségre nem káros anyagokat használni, ráadásul mindezt a környezettudatos elvekkel összhangban, lebomló, természetes csomagolásban, vagy éppen csomagolás nélkül megkapni.

A felvetődő kérdés jogos, oké mindez szép és jó, de mégis hogyan, honnan?

A ráérősebbek majdnem mindent megkutyulhatnak otthon is maguknak, használva a néhány összetevős, zero waste csoportokban már kézről kézre járó receptúrákat, de lehet szemezgetni Bea Johnson: Zero Waste Otthon című könyvéből, vagy a magyar viszonyokra íródott Dobd ki a szemetest! című remekműből is. A kevésbé ráérősek pedig megtalálják a műanyagmentes szépségápoláshoz elengedhetetlen termékeket a piacon, a gombamód szaporodó csomagolásmentes boltokban, a zero waste webshopokban, vagy a helyi termelőknél, kézműveseknél.

Ha tetszik amit látsz és szeretnél jó fej, környezetére odafigyelő ember lenni,

kezdj bele a hulladékcsökkentésbe és fogd vissza a fogyasztásod,

a fürdőszobában is.

Nastasia
zerowaster, julka.hu

(a képek a szerző tulajdonát képezik)

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?