You are currently viewing Kiderült, miért szeretjük annyira a húslevest, a töltött káposztát és a rántott húst

Kiderült, miért szeretjük annyira a húslevest, a töltött káposztát és a rántott húst

Miért tör ránk időnként a sóvárgás a nagymama húslevese, a karácsonyi töltött káposzta vagy a tejbegríz után? Pszichológusok évtizedek óta „comfort foodnak” nevezik azokat a hagyományos, házias ételeket, amelyek az otthon melegét, a biztonság és az összetartozás érzését idézik fel bennünk.

Ehhez még csak bele sem kell kóstolnunk azokba a fogásokba, amelyek gyermekkorunkban gyakran kerültek az asztalra – elég megérezni az illatukat.

Az amerikaiak többségének a mac and cheese és a húsgombócos spagetti, az oroszoknak a pirog és a pelmenyi, a görögöknek a muszaka, a briteknek a pásztorpite. Ezek a világ legismertebb „comfort foodjai”. A kifejezés itthon még kevéssé ismert, pedig az Egyesült Államokban már több évtizede használják. 1966-ban egy floridai lap újságírója azt írta: amikor a felnőtt emberek érzelmi stresszt élnek át, szívesen fogyasztanak olyan ételeket, amelyek a gyermekkorukat idézik fel, ezeket a fogásokat akár comfort foodnak is lehetne nevezni. Néhány évvel később a világhírű színésznő, énekesnő, Liza Minnelli használta újra ezt a kifejezést, amikor kedvenc ételeiről és édesanyja főzés iránti szeretetéről mesélt egy interjúban.

A comfort food jellemzően laktató, házias fogás, amely gyermekkorunkban gyakran került az asztalra. Pszichológusok szerint ezek az ételek pozitív emlékeket, az otthon, a biztonság, az összetartozás és a melegség érzését idézik fel bennünk. A comfort food hatását tovább erősíti, hogy Európában és Észak-Amerikában jellemzően szénhidrátban gazdag ételekről van szó. Ezek hatására a szervezetben átmenetileg megnő a boldogsághormonként is emlegetett szerotonin szintje.

Az utóbbi években egyébként is a hagyományos, autentikus ételek reneszánszát éljük. Ezt nem csak az éttermek étlapjain lehet tetten érni. Számos sztárséf tette újra népszerűvé azokat a fogásokat, amelyeket szüleiktől vagy nagyszüleiktől tanultak. És persze otthon is egyre többen próbálkoznak hagyományos receptekkel, ezen a koronavírus-járvány és a „maradj otthon” időszak csak tovább erősített.

Comfort food: mi a magyarok kedvence?

Van, akinek a nagymama töltött káposztája, másnak a kakaós-cukros tejbegríz, a tyúkhúsleves vagy éppen a rántott hús idézi fel a gyermekkort. Egy 2021-es szavazás eredménye alapján a legnépszerűbb magyar ételek szinte mind a comfort food körébe tartoznak. A legtöbben a húslevest tartják legnagyobb kedvencüknek, de a top tízbe bekerült a bableves, a lecsó, a csirkepaprikás, a töltött káposzta, a rántott hús és a gulyásleves is.

Ma már persze tudatosabban étkezünk, ezért egyre többen próbálják úgy megidézni gyermekkoruk ízeit, hogy egészségesebb hozzávalókat használnak. Például növényi olajokra cserélik az állati zsiradékot, teljes kiőrlésű lisztre a fehérlisztet, és csökkentik a só mennyiségét is. Rengeteg újraértelmezett recept közül válogathatnak azok is, akik vegetáriánusok, vegán, tej- vagy gluténmentes étrendet követnek.

Az elmúlt években a konyhai technológia is sokat fejlődött. Számos újítás könnyíti meg az otthoni főzést. Már közel sem tűnik olyan bonyolultnak és hosszadalmasnak a hagyományos töltött káposzta, a rántott hús, a kocsonya vagy a tyúkhúsleves elkészítése. Az intelligens háztartási gépek megjelenése a kevésbé gyakorlott szakácsok kedvét is meghozta a főzéshez. A népszerű receptoldalak, a közösségi oldalak és a különböző appok ráadásul bőséges inspirációval szolgálnak a régi-új receptek és a különböző főzési technikák felfedezéséhez.

A hagyományokhoz, tradicionális vonalhoz való visszatérés a konyhai termékekben is felfedezhető. Ilyen például az öntöttvas lábas, amelyet nagymamáink használtak, most pedig újra nagyon felkapott edény lett, egy modernebb köntösben. Mi magunk is egy régi erdélyi csempekályhán megjelenő motívumból inspirálódva alakítottuk ki legújabb kerámiakollekciónknak, mert fontos számunkra, hogy továbbvigyük és őrizzük a hagyományokat – mondja Gündisch Ágnes, a NobilaCasa lakberendezési üzletlánc ügyvezető igazgatója.

Ha hagyományos receptötleteket és főzéshez szükséges kiegészítőket keresel,

akkor böngészd a Nobilacasa weboldalán található tartalmakat!

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?