You are currently viewing Szabad-e a gyermeket elhalmozni karácsonyi ajándékokkal?

Szabad-e a gyermeket elhalmozni karácsonyi ajándékokkal?

Mindig megosztó az a téma, hogy mennyi ajándékot kapjon a gyermek?

Hiszen a legtöbben az ünnepekkor akarják elhalmozni mindennel. De hol van az egészséges határ? Mikor teszünk jót a gyermekkel?

Ha ész nélkül mindent megveszünk neki? Ha nem kötjük semmihez az ajándékozást? Ha bármit megtehet, akkor is kap ajándékot? Amit csak kiejt a száján, azt rögtön megkapja?

És sajnos sokan inkább ajándékot vesznek, mintsem hogy foglalkozzanak a gyerekkel. Mert amíg játszik, lefoglalja magát a szuper extra kütyükkel, addig sem kell vele játszani, beszélgetni, időt tölteni. Az egy légtérben töltött idő NEM EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐ!!! És főleg nem minőségi…

A shoppingolás, plázázás sem minőségi idő a gyerekkel, ráadásul ilyenkor valóban kell a gyereknek is venni valamit, hiszen ha már magával viszi a „kedves” szülő, akkor ne gondolja azt, hogy a gyerek csak asszisztálni fog neki. Sajnos a legtöbben ezt jó mókának, szülő-gyerek programnak definiálják. De ha jobban belegondolunk, mit lát és érzékel ebből a gyermek?! Azt, hogy nem kell együtt, szépen megterített asztal mellett étkeznie a családnak, hanem majd vásárlás közben bekapunk valamit a mekiben, és persze, hogy kapott ő is néhány vagy sok (amúgy többségében fölösleges) dolgot.

De mit mond erről a szakember?

A sok karácsonyi ajándék a gyermekben kielégíthetetlen mohóságot okozhat, amely akár felnőttkorban is megmaradhat – mondja Földi Rita pszichológus.

A szakértő azt mondta: ez azt jelenti, hogy a gyereknek tartósan semmi nem tud örömet okozni, csak pillanatnyilag, ezért állandóan elégedetlen, felnőttként pedig birtoklási vágy jellemzi majd.

A birtoklási vágy már gyermekkorban is megjelenik, amikor a gyermek azért szeretne valamit megkapni, hogy az iskolában a társainak eldicsekedhessen vele – tette hozzá.

Kiemelte, hogy

a drága ajándékokkal sokan az együtt töltött idő hiányát próbálják pótolni,

pedig azt nem lehet.

Érdemes olyan ajándékot venni, amellyel közösen lehet a játszani, és ami ezáltal tartós örömet okoz – javasolta a pszichológus. (forrás: MTI)

Azért gondolkodjon el mindenki: a gyermek a bőség zavarában hirtelen nem is fogja tudni, mivel játsszon. Össze lesz zavarodva, kapkod ide-oda és persze minden rokon azt szeretné, hogy az ő ajándékát bontsa ki, próbálja ki a gyerek…

A kevesebb az sokszor több-elve itt is érvényesüljön!  Akár fogjon össze a  család és lepje meg a gyereket közösen valamivel!

Nem beszélve arról, hogy ne itt fitogtassák a felnőttek, hogy „én ezt is megtehetem”. Mert az embert még mindig nem ebben mérik…

Áldott, békés, szeretetteljes ünnepeket kívánunk!

(kezdőkép: Pixabay)

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?