Divat és szépség rovatunk szakértői bemutatkoznak 2.- A szín- és stílustanácsadás specialistája

Márciustól induló új  rovatunkban különböző szakértők fogják megosztani hétről hétre a Carrie olvasóival azokat az ötleteket, praktikákat, fortélyokat, melyekkel inspirálódhatunk a divat és szépség minden területén.

Puhala Emese szín- és stílustanácsadó, személyi stylist, emellett pedig elsősorban egy gyönyörű 3,5 éves kislány, Molly anyukája. Őt faggattuk pár érdekes kérdésről a munkája kapcsán.

-Hogyan kerültél erre a pályára?

-Sok mindennel foglalkoztam már az évek során, de az öltözködés mindig is része volt az életemnek, és folyamatosan jöttek hozzám a barátnők, ismerősök tanácsért, de magával a stílustanácsadással, mint olyannal pár éve foglalkozom komolyabban. Külföldön végeztem mind a pszichológiai, mind a stílustanácsadással kapcsolatos képzéseimet is, és munkám során előszeretettel használom is mindkét területet. Azt vallom, hogy a külsőt csakis a belsőnk rendbetétele után lehet elkezdeni.

-Mi a különbség egy szín-és stílustanácsadó és egy stylist között?

-A két szakma közötti különbséget mindig is igyekszem kiemelni, és tudatosítani az emberekben, úgyhogy külön köszönöm ezt a kérdést!

A stylist célja nem a hosszú távú átalakítás, hanem ezt csakis kizárólag a projekt erejéig teszi meg. Nem veszi figyelembe az egyéni adottságokat, hanem a divat különböző elemeit igyekszik kreatívan megeleveníteni a modellen, úgy, hogy azzal inkább meghökkentsen. Ezzel szemben egy stílustanácsadó igyekszik megtanítani neked személyre szabottan, hogy hogyan tudod kihozni magadból a legtöbbet. Ő hosszútávban gondolkodik, és megmutatja azokat az apró optikai trükköket, amelyekkel önmagad legjobb verziója lehetsz. Nem akarja mindenképpen rád erőltetni a divatot, de megmutatja, hogy az adott trendekből melyek azok, amiket nyugodtan integrálhatsz a saját stílusodba.

-Bárkiből ki tudod hozni a legjobbat? Vagy van, aki reménytelen eset?

Aki megkeres, és eljön hozzám, az nyilvánvalóan nincs megelégedve saját magával, és változtatni akar – ehhez pedig az én segítségemet kéri. Így kvázi az, aki már megteszi ezt az első lépést, az nem reménytelen, sőt! Akinek meg esze ágában sincs változni, és teljes magabiztossággal él az önkifejezés eszközével, annak meg egyértelműen nincs szüksége rám.

-Az online stílustanács –amivel szintén foglalkozol- lehet ugyanolyan jó, mint a személyes?

Sajnos hazánkban nincs erre még nagy kereslet, ugyanis az itthoni stílustanácsadók szinte egyöntetűen azt hangoztatják, hogy csakis kizárólag a kendőzés az, amivel meg lehet állapítani valaki színtípusát. Nos, jelentem, ez nem igaz, és én minden erőmmel azon vagyok, hogy ezt a tévhitet eloszlassam! Ez egy elavult felfogás, ugyanis vannak erre sokkal modernebb eszközök is, amelyek online is bevethetők. Azt azonban mindig kihangsúlyozom, hogy a kendőzés a legélvezetesebb és leglátványosabb módszer, ugyanis ott Te magad is láthatod, hogyan reagál az arcod a különböző árnyalatokra, és ez online valóban nem kivitelezhető.

Viszont vannak olyan esetek (akár határon túl élőkről beszélünk, akár külföldiekről, vagy olyanokról, akik messzebb élnek a fővárostól), amikor valamilyen oknál fogva nem megoldható a személyes találkozás – ezekre a helyzetekre hoztam létre az online szolgáltatásaimat. Van, amikor gyorsan és egyértelműen meg tudjuk állapítani valaki színtípusát, de előfordulnak kicsit bonyolultabb esetek is, de úgy gondolom, hogy online is lehetséges használható tippeket és tanácsokat adni azoknak, akik nehézségekbe ütköznek az öltözködésük terén. És mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sok-sok pozitív visszajelzés, amit naponta kapok az online tanácsadásaimat követően.

-Elég egyszer elmenni szakemberhez és onnantól életünk végéig tudjuk, mikor mit és hogyan viseljünk?

A színtípusunk nem változik az évek elteltével sem, de pl. a testalkatunk változhat. Vagy változik az élethelyzetünk. Először fiatal karrieristák vagyunk, aztán kismamák, évekkel később megint visszamegyünk dolgozni, aztán meg jön a jól megérdemelt nyugdíjas kor. Ennek megfelelően minden életszakaszhoz más ruhatárat kell kialakítanunk. Általában azért igyekszem évtizedekre ellátni valakit hasznos tanácsokkal, de ha valaki szükségét érzi, bármikor jöhet hozzám egy újabb tanácsadásra, vagy csupán azért, hogy felfrissítsük a korábban átbeszélt dolgokat. Szívesen alakítok ki személyre szabott, vagy egyéni igényeket kielégítő konzultációkat is.

-Szerinted a divatos és a stílusos nő (vagy férfi) ugyanaz, vagy ha nem, miben különbözik?

Mint ahogy azt már egy korábbi kérdésnél fejtegettem, nagyon nem ugyanaz! Szerintem az az ideális eset, amikor valaki figyeli a divatot, de nem követi azt vakul, hanem okosan megtalálja azokat a trendeket, amelyeket stílusosan tud alkalmazni a saját adottságainak megfelelően.

Ebben fog a Carrie olvasóinak segíteni minden héten szerdán Emese, a Styled by Meshy szín- és stílustanácsadója.

Hajrá egyéni stílus, hajrá divat, hajrá gyönyörű nők!

 

 

Tetszett? Oszd meg mással is!

Vélemény, hozzászólás?