A magyarországi pszichológia királynője – Dr. Bagdy Emőke

Kétségtelenül ő a magyar klinikai pszichológia legjelentősebb alkotó személyisége. Fantasztikus szakember és nő, akinek a nevét -és munkásságát- kevés ember nem ismeri hazánkban.

Dr. Bagdy Emőke, 1941. augusztus 18-án született Tiszafüreden. Édesapja református lelkész volt, édesanyja valódi nagytiszteletű asszony, három gyermek édesanyja. Gimnáziumi tanulmányait Miskolcon végezte, majd bár pszichológusnak készült, származási okból először Budapesten a Gyógytornászképző Főiskolára járt.

Évekig gyógytornászként dolgozott, míg 1964-ben, a rendszer enyhülésével felvették az ELTE Pszichológiai szakára. Már végzős korában a klinikai pszichológiai iránt vonzódott, így csatlakozott a Dr. Mérei Ferenc vezette lipóti laboratóriumhoz.

Kollégái szemében már korán fogalommá vált, kitartás, szorgalom és szakmai segítő készség jellemezte már pályája kezdetén is.

1968-ban szakvizsgázott klinikai pszichológiából. 1969-ben megszülettek ikrei: Zsolt és Noémi (akiből szintén pszichológus lett).

1970-ben lett relaxációs terapeuta képesítést szerzett, ezzel a pszichoterápia világában korszakalkotó tevékenységbe kezdett. Bölcsészdoktori címét 1972-ben szerezte és elkezdte egyetemi oktatói munkáját is.

Kandidátusi fokozatot 1982-ben szerzett, 1984-ben pszichoterapeuta címet kapott, 1995-ben lett habilitált egyetemi tanár.

1968-tól 2001-ig a Lipótmezőn tevékenykedett. Mérei Ferenc utódaként megteremtette a klinikai pszichológus korszerű szakmai szerepét, identitását. Szisztematikusan átgondolta és szabályozta a klinikai munkát, a belső képzések, továbbképzések rendszerén át. Az ország minden pontjáról jártak hozzá tanulni a kollégák.

Született pedagógus. 1981-ben a klinikai szakpszichológus képzés bázisintézeti vezetője lett, majd 1985-ben Debrecenben a Személyiség-és Klinikai Pszichológiai oktatócsoport majd tanszék vezetője.

1994-től 2001-ig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékét vezette.

2000-ben megalapította a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakát, amely ország elsővé nőtte ki magát az egyetemek szakmai versenyében. Négy szakindítás kötődik a nevéhez.

Megszámlálhatatlan tudományos előadás, számos szakkönyv (szerzőként és szerkesztőként egyaránt), tankönyvek, jegyzetek, tanulmányok, médiaszereplések jellemzik munkásságát.

Pozitív pszichológiai szemléletével vitathatatlanul ő a magyarországi pszichológia királynője.

Most tőle idézünk a teljesség igénye nélkül, hiszen a legnagyobb kincs az, ha valaki élőben hallhatta akárcsak egyszer is a professzor asszonyt.

“Felelős vagy a gondolataidért, mert a képzelőerőddel is teremthetsz vagy rombolhatsz, élhetsz vagy visszaélhetsz!”

 


“A kaleidoszkópeffektus azt ígéri: ha egy kicsit elmozdítasz valamit a kedvező irányban az életedben, akkor a nagy egész életmintázat változik meg. Ez pedig nagy esély! Változtass, és élvezd a pozitív hozományokat!”

 


“A krízis kétesélyes: vagy rombol, vagy épít, de benne rejlik a változás esélye és ígérete.”

 


“Nincs tökéletes, probléma nélküli élet, a küzdésmentes jólétben elpuhulna a test, és elbutulna az elme. (…) Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van.”

 

“Az ember “valahová tartozási” szükséglete olyan, mint egy fa gyökérzetének a talaj: be kell kötődni ahhoz valahová, hogy a viharoknak ellen tudjunk állni.”

 


“Állítom, hogy a férfi a teremtés koronája! Lehet és legyen is a teremtés koronája – feltéve, ha mi nők koronázzuk meg. (…) Csak akkor lehet a férfi a teremtés koronája, ha élete párját ő is királynővé koronázza.”

 


“Ha azt szeretnénk, hogy a gyereknek megerősödjön az önbizalma, kérlek benneteket, ne alázzátok meg őt, ne nevezzétek tudatlannak, butának, szerencsétlennek, ügyetlennek, ne hasonlítgassátok össze a kárára másokkal. Inkább azt mondjátok el neki, hogy az ő korában ti is ugyanígy küszködtetek azokkal a dolgokkal, amikkel ő, álljatok mellé, erősítsétek meg abban, amiben jó! A modern pszichológia és pedagógia üzenete, hogy sugározz bizalmat! Nézz a gyerek szemébe, és mondd neki azt: tudom, hogy te ezt meg fogod tudni csinálni! Tudom, hogy képes vagy rá! Tudjátok, micsoda varázsmondat ez? Képzeljétek el, hogy nektek mondja ezt valaki teljes bizalommal és szeretettel! Ez olyan gyógyír a szívnek és olyan töltőerő, hogy a felnőtti kapcsolatokban is nagyon érdemes használni.”

 


“A szeretet az a nagyhatalom, amely az életben mindig megsegít minket.”

 

“Nekem ne mondják el, hogyan kell a tangót táncolni, hanem állítsanak be oda, és mutassák meg, és járják végig velem a tangót először szabályosan, hogy miután nagyon tudom szabályosan, úgy tudjak szárnyalni, mint egy angyal. Ugye, tulajdonképpen ez az igazi tanítás.”

 

(forrás: bagdyemoke.hu, képek: Prof. Dr. Bagdy Emőke Facebook)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük